Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.08.18. 13:52 Pályi Márk

Mark Zuckerberg, a Facebook "atyja"

Címkék: internet

Eljött az idő, hogy beszámoljunk Mark Zuckerbergről, aki a Facebook nemzetközi internetes közösségi portál (azaz egy igazi iWiW - international Who is Who) alapítója és főnöke. Palo Altóban székel, amit én csak a RadioHead azonos című számából ismerek, és 2008-ban már a 321. leggazdagabb ember volt az Amerikai Egyesült Államokban. Ugyanebben az évben a Time Magazin összeállítása szerint a tudósok és gondolkodók kategóriájában a világ 52. legbefolyásosabb embere.

1984. május 14-én született, fogorvos apától és fizikus anyától; egy tízezer lakosú New York állambeli kisvárosban nőtt föl. Teljesen vallástalan, a hagyományoktól régen elszakadt zsidó családjától csak a nevét örökölte. Az érettségi után a Harvardra kezdett járni, és kollégiumi szobájában nem sokkal később lakótársaival, Dustin Moskovitzcal és Chris Hughesszal együtt útjára indította a Facebookot.

Ez különösen sikeres vállalkozásnak bizonyult, hisz a keleti parti fölhasználók között kicsit könnyebb volt beindítani és elterjeszteni, mint a wiwet két évvel korábban Lipóciában. Fél évvel később ott is hagyták az egyetemet és a kaliforniai Palo Altóba költöztek, azaz a "Szilikon-völgy" egyik legmeghatározóbb városkájába, ahol a Hewlett-Packard is székel (sőt azt mondják, David Packard garázsából indult az egész Szilikon-völgy 1939-ben), és mégis nagy csönd van az utcán meg jó levegő.

Nemcsak e sorok írójának kedvenc druszája Zuckerberg. Ha összehasonlítjuk a hazai iWiW fölhasználóinak hozzáállásával, akik úgy gyűlölik az üzemeltető T-Comot, ahogy csak tudják, akár meglepő is lehet, hogy a Facebook tulajdonosa különös népszerűségnek örvend a nemzetközi fölhasználók körében. Egy több mint kétszázezer tagot számláló rajongói csoporton kívül több száz csoport alakult körülötte a zene kategóriától a földrajzig(!), beleértve a különböző nyelveken köszönetet mondó egyesületeket, de aztán tovább az "I love Mark Zuckerberg", "Who is Mark Zuckerberg?", "I forgive Mark Zuckerberg", "Mark Zuckerberg should die!!!", "Mark Zuckerberg Eats Babies!", "Mark Zuckerberg is Cute", "Mark Zuckerberg Is Hot", "Mark Zuckerberg is GOD", "Mark Zuckerberg SIMPLY THE BEST", "Bring Mark Zuckerberg to YU", "Mark Zuckerberg is my HERO", "Mark Zuckerberg denied my friendship:(", "Mark Zuckerberg est un Dieu", "Mark Zuckerberg is On Opium", "Mark Zuckerberg is the DEVIL", "Mark Zuckerberg needs a lady" és még ötszáz másik.

Annak, hogy a fölhasználókat ennyire foglalkoztatja az alapító-cégvezető személye, a gyors karrierjén kívül a meglehetősen közvetlen megjelenése is oka lehet. Gyakran személyesen, aprólékosan számol be a Facebook egyes változásairól a központi üzenőfalon, és hát a fotóin is... A Facebook legújabb szabályai szerint rajongói csoportot már csak az alapíthat, aki a rajongott személy hivatalos meghatalmazottja; így a nem hivatalos oldalak egyre-másra törlődnek. Egy barátom azt javasolta, hogy ha nem törlik le a mostani csoportjaimat és nem törölnek engem sem a Facebookról, alapítsam újra a nemrég megszűnt Philip Roth fan groupot, és akkor biztos a Mark Zuckerberg is be fog lépni. Hát tényleg tisztára egy Portnoy, nem?

Nekünk is van Zuckerbergünk, kicsit yellow és kicsit bitter, de a miénk. Most az ő műve előtt is tisztelgünk azzal, hogy a vele szembeni két évnyi permanens lemaradásunkat hűen megtartva, mi is ajánljuk a Facebookot.

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr341319643

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schlomo Morel - amit tudnia kell mindenkinek 2010.12.02. 10:02:52

Jacob Berman a Swietochlowice nevű felső-sziléziai kisváros (német neve Schwientochlowitz) mellett létrehozott kommunista koncentrációs tábor parancsnokának egy 26 éves, zsidó származású volt partizánt, Shlomo Morelt nevezte ki. A swietochlowice-i tábo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

facebook-hiba 2010.12.03. 00:21:12

Biztonsági Rés a facebook-on!

Az alábbi biztonsági résre hívnám fel a facebook.com fejlesztőinek a figyelmét:

A napokban (2010.11.26) furcsán néztem, hogy beregisztráltam az emailcímemmel a facebookra.
Nem tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget, mivel az üdvözlő emailban megerősítést kért a rendszer a regisztráció élesítéséhez.
Megdöbbenve tapasztaltam másnap, hogy már ketten is visszajelölték, hogy "ismernek engem".

Teszteltem a rendszert és a következő hibát tártam fel:
Az ok az, hogy a rendszer "megesz" bármilyen kamu emailcímet! Akár valós és tud rá köszöntő emailt küldeni, akár kamu és nem tud vele mit kezdeni.
Esetemben az email létezett, nem én regisztráltam, de megkaptam a levelet.

A HIBA: a rendszer hajlandó a felhasználóval akkor is foglalkozni, ha az nem, vagy soha nem fogja a megerősítő kódot visszaigazolni!
Azt ugye nem kell ecsetelnem, mi van, ha az én emailcímemmel bárki beregisztrálhat és oda bármit beírhat,
akkor a facebook "áldásos minden adatot összegyűjtő" tevékenysége miatt, rögtön az emailcím alapján képbe kerül, kik lehetnek az ismerőseim...

Sorolhatnám, hogy a nevemben beregisztráló felhasználó által megválasztott "Bolond Seggtúró" felhasználó igazi neve című sor nem igazán előnyös a számomra a barátaim körében...
(regisztrációmat megváltoztattam, de nem töröltem, mert akkor újra bárki visszaélhet az emailcímemmel!!! - Ezt a szándékát fenyegetésként ő közölte is!)

Jó lenne, ha a nagyagyas milliárdos a szoftvert javítaná! A rendszer a megerősítés nélküli accountok-at korlátozza le, és ne engedje az éles működést ill. megerősítés nélkül törölje a regisztrációt fél napon belül pl.

Reménykedem abban, hogy az USA jogok közel szinkronban vannak az EU normákkal!

Pályi Márk 2015.12.03. 15:20:24

már rég a Rothko a kedvenc druszám azóta, minimum.
süti beállítások módosítása