Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.10.09. 10:26 Kisvári Kinga

2009. szeptember 28. (Jom Kippur) Raanana

Címkék: izrael

Ez volt az első Jom Kippurom Izraelben. És összehasonlíthatatlanul más volt, mint az eddigiek. Teljesen más dolgok határozzák meg az ünnepet otthon, a diaszpórában, mint itt Izraelben.

Otthon Jom Kippurkor már javában ősz van. A vastagabb harisnyámat veszem föl a szoknyám alá. Ha jól meggondolom, már a tavaszi kabát is előkerül. Ha a nap éppen süt, azt is gyenge, bágyadt fénnyel teszi már. Igazi őszi ünnepi hangulat van. Benne van a levegőben. A zsinagóga messze van. Azok, ahova szeretek járni, legalább 20 perc sétára, de inkább többre. Mondjuk azt, hogy fél óra, de akkor rendes tempómban megyek. A böjttől elfáradva több is lehet.

Melyik zsinagógába menjük? Természetesen ami még viszonylag közel van. Az ünnepet úgy kell megszervezni, hogy másnap reggel is el tudjak gyalogolni a zsinagógáig, amikor már érzem az éhséget. Az sem árt, ha a délután egy-két órára hazatudok menni ledőlni egy kicsit. Hiába ünnep, kell vinni lakáskulcsot is. Ünnepkor elvileg nem lehet cipelni, de most meg kell oldani valahogy. Az otthoni Jom Kippurokból leginkább az ima élménye, a dallamok maradtak meg. Meg a fejfájás és ahogy rádőlök az imapadra. Amikor böjt végén a fejemet is alig bírom fölemelni. De az imák, dallamok és böjt mögött ott húzódok valahol a háttérben, de mindent meghatározóan: a távolság.

Ez Izraelben nincs meg. Egy 10 perces séta alatt legalább két zsinagóga mellett elmegy az ember. Ha nem több. Tehát biztos találok kedvemre való zsinagógát, rövid távon belül. A városon belül lehet cipelni. Imakönyvet, zsepit, lakáskulcsot. Bármikor hazamehetek a zsinagógából, akár egy pulóverért, mert a légkondi miatt nem lehet megmaradni.

Izraelben Jom Kippurt az ünnep, és nem pedig a távolság határozza meg. Az emberek nem azt tervezgeti, hogy hogyan is fognak eljutni a zsinagógába, hanem azt, hogy melyik zsinagógába menjenek, melyikhez van leginkább kedvük.

Jom Kippurkor Izraelben leáll az élet. Raanana egy kisváros, de még itt is lehetett ezt érzékelni. Az egyetlen autó, amit láttam az egész ünnep alatt, egy rendőrautó volt. Az ünnep estéjén kimentünk sétálni. A város főutcája megtelt emberekkel. Majdnem mindenki ünneplőbe volt öltözve, még a biciklivel száguldozó gyerekek is. Szinte az egész város ott sétált, a mellékutcákon alig lézengett ember. Viszont a főutca úgy nyüzsgött az emberektől, mintha egy hangyaboly lenne. Sokan nem konkrét céllal mentek valahova, csupán a hangulat kedvéért. Próbáljuk csak meg elképzelni, hogy van Magyarországon egy olyan ünnep, amikor minden leáll, nem járnak autók az utcán. Amikor végigsétálhatunk a (nem lezárt!) nagykörúton, úgy, hogy se autóval, se busszal, se villamossal nem találkozunk!

Ekkor éreztem igazán, hogy mekkora ereje van a vallásnak.

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr611438287

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.09. 10:33:41

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jung 2009.10.09. 14:13:53

Hát nem tudom... Fura hogy neked ez a legfőbb különbség. Ezesetben elég beköltözni Budapest VII: kerületbe és megoldódik a távolság probléma.
De fura lenne ha nem tűnt volna eddig fel: Pesten a zsidók 99%-a autoval megy a zsinagógába, még az ia aki amúgy böjtöl, és nem is tud róla, hogy a kulcsot sem hozhatná, így ezen nem problémázik... Az ünnepnek is gondolom más a hangulata úgy, ha az országban megáll az élet, minthogy a kollegáknak egy előző napi gyomorrontásról kamuzik, vagy a diétára keni, miért nem eszik aznap, de amugy munka mellett szenvedi végig böjtöt...

Molekula 2009.10.09. 14:15:19

"Karácsonykor Magyarországon leáll az élet. Győr egy kisváros, de még itt is lehetett ezt érzékelni. Az egyetlen autó, amit láttam az egész ünnep alatt, egy rendőrautó volt. Az ünnep estéjén kimentünk sétálni. A város főutcája megtelt emberekkel. Majdnem mindenki ünneplőbe volt öltözve, még a biciklivel száguldozó gyerekek is. Szinte az egész város ott sétált, a mellékutcákon alig lézengett ember. Viszont a főutca úgy nyüzsgött az emberektől, mintha egy hangyaboly lenne. Sokan nem konkrét céllal mentek valahova, csupán a hangulat kedvéért. Próbáljuk csak meg elképzelni, hogy van MINDENHOL(!!!) egy olyan ünnep, amikor minden leáll, nem járnak autók az utcán. Amikor végigsétálhatunk a (nem lezárt!) nagykörúton, úgy, hogy se autóval, se busszal, se villamossal nem találkozunk!"

báró Leopold 2009.10.09. 14:16:00

"Próbáljuk csak meg elképzelni, hogy van Magyarországon egy olyan ünnep, amikor minden leáll, nem járnak autók az utcán. Amikor végigsétálhatunk a (nem lezárt!) nagykörúton, úgy, hogy se autóval, se busszal, se villamossal nem találkozunk!"

Magyarország akármelyik kisvárosa vasárnap délután...

OmegA404 (törölt) 2009.10.09. 14:43:51

Gondolom azért az örmények a keresztények, muszlimok meg a sabat gojok mocorognak azért...
Ki kéne nézni néha egy nagyvárosba is.. ha zavar.

mikusz 2009.10.09. 14:49:38

Ja. Jó lehet hinni valamiben. Én teljesen kiakadnék ha nem ehetnék, ihatnék, valami több-ezer éves babona miatt. Az összes vallás idejétmúlt. Már egy ideje tudjuk hogy Afrikából származik minden egyes ember. Az összes többi hülyeség csak utána jött. :)

OmegA404 (törölt) 2009.10.09. 14:50:52

@Molekula: Nem kell elképzelnünk... ilyenek nemzeti ünnepek itthon. Készülödés az esti harcra. A benszülöttek elállnak a kocsikkal épülnek a kordonok. Ember nem jár olyankor az utcán mert igazoltatják elverik vagy beperlik...

sorica123 (törölt) 2009.10.09. 15:08:36

@mikusz: ez a vallásgyakorlással nem így működik. És főleg, ahogy elnézem, a zsidó vallással nem. Ilyenekben borzasztó régi, formálissá vált szokásokhoz ragaszkodnak, az általános szemlélet viszont egyáltalán nem beszűkült. Vigyázat, én ezt tök kívülállóként mondom, amúgy még katolikusnak se vagyok igazi:)
@OmegA404: kicsit kaotikus a stílusod, nem mindig értem, mit mondasz, de ez a nemzeti ünnepes nagyon para... és tényleg, nálunk csak ilyen módon áll meg az élet. Ennyit a rettegésről...

sorica123 (törölt) 2009.10.09. 15:09:38

@Szúnyog: mindig csak valakihez képest lehet igazinak lenni... egyeseket úgy kéne felmosni, ha nem lenne akit utáljanak.

sorica123 (törölt) 2009.10.09. 15:10:54

@tony zionist: Ez kb annyira egy működőképes téma, mint a Magyarország a magyaroké... aki épít, azt baromira utáljuk, jó nekünk a földút is... azon legalább lehet témázni, hogy miért föld még mindig, és hogy szar az élet:/

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.10.09. 15:34:49

Nem kell vallásosnak, de még zsidónak sem lenni, hogy valaki élvezni tudja az izraeli jom-kipuri hangulatot. Elég érdeklődő és befogadó szemlélettel nézni azt a világot, amely a magyarországihoz képest kissé más. Még azt sem mondom, hogy jobb, mert ez szubjektiv itélet.
Mindenesetre az autómentes napot nem a Critical Mass fedezte fel - ez egy önkéntes, izraeli szokás Jom Kipurkor. A tömegközlekedés nagy része szombaton sem jár, de a magánautók igen. Lehet ezt vallási hevülettel szeretni, de lehet csak úgy örülni annak, hogy az ember szabadon járkálhat az utakon.
Az ünnepnek - legyen az bármilyen - éppen az a csodás volta, hogy a hétköznapok rutincselekedeteit megszakítja. A zsidók érdeme, hogy a szombattal megteremtették a heti "kikapcsolás" napját. Tévedések elkerülése végett ez nem a semmittevés, hanem éppen a gondolkodás napja - összegzésé és előtervezésé.
Ez azoknak sem ártana, akik a gyűlölködésra találnak csak teret és alkalmat - bármiről is van szó a blogban.

Normanka 2009.10.09. 16:07:48

@mikusz: Egy vallás értelmét SZERINTEM nem a "babonák" meg hittételek igaz/nem igaz voltában kell keresni.

Azok véleményem szerint egyik vallás esetében sem állják meg a helyüket. De nem is ez a lényeg.

Van a vallásnak egy sokkal gyakorlatiasabb, a mindennapokat konkrétan befolyásoló, sőt, ÉLETBEVÁGÓ szerepe: összetart, közösséget épít, jövőképpel szolgál az egyénnek stb. A fenti írás is ezt az erőt illusztrálja.

mikusz 2009.10.09. 16:20:25

@Normanka:
"összetart, közösséget épít, jövőképpel szolgál az egyénnek stb."
Szerintem csak segít megkülönböztetni magunkat másoktól. Nekem pont ez a bajom, így lehet a zsidókat, arabokat, reformátusokat stb. utálni.
A vallás több embert ölt meg mint a pestis meg a tífusz összesen.
Ha nem lenne szemünk, meg vallásunk, sokkal nehezebben menne. :D
Lennének a mély meg a magas hangúak.
Meg a büdösek meg az illatosak.
Szeretném ha már tovább lépnénk.
Vonnegut mondta jól:
"Mondok én nektek valamit. Tudjátok-e, hogy még ma is a Sötét Középkorban járunk? Még ma sem ért véget a Sötét Középkor"

Molekula 2009.10.09. 16:33:03

@Normanka: "Van a vallásnak egy sokkal gyakorlatiasabb, a mindennapokat konkrétan befolyásoló, sőt, ÉLETBEVÁGÓ szerepe: összetart, közösséget épít, jövőképpel szolgál az egyénnek stb. A fenti írás is ezt az erőt illusztrálja."

Azért érdekes, hogy csak 4-5 országban verik a buznyákokat buznyáknapon, és Izrael a legpusztítóbb nagyhatalom ebben a tekintetben, mert ami itthon volt a buznyákfelvonulásnál az az Izraelihez képest békés tüntetés volt.

Összetart, épít a vallás. De idegengyűlöletet, sovinizmust is hirdet.

Mi lett volna ha Jom Kippurkor Raanana városában a főutcai tömegben valaki felvállalja hogy:
a) buznyák?
b) muzulmán?
c) sertéshúst eszik?

antikanti 2009.10.09. 17:45:00

"Összetart, épít a vallás. De idegengyűlöletet, sovinizmust is hirdet."

Ez biztos?
Nem az történik inkább, hogy vallásos iratokból (pl. Biblia) kiragadott, és tévesen értelmezett mondatokra hivatkozva, súlyos értelmi és / vagy lelki SÉRÜLTEK hirdetnek idegengyűlöletet..., és vernek másokat?

Hülyéktől hogyan védesz meg bármilyen eszmét?
Istenből is bohócot csinálnak, csak hogy
igazuk legyen.

gitáros 2009.10.09. 17:56:44

És rögtön itt terem ez a sok barom... Mesebeli.

jung 2009.10.09. 18:22:15

Az okosoknak: a kommunizmusba azért menekült sok zsidó, mert ott láttak esélyt, hogy végre nem fog számítani, honnan jöttek.
Nagyot tévedtek persze...

jung 2009.10.09. 18:26:09

mm: mielőtt indulnék hazudozni, le kell mennem friss vért szerezni.. csak nehéz már szűzlányt találni az utcánkban...

mm455367 2009.10.09. 18:27:12

@jung:
Persze!
Sztálin átmenetileg megszüntette a kommunizmust uralkodása ideje alatt. Helyette bevezette az istenkirályságot mint államformát. A külsőségeket meghagyta, és mivel felismerte hogy ez nem tetszik a kommunizmust eredetileg létrehoz zsidóknak, ellenük fordult mielőtt egy új forradalmat kap a nyakába mint ahogyan a cárral is történt. Ugyanúgy ütötte a zsidókat mint Hitler, csakhogy mivel ő a háborút megnyerte, ez nem került nyilvánosságra,és senki nem merte felróni neki.

jung 2009.10.09. 18:35:02

mm: Sztálin is kő antiszemita volt, akárcsak jobbkeze Berija. Nem sok kommunista zsidó élte túl Sztálint... Amúgy a Cár idejében rendszereek voltak a pogromok, amiből a kommunizmus eszméje kiutat mutatott, de Lenin halálával csöbörből vödörbe kerültek.

Szombatblog 2009.10.09. 21:48:22

Eddig csak kommentek lettek kimoderálva, ha folytatódik a zsidózás, maguk a nickek is követik a hozzászólásukat.

gergel 2009.10.10. 11:34:44

ez azért érdekes, se zsidózás se magyarozás nem volt egyik kommetáromban sem, mégis kikerült. Szép cenzúra, szerintem sokat látjuk még a blogot, az index címlapon. Szép első hozzászólás.

gergel 2009.10.10. 11:35:33

egyébként be lehet állítani a kommentárok késleltetését, és akkor biztosan nem fordul elő ilyen.

tarzus 2009.10.12. 23:35:09

@Amichay:

Szép és igaz, amit írsz.
És valóban, a heti pihenőnap szentségét komolyabban vehetné már kis hazánk polgára, legyen akár zsidó, akár keresztény..akár bárki.
süti beállítások módosítása