Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.02.12. 16:22 Pályi Márk

Az elmaradt program

Címkék: foci

Efrájim Kishon nyilatkozta egyszer hajdanában, hogy ha a magyar csapat játszik bárhol a világon, ő mindig nekik drukkol, teli torokkal ordítva. Kivéve, ha Izrael ellen, mert akkor Izraelnek, de csöndben.

Tegnap estére, az izraeli–magyar barátságos labdarúgó-mérkőzés időpontjára egyes csoportok kivetítőt készültek fölállítani a Madách téren, hogy a szurkolók ott követhessék figyelemmel a játékot. A szervezők pontos kilétéről kevés adat áll rendelkezésre, mindenesetre a program szerint a hat órakor kezdődő meccs előtt, 17.30-kor a „gázai mészárlásról” terveztek emlékképeket sugározni. Vári György tanár, irodalomkritikus, országszakértő, exblogger felvetésünkre még délután közölte: nem számít semmi meglepetésre a mérkőzés hazai (utcai) fogadtatását illetően. „Ugyanaz várható, ami leszűrhető az Indexen, a Hírszerzőn, a Magyar Nemzetben, a hetes buszon”, mondta, majd sajnálkozását fejezte ki, amiért ezek a folyamatok hamarabb érték el a kritikus szintet, mint számított volna rá.

Negyed hét körül azonban senki nem volt a helyszínen, inkább olyannak tűnt a város, mint a korán elhalt erdélyi szerző, Darkó István egypercesében: „Békésen szitált a köd az Óváros fölött. November huszonkilencedike volt, az év talán legkülönösebb napja. Az a nap, melyen semmi különös nem szokott történni. Egyhangú köd, csend uralta a néptelen utcácskákat, melyek a harmincadikai reggelt várták. Annak a napnak a reggelét, amelyet az előző ikertestvérének is lehetne nevezni.” A villamoson három ria-ria-hungáriázó ember hamar Ákos-dalok éneklésébe csapott át, majd véget vetett a zenének is. A Sirályból kiinduló néhány másik megfigyelő egy szem árpád-sávos bácsit látott lóhalálában elloholni a helyszínről. Időnként rendőrautók jelentek meg, végül a benne ülők közölték az érdeklődővel, hogy a meccs meg van tartva, de a kivetítő elmarad, üljön be egy kocsmába és maradjon nyugton, és annak sincs jelentősége, ha nem szurkolni, hanem tudósítani jött, mert tudósítani sem lehet.

Az egyébként elég unalmas meccs a reális eredményt hozta, a második félidő kétharmadánál Josszi Benajun, az izraeli válogatott sztárja nagyjából hajszálon múlva begurította a magyar kapuba a labdát. Akkor azt gondoltam, jobb lenne egy hasonlóan reális 2–1, amiben magyar gól is van, de amikor eztán a hátam mögött néhány fiatal a tévéképernyőt látva „mocskos zsidók, utálnak bennünket, bazmeg!” kiáltással toppant be a sörözőbe, arra gondoltam, rúghatnának még az izraeliek vagy kettőt.

Nehéz megjósolni, mi lett volna, ha a kivetítő fölállításra kerül a Madách téren. Értesülések szerint több szurkolói klub ellenkezése vette elejét a dolognak, amelyek kifogásolták, hogy a helyszín túl közel van a Dohány-zsinagógához; nem tudni, döntésükben szerepet játszott-e az, hogy az eseményt többnyire a kuruc.info és a Szent Korona Rádió honlapja hirdette.

Ami már csak azért sem különös, mert sportszempontból meglehetősen érdektelen összecsapásról volt szó. A magyar tévés kommentátor egyenlő erőben találta a két csapatot, sőt a magyarokat jobbaknak titulálta még a bekapott gólt követően is. Az izraeli sajtó elemzői szerint a meccset Izraelben kisebb fölzúdulás előzte meg: Dror Kastan szövetségi kapitány kihagyta a csapatból a népszerű Pini Balilit, azzal a megjegyzéssel, hogy „pontosan tudja, ki mire képes, és hívni fogja őt is abban a pillanatban, amint úgy véli, szüksége van rá”. Bendl Vera jeruzsálemi sajtószemléje rámutatott: Izrael olyan csapatot állított föl, amellyel a következő mérkőzésükön, a görögök elleni világbajnoksági selejtezőn indulnak. A szövetségi kapitány előzetes kijelentése szerint nem az eredmény számított számukra, hanem a fölkészülés. A Jediot Achronot internetes kiadása továbbá megjegyezte az igen triviális valót, hogy az izraeli csapat elég gyengén teljesített, a kedvező eredmény ellenére.

Kaposi Dávid Londonban élő szociálpszichológust, a Van időnk társszerzőjét futballszakértői minőségében szerettük volna megkérdezni a mérkőzésről, ő azonban, arra hivatkozva, hogy azt a BBC nem adja, hirtelenjében végül klasszikus szociálpszichológiai megközelítésből vázolta föl blogunk olvasói számára a cikk elején említett kishoni paradigmát: „A nyolcvanas években egy Norman Tebbitt nevű tory kormánytag feltalálta az ún. krikett-tesztet. Ez azt jelentette, hogy egy dél-ázsiai / karibi stb. bevándorló valós hovatartozása azon mérhető le, hogy az angol–pakisztáni/indiai stb. krikettmeccsen kinek drukkol. A miniszter ezzel nem vált különösebben népszerűvé, mindazonáltal jelentősen szellemesebbnek tekinthető, mint a moldáv kidobóember gondolata arról, ki lehet izraeli állampolgár”, utalva ezzel Avigdor Lieberman, a tegnapelőtti ereci választásokon harmadik helyet elérő szélsőjobboldali Jiszrael Bejtejnu párt vezérére, aki ahhoz kötné az izraeli állampolgárság megadását – sőt, mi több, megtartását –, ha valaki hűséget esküszik a (vallási-etnikai értelemben vett) zsidó államnak.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr26939266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

strix 2009.02.12. 17:27:30

Az elmaradt pogrom

:))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 19:10:18

Nem provokálni jöttem, őszintén mondom:
Miért kell idézőjelbe tenni a gázai mészárlást? Nem volt az? (szerintem az okok ebből a szempontból nem lényegesek)
Én biztos nem kérném számon, ha egy pesti, vagy bárhol élő zsidó Izraelnek szurkol. És nem is rosszalom azt.
Erdélyi barátom, rokonom mesélte, hogy volt már olyan, hogy jóérzésű magyar ember a románoknak szurkolt magyar-román meccsen. Érv: egy életen át azokat a meccseket, azt a bajnokságot követi, onnan választott ki kedvenceket. Ezek után hogy lehetne 90 percre más kedvenceket választani, akiket nem is ismer. Persze az erdélyi magyarok számára nem kérdés, hogy kinek szurkoljanak.
További jó munkát! :))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.02.12. 19:14:10

az erdélyi magyarok + többségének:))

Ventura Blvd 2009.02.12. 21:14:20

Nehéz megjósolni, mi lett volna, ha a kivetítő fölállításra kerül a Madách téren. Értesülések szerint több szurkolói klub ellenkezése vette elejét a dolognak, amelyek kifogásolták, hogy a helyszín túl közel van a Dohány-zsinagógához; nem tudni, döntésükben szerepet játszott-e az, hogy az eseményt többnyire a kuruc.info és a Szent Korona Rádió honlapja hirdette.
Nem gondolom, hogy nehéz megjósolni mi történt volna. Ehhez csak annyit, írtunk egy bejegyzést néhány hete mertmegerdemled.blog.hu/2009/01/05/zsidoval_ne_baratkozz10. akinek van kedve olvassa el a hozzá írt kommenteket, s megtudja, mekkora az antziszemitizmus az országban. Pedig a durvább kommenteket kitöröltük.

aritus 2009.02.12. 21:47:52

zsame, a megadott link nem mukodik

panyi.szabolcs 2009.02.12. 22:00:33

"Vári György országszakértő"
ez jó! :)

szbszig 2009.02.13. 06:38:46

Én követem a focit, és szurkolok a magyar csapatnak is minden tétmérkőzésen, de ez a szerdai hakni ki a fenét érdekelt, úgy őszintén?...

Magyarnaba 2009.02.13. 08:45:11

Huntington bácsi bizonyára tapsikolna örömében e cikket olvasván, hiszen bizonyítva látná saját tételét, miszerint kérem a civilizációk tektonikus lemezei között nincs ám semmiféle átugrálás. Bejön két barom a kocsmába, elrikkantja, hogy "mocsokzsidókutálunk, s szerzőnk azon nyomban úgy érzi, hogy az őt ért sérelmet egy távoli ország ismeretlen játékosai tudnák megtorolni úgy, ha még két gólt berámolnának a "mi fiainknak", akik között talán még zsidó is van... Komplikáltabb lenne a helyzet ha mondjuk egy puerto ricoi zsidó és egy magyar (val'szeg nem zsidó) mérné össze erejét mondjuk az olimpiai távolbaköpő bajnokság döntőjében. Kíváncsi vagyok, hogy abból a helyzetből mit hozna ki Pályi Márk.

Pályi úr! Megtörténhet, hogy egy idióta, elrikkantja magát egy izraeli kocsmában ("mocskosmagyarok") és Ön azonnal magyar gólokra vágyik? Ha igen, akkor Huntington (aki szerint a zsidóság amúgy nem is önálló civilizáció, csak egy megrekedt kultúra) mégsem volt akkora zseni...

Őszintén: ez egy hamisítatlan bevándorló-érzésvilág, a sokadik generációs németországi arabok is ezzel várnak a marokkói csapat vendégjátékára.

Charlie__ 2009.02.13. 09:31:55

Mint németországi arab a leghatározottabban tiltakozom. Biztosíthatok mindenkit arról, hogy én a tunéziai csapatnak nyomom a hüvelykujjam.

De akkor most komolyan. Sportember annak drukkol, hogy szép legyen a játék. Ez az elsődleges szempont. Az unalmas játék nem szép. Azután drukkolhat kedvenc csapatának (apám pl. a Fradinak, se azt nem értettem, hogy mit eszik a focin, amikor „tök uncsi”, sem azt, hogy mindek drukkol épp a Fradinak, amikor a XI. ker.-ben laktunk, de az apák úgy édesek, ha titokzatosak egy kicsinyt).

Sokféle identitás létezhetik. Magyarországi szlovák drukkolhat a magyar-szlovák rangadon a magyar csapatnak is, ettől még nem lesz kevésbé szlovák, de drukkolhat a szlovák csapatnak is, ettől még nem lesz kevésbé magyar (állampolgár). Közömbös is lehet, az sem csökkenti az identitásait. A kilenc éves fiamnak még probléma, ha magyar és izraeli csapat játszik, mert mindig megkérdi, hogy most kinek drukkoljon. Erre azt szoktam mondani, hogy kérdezze meg az anyját, mert én nem értek a sporthoz (ez igaz). Ő erre azt mondja, jó, akkor mindkét csapatnak drukkol. S szerintem ez a helyes és bölcs magatartás (pl.).

Pályi Márk 2009.02.13. 15:42:22

A kitörölt kommentek szerzőitől elnézést kérünk, de, mint kiderült, beleütköztek moderálási alapelveinkbe: ezen a blogon csak értekező jellegű kommenteket engedünk meg, számonkérést csak érvekkel alátámasztva, támadóakat pedig egyáltalán nem.

Rosszindulattal mindent félre lehet érteni, de azt hiszem, elég egyértelmű, hogy nem drukkoltam senkinek. Fociban sohasem szoktam drukkolni, túl agresszív műfajnak tartom ahhoz. A reális eredményről beszéltem, és a realitás elfogadásáról. Tudtommal Izrael a 18., Magyarország a 43. a világranglistán. Amikor persze a hátam mögött zsidóztak, azt kívántam, bárcsak még bosszúsabbak lennének - mert ők hárman nem érdemelték volna meg, hogy aznap örüljenek. Természetesen nem az országnak és a magyar válogatottnak akartam borút, de talán ez elég egyértelmű is.

Van egy Ska-P nevű spanyol szkáegyüttes, dalszövegei másból sem állnak, mint Spanyolország kormányának, királyának, társadalmának kritikájából, megvetéssel énekel a katolikus egyházról és a könnyűdrogok tiltásáról, a rendőrségről, a korrupcióról, a kisebbségek (arabok) diszkriminálásáról. Ma ez a zenekar a világon a legnépszerűbb spanyol együttes. Koncertjeikre az egész világról érkeznek, turisztikai bevételt hozva az országnak, és világszerte számtalan ember a Ska-P-nak köszönhetően szereti Spanyolországot.

Na, mindegy, ma vettem a közértben egy doboz cigit. Ez már eleve káros az egészségre, de közben a pénztárosnő éppen kijelentette, hogy bassza meg az összes cigány, és ki kéne őket irtani mind. Erre én azt mondtam neki halkan, "ezt abba kéne hagyni". Mire ő, hogy én sem örülnék neki, ha a bolt előtt árulnának, én pedig, finoman, hogy "nem kéne kiirtani". A visszafogottságom ellenére azt gondoltam, ennek a nőnek nem néhány tucat gólt kéne rúgni, hanem fejbe őt, de nagyon, vagy inkább azt, hogy egyik percről a másikra változzon cigánnyá. Meg arra gondoltam, én is utálhatnám és lenézhetném őt azért, mert pénztáros - ő maga, ha svábhegyi újgazdagfeleség lenne, bizonyára így is tenne. Csak nem úgy jött neki össze a véletlen. De közben nyilvánvalóan arra lenne szüksége neki is, amire ebben a triviális dalban a mosogatólánynak, hogy valaki odamenjen hozzá, és azt mondja neki, lehet, hogy keveset hisz magáról, de ő a legszebb nő a világon: www.youtube.com/watch?v=OxVjow2RXvs

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.02.14. 10:09:25

A "kinek drukkolnál egy szlovák-magyar focimeccsen?" visszatérő kérdés mindig, amikor egy szlovákiai magyart faggatnak. És jön rá az általános, semmitmondó válaszok tömkelege (én nem szeretem a focit, attól függ, győzzön a jobbik, nem értek hozzá).

Pedig egy szlovákiai magyar a tapasztalatok alapján -mindig és minden körülmények között- a magyaroknak drukkol és fogalmam sincs, mi szégyellnivaló van ebben.

Ugyanúgy nincs semmi szégyellnivaló abban, ha valaki Izraelnek drukkol. Tegye. Csak nem értem, miért rejtőzik valamilyen objektívnek vélt érvek mögé... a szurkolás tényleg szubjektív és a nemzeti identitásból fakad. Ennyi.

Charlie__ 2009.02.14. 21:10:14

Kedves Márk,

az írod, idézlek: "A visszafogottságom ellenére azt gondoltam, ennek a nőnek nem néhány tucat gólt kéne rúgni, hanem fejbe őt, de nagyon, vagy inkább azt, hogy egyik percről a másikra változzon cigánnyá."

Tipikus indulati reakció, ahogy -- remélem, csak elgondolkoztatlak és nem megsértlek -- a pénztárosnő esetében is. Ahogy ő is túllő a célon, a célján (a "a kergessék már el innét a sok engedély nélküli árust" vált benne "irtsák ki az összes cigányt"-tá), úgy hagyod Te is magad az indulataid által vezérelni, csak benned a "meg kéne értetni már vele" csap át "fejbe kéne őt rúgni"-ba, hogy az anyagi alapú társadalmi arrogancia retorikai figuráira már ki se térjek, úgyis mint kis keresetű értelmiségi, akit -- nyilván joggal, az Alkotmányban biztosított joggal -- néz le nem csak egy svábhegyi újgazdag (apropó hova tűntek a rózsadombiak?) éppen ügyeletes szeretője, hanem még egy közgazdász is. Nekem spéci elegem van abból, hogy ebben az országban ötletek és gondolatok egyre ritkábban hallhatók, az indulatok és az indulatos emberek pedig egyre hangosabbak lesznek. Attól pedig egyenesen dühös rezignáció vesz rajtam erőt, ha az előítéletesség ellen előítéletességgel próbál meg valaki harcolni.

Kedves JClayton,

lehet, hogy a szurkolás nemzeti identitásból fakad (apropó aki képtelen a szurkolásra, az nemzettelen?). Csakhogy vannak komplex nemzeti identitások. Kinek drukkoljon egy finnországi svéd, egy norvég lapp, egy karintiai szlovén, egy burgenlandi magyar stb. Miért baj az, ha egy ortodox rabbi az X ország-Izrael közti rangadón, X-ország csapatának drukkol? A fiam ma a telesportot nézve azt tudakolta, melyik csapat a "hun"? Mondtam neki, itt pl. mindkettő. Kár, mondta ő, most akkor melyiknek drukkoljon? Megértve persze a gyermeki lelket, lehet, hogy ez az egész -- voltaképp -- ilyen egyszerű, úgy értem, ilyen egyszerűen infantilis?

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.02.15. 11:50:19

De hisz én épp erről beszéltem. A duális identitásról. Nincs olyan, hogy tökéletesen kettős szurkolás. Én pl. a hoki VB-n mindig is szorítottam a szlovákoknak (identitás no.2), de egy szlovák-magyar meccsen a magyaroknak fogok drukkolni, érthető okokból (identitás no.1)

Egy finnországi svéd, egy norvég lapp, vagy egy karintiai szlovén ugyanúgy felállítja a sorrendet magában, csak kérdezd meg őket :P

családnevelési tanácsokat nem akarok és nem is fogok adni, de a fiad tíz év múlva már pontosan fogja tudni, kinek szurkol a meccsen. ha ez neked nem fog tetszeni, akkor pedig legkésőbb azon a ponton kiderül, hogy te kinek is szurkoltál valójában :)

(amúgy aki képtelen a szurkolásra az nem nemzettelen, aki képes, az viszont kötődik egy nemzethez. nem pont az ellentéte egymásnak a kettő logikailag)

Charlie__ 2009.02.15. 17:11:23

Kedves JClayton,

s mi van akkor, ha a két identitás egyformán erős az emberben (ha, teszem azt, a mama román, a papa székely pl.)? Mi van akkor, ha az ember a két identitás egymáshoz méricskélését hülyeségnek tartja, ha a mondat közben tud váltani egyik nyelvből a másikba?

Finnországi svédekkel beszéltem: eleve a kérdést sem értették. Egyénről-egyénre, alkalomról-alkalomra változik. Sokuk a finn csapatnak drukkol (ők végülis finnországi, tehát finn svédek), de van persze, aki a svédeknek, ahogy van olyan is, hogy mindkettőnek. Nem téma ebben a megosztós nemzetieskedő értelemben.

A fiamra tett megjegyzésedhez, hatásos persze, hogy kvázi természeti törvényként láttatod az egyértelmű és kizárólagos nemzeti öntudat kialakulását, ha viszont igazad lenne, nekem is kellene drukkolnom a magyar-izraeli rangadón valakinek. Akkor nem volnának lehetségesek sem köztes, sem kettős identitások (hogy az olyan tripla identitásról, mint amilyen a német-magyar-zsidó identitás, mely nekem pl. van, ne is beszéljünk.)

Ha azt mondod, hogy aki nem képes drukkolni nem nemzettelen, ellenben aki drukkol, kötődik egy nemzethez, akkor éppen azt mondod, hogy aki drukkol, az erősebben kötődik egy nemzethez, mint az, aki nem, tehát szép csöndesen mégis fölállítasz egy sorrendet. Nemzeti szempontból tehát -- szerinted -- illendő kizárólagos identitásokat fölállítani.

Charlie__ 2009.02.15. 17:13:36

Utolsó mondatomat javítanám: kizárólagos, vagy legalábbis fajsúlyozós identitásokat fölállítani.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.02.15. 23:42:11

Charlie_

A két identitás sosem egyformán erős az emberben, az nem "csak" attól alakul ki, hogy milyen nemzetiségűek a szülők. A barátok, nevelés, emberi tulajdonságok, alkalmazkodókészség és ezer más dolog függvénye. Én még nem tapasztaltam olyat, hogy valaki tökéletes kettős- vagy többes identitással rendelkezzen - olyat persze igen, hogy azt állítsa, olyanja van, közben pedig látszott, hogy nem. (és a félreértések elkerülése végett természetes dolognak tartom, hogy a tökéletesen kiegyensúlyozott kettős identitás nem működik. ez nem egy el1télendő vagy megvetendő dolog, ez így alakult ki)

A drukkoláshoz: nagyon leegyszerűsítve azt mondanám, hogy egy ilyen meccset nézve nem működik a kettős identitás. Nincs jó meg még jobb csapat, hanem az ember egyértelműen az -egyik- csapat győzelmét kívánja. Már ha érdekli a meccs.

Attól még nem lesz az ember kevésbé "szlovák", nem fogja lerakni a szlovák magazinokat és nem fog új barátokat keresni, ha a magyar csapatnak drukkol ellenük.


Nemzettelenség/drukkolás. Tiszta vizet a pohárba.
Az "alaptételeim"

1, aki valamelyik nemzetnek drukkol kettős identitással egy olyan meccsen, ahol a két "identitása" csap össze, abból egyértelműen látszik, melyik nemzethez kötődik jobban

2, el tudom képzelni, hogy valaki nem szurkol, de csak annál az oknál fogva, hogy tökéletesen nem érdekli az esemény maga

3, egy focimeccs közben (szigorúan csak közben) a szurkoló kettős identitása megszűnik.

(4.) minőségi sorrendet eszem ágában sincs felállítani, nem lesz attól például valaki rosszabb magyar, ha a kettős identitásával együtt Izraelnek szurkol a meccsen - és ebből következik, hogy Magyarországnak nem.

Charlie__ 2009.02.16. 15:38:29

@JClayton:

A) Én még sosem láttam élő tonhalat, következésképpen élő tonhalak nincsenek is. B) A tonhal vagy paradicsomos, vagy olajos, de sose élő. C) olajosan paradicsomos, ill. paradicsomosan olajos tonhal nincs (a kilájim tilama miatt), meg különben is, ha volna, láttam volna.

Az én tételeim:

1) aki valamelyik nemzetnek drukkol kettős identitással egy olyan meccsen, ahol a két "identitása" csap össze, abból egyértelműen látszik, melyik csapathoz kötődik jobban az adott pillanatban, vagy legalábbis az, hogy melyik csapat szurkolói szektorában áll;

2) el tudom képzelni, hogy valaki nem szurkol, de csak annál az oknál fogva, hogy a) szünet előtt látogatta meg a büfét, s modosult a tudata; b) érkezése pillanatában bamba és a játék végig ez így is marad, c) X. telefontársaságnál van "lökdesd a sodert, drágám" előfizetése, és a barátnője épp fölhívja; d) mindkét csapat egyként rossz; e) az identitásai költsönösen kioltják egymást.

3) Kosárlabdameccs közben a szurkoló identitásai bővülnek: szociológiailag bizonyított tény, hogy a szurkolók jelentős része meccs után fizet elő az idegenlégiósok nyelvének kurzusaira.

4) Nekem bizony eszembe jutott, hogy minőségi sorrendet állítsak föl, de úgy elvetted a kedvem, hogy dafke nem teszem.

HaKohen 2009.02.17. 15:07:41

@Charlie__:
Két kérdésem van: 1. Mi az, hogy meccs? 2. Mi az, hogy szurkol? (Esetleg a gyerek, aki a matchboxot bekeni kátránnyal?) [Bocs, de nem bírtam megállni.]
Az utolsó mondatodban van: "dafke" - erről egy abszolút off megjegyzés jut eszembe. Ismered Rainer Lemke DAFFKE c. kazettáját? Teljes címe: Daffke - dennoch, trotzdem, jetzt erst recht Jiddische Lieder. Megjelent 1995-ben Stuttgartban. Én nagyon szeretem, mert nagyon eredeti és Lemkének szép hangja van, csupa jiddis sláger, bár a sznobok bizonyára leköpnének rossz ízlésem miatt. De azért mindenkinek ajánlom, aki szereti ezt a műfajt. Például aki szereti a tradicionális stetl-dalokat (még ha van is megnevezhető szerzőjük), az olyasmiket, mint a Tum balalajka vagy a Papirosn, és szeretné giccsmentesen meghallgatni az Őszhajú asszonyt úgyis mint Jiddise Mamét stb.

Charlie__ 2009.02.18. 16:11:39

"Mi az, hogy szurkol? (Esetleg a gyerek, aki a matchboxot bekeni kátránnyal?) [Bocs, de nem bírtam megállni.]"

Csak akkor, ha peches a csapat.
süti beállítások módosítása