Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.02.28. 09:38 Szombatblog

A 14 éves elvált asszony

Címkék: izrael

Az egész ügy csak játéknak indult. Néhány jeruzsálemi fiatal együtt szórakozott, egyikük – egy 17 éves kamasz – inkább viccből, mint komolyan, gyűrűt húzott 14 éves barátnője ujjára és elrebegte a hagyományos szöveget: „E gyűrűvel nekem vagy szentelve, Mózes és Izrael vallása szerint”.

Miután ezt társaságban tette, és a jelenlévők a vallásos előírások szerint esküvői tanuknak számítanak, s miután a dolog kitudódott, és két mélyen vallásos család tagjairól van szó, az ügy a jeruzsálemi rabbinikus bírósághoz került, amely úgy találta, hogy a házasság érvényes. Annál is inkább, mert azt is tudni vélték, hogy a két fiatal közösült is egymással és így teljesült az érvényes házasságkötés mindhárom feltétele: A gyűrű felhúzása, a hagyományos szöveg tanuk előtti elhangzása és a közösülés.

Csakhogy a kamasz „férj” családja nem kívánt belenyugodni a túl korai és túl felelőtlen „házasságkötésbe”, és kérte, hogy a rabbinikus bíróság mondja ki a válást. Ebbe azonban a „feleség” nem akart beleegyezni. Kijelentette, hogy ő bizony hajlandó várni három évig, amíg 17 éves korában, az izraeli törvények szerint férjhez mehet, akkor majd rabbi előtt újra megköti a házasságot és addig is a fiú feleségének tekinti magát. A „férj” szülei magukon kívül voltak. Ők egészen más házastársat szántak fiuknak. Mígnem valakinek eszébe jutott a lehetséges megoldás: a szülők 10.000 sékelt (mintegy fél millió forint) ígértek az „arának”, ha beleegyezik a válásba. A lány ekkor teljesítette kívánságukat és a jeruzsálemi rabbinikus bíróság kimondta a válást.

Amikor majd két-három év múlva az addigra 17 éves lány megkapja az első személyazonossági igazolványát, a „családi állapot” rovatban „elvált asszonyt” fognak beírni, mert az izraeli belügyminisztérium a személyi adatok ügyében magáévá teszi a rabbinikus bíróságok ítéleteit.

Ennek egyik következménye lesz, hogy – ugyancsak a vallási törvények értelmében – a lány mint elvált asszony, a jövőben nem mehet férjhez egy kohanitához, vagyis egy Kohn, Kahana, Kogan, Kaganovics vagy más férfihez, akiről megállapítható, hogy ősei a papság kötelékéből származnak. Hogyan fogja megoldani az ifjú elvált asszony, ha ilyen probléma adódik – ez már a jövő titka.


Yehuda Lahav, Tel Aviv

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr30971110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.03.01. 01:18:46

ha már az elején szóba jött az "inkább viccből, mintsem komolyan": és akkor még a kossuth rádióra mondják, hogy a szavak ereje.. :)

Magyarnaba 2009.03.02. 11:10:20

"belügyminisztérium a személyi adatok ügyében magáévá teszi a rabbinikus bíróságok ítéleteit"


Nos, ennyit az egyházak és az állam demokratikus szokások szerinti szétválasztásáról...

A 14 éves lánnyal való közösülés véletlenül nem számít bűncselekménynek Izraelben?

Februar18 (törölt) 2009.03.02. 23:51:19

Kedves Magyarnaba!

Ha nem a kommented nem bűzlene egyből az előítélettől, rájöhetnél, hogy nagy valószínűséggel ez a poszt sem arról szól, hogy a szerzője épp dicsérni kívánná az izraeli adminisztrációt és teokráciát, vagy akár a vallási beidegződségeket...

Magyarnaba 2009.03.03. 20:35:40

@Februar18:

előítélet: Ha átnéznéd az eddigi hozzászólásaimat, akkor nem irkálnál egyből marhaságokat. De sebaj, én megbocsájtó típus vagyok, nem Te vagy az első és egyetlen, aki minden mondat mögött kopasz kölyköket sejt. A kígyó megdöglött, a gyík nem harap, nem kell jajveszékelni.

A múltkori üzenetből kimaradt egy dörgedelmes észrevétel a blog szerkesztői felé: a témaválasztás olykor bulváros.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.10. 13:01:13

-------------Vigyázat!--------------

Paranoia veszély! A blogon súlyosan paranoiás emberek is kommentelnek. Izraeli szokásokat, Izrael államot kritizálni csak erős idegzetűeknek ajánlott, illetve nekik sem.

Az esetleges kritikus hangvétel maga után vonhatja a súlyosan paranoiás egyének azonnali utálkozását, szitkozódását, hiszen úgy gondolják, hogy bizonyos kisebbségeket kötelező "szeretni", illetve ennek hiánya egyenértékű a nácizmussal.

Önt esetleg rasszizmussal és antiszemitizmussal vádolhatják meg, elkönyvelhetik, hogy a pártolja a népírtást és munkatáborba zárná a zsidókat.

---------Figyelmeztetés vége.-----------
süti beállítások módosítása