Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.10.12. 09:34 Kisvári Kinga

2009. október 3. Szukkot – Akko

Címkék: izrael

Akkoba Netanyaról vonattal a legegyszerűbb menni. El kell hogy áruljam, Izraelben egy élmény vonatozni. Főleg akkor, ha valaki a MÁV-hoz szokott… A vonatok gyorsak, csöndesek és kényelmesek. A gyorsaságot nem kell magyarázni. Csöndesek. Amikor nem utazik sok ember, nincs beszéd-zaj, akkor olyan csönd van a fülkében, hogy egy zacskó kinyitása is hangosnak számít. A telefonállás kiabálásnak hat.

Kényelem. Eddig kétfajta vonaton utaztam. Egyszintesen és kétszintesen. A kényelmes ülések szövettel vannak bevonva. A légkondi alap, nincs első meg másodosztály. Viszont tisztaság az van, az ablakokon ki lehet látni. És ami legmeglepőbb és legkülönlegesebb volt számomra, az az, hogy még konnektor is van a vonaton!

Akkoban arabok és zsidók is laknak vegyesen, keresztények is lehetnek ott, mert hallottam harangot. Először, mióta Izraelben vagyok. A szukotti-sabati vacsora szép volt, a sátorban nagyon hangulatos. De nem ez az, ami igazán megfogott engem az ott töltött sabatból.

Elég zavarosan jött át az információ, de amit megtudtam a város zsidó-arab lakosságáról, az a következő. Az elmúlt évig a zsidók és az arabok békében éltek együtt a városban. Majd tavaly Jom Kippurkor (előzményekről nem tudok) egy arab provokatív szándékkal kocsival behajtott a vallásos negyedbe, és bömböltette a zenét. Erre persze kirobbant a vita, gondolom elég csúnya dolgok is elhangozhattak. Majd az arab elhajtott, de nemsokára egy egész bandával tért vissza. Itt fölmerül a kérdés az előre megtervezettségről is…

Miután a Jom Kippur befejeződött, megkezdődött az igazi összecsapás. Boltokat gyújtottak föl, mindkét részről, az emberek összeverekedtek. A zavargások egészen Hannukáig elhúzódtak. Azóta a viszony megromlott a két nép között. Az, hogy vendéglátóim eléggé arabellenesek voltak, sajnos nem lepett meg. Próbáltam közelíteni az álláspontunkat egymáshoz, kevés sikerrel. Szerintem egy zsidó nem állhat ellenszenvvel egy egész néphez. Pont nekik kéne megérteni, hogy nincs olyan, hogy egy népből mindenki „rossz” vagy „jó”. Semmi sem homogén. Szerintük, ha ők is utálják a zsidókat, a zsidók is nyugodtan utálhatják őket.

Délután elmentünk a városba sétálni. A tengerparton sajnos ismét találkoztam Izrael csúnyábbik arcával is. Ez jelen esetben a tengerbe ömlő csatornában testesült meg.

A város maga amúgy nagyon szép. Az Óváros szűk sikátorai teljesen elvarázsoltak. Amikor kiértünk a sikátorokból, akkor viszont sajnos elég hamar magamhoz kellett térnem. Ahogy sétáltunk az utcán, egyszer csak egy becsapódó kő zaját hallottam. Odanéztem. Pont mellénk esett. A kő becsapódott, majd tovább csúszott. Nem esett, dobták. Hátrafordultam, de hogy ki volt az, azt nem láttam. Továbbmentünk. Yarin (mert náluk voltam, a családjánál) nem lepődött meg, csak annyit mondott, hogy „Látod, erről beszéltem.” Rám először dobtak követ, de mivel Yarin ilyen nyugodtan sétált tovább, nekem sem volt időm a szívemre venni a dolgot.

Csak most gondoltam bele, hogy az a kő fejbe is találhatott volna. Bár lehet, hogy nem. Szinte látom magam előtt. Egy tizenéves suhanc elbújt egy romos házban, kezében egy kővel. Dobogó szívvel várta, hogy végre alkalmas legyen az idő, és egy zsidó elsétáljon a rejtekhelye előtt. Már biztos régóta készült erre a pillanatra, hogy bebizonyítsa, ő is van annyira belevaló, hogy köveket hajigáljon a zsidókra. Meglátott minket. Célzott, dobott. De a kő talán nem véletlenül tévesztett célt. Az utolsó pillanatban valami megszólalhatott benne: talán a félelem a következményektől, talán hogy ezt mégsem kéne. És ez volt az, ami eltérítette a kezét.

Még ezek után sem lángolt föl bennem semmiféle harag. Inkább sajnálat. Hogy ez a két nép nem tud együtt élni, valami olyan miatt gyűlölik egymást, amit talán meg sem tudnak fogalmazni.

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr131444164

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.12. 11:56:24

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molekula 2009.10.12. 16:32:00

1947-ben az ENSZ egy elkülönítési tervet dolgozott ki Palesztína ügyében miszerint Akko a jövendőbeli arab állam fontos része kell hogy legyen. Sorozatos provokációk után 1948-ban -például miután "valakik" megmérgezték tífusszal a környék vízkészletét- az izraeli hadsereg lerohanta a várost és kitelepítették az arab lakosság 3/4-ét.

Szóval amikor azt írod, hogy az "ellenszenv"(?) egyik oka az hogy egy arab Jom Kippurkor zenét halgatott kicsit propagandaszagú.

Molekula 2009.10.12. 16:40:35

khm, a "halgatott" két "l", az ünnep meg kisbetű de a lényeg talán érthető.

Nem tudok meglepődni azon, hogy követ dobnak az izraelitákra, inkább azon csodálkozom hogy páran (mint a posztoló is) ezt furcsállja.

Így én is szivesen elcsodálkozgatnék milyen békétlen a világ miután gettóba zártuk azokat akik itt éltek.

bazsamari 2009.10.13. 09:52:01

Molekula, az 1947-es ENSZ-határozatról csak annyit: valóban, megállapítottak egy jövendő arab és zsidó államot. Ezt mindenki elfogadta, csak az arabok nem. Létrehozhattak volna azóta egy államot, de sosem tették. 1948-ban egy általuk kezdett háborúban viselkedtek ellenségesen Akkóban. Ha a szlovákok megtámadnák Magyarországot, és néhány határ menti faluban atrocitások történnének, mit tennél?

Kicsit tájékozódj, mielőtt valótlanságokat állítanál ("gettóba zártuk").

Molekula 2009.10.13. 20:08:19

Sry az offért.

Somfa, ne nehezményezd ha legettózom a menekülttábort ahol több tízezer kizárólag arab menekült gyűlt össze víz és élelem nélkül fegyveresekkel körülzárva.

Izrael létrejöttéről meg nem szeretnék vitatkozni, demagóg módon úgy látom hogy az arab többségű népesség egy jókora területen kicserélődött zsidóra, de mindenki az arabokat tartja agresszornak. Nem akarok viszont antiszemitának tűnni, csak arra szerettem volna felhívni blogger Kinga figyelmét ha legközelebb olyan területre "téved" amit erővel vett el a népe az ott élőktől ne lepődjön meg egy hozzávágott kődarabtól.

Ajánlom figyelmetekbe a magyarokat: nem dobáljuk kővel a szlovákokat, románokat satöbbi akikhez a területeinket csatolták. Nem dobáljuk a ruszkikat amiért gyarmatosítottak minket. Nem dobáljuk az angolokat és franciákat akik szétszabdalták az országot. És témánál maradva szvsz a zsidóságnak sincs olyan rossz sora itt.

bazsamari 2009.10.14. 14:13:40

Molekula,

nem a gettózást nehezményeztem, hanem a "zártuk" szót. Merthogy ez ennél bonyolultabb azért...

Képzeld, a múltkor olvastam, hogy a szlovák határ menti magyar falvakban felment az ingatlanok ára, és a szlovákok veszik meg őket, mert itt könnyebb adózniuk. Ezért Rajka teljesen elszlovákosodott. Hát, a 19. század végétől a 20. század első feléig ez történt ám Palesztinában is (amely, teszem hozzá, török gyarmat volt ebben az időben, nem "palesztin"- palesztinnak akkor még a palesztinai zsidókat nevezték). A szegény arab gazdák alól a saját arab vezetőik eladták az egyébként használhatatlan földeket, hogy bezsebeljék az eszement árat érte, egymaguk (na, mint a magyar vezetők, ismerős). A gazdáknak, saját népük kisembereinek meg azt mondták: majd befogadnak titeket a szomszéd testvéreitek! Azóta is befogadják őket, látod a menekülttáborokat... Ennyit a menekültekről. Akiket sajnálok, mert köztudott, hogy a Hamasz vezetői ellopják a nekik juttatott élelmiszersegélyeket.

És még egy: az izraeli arabok (akik nem palesztinok!) jól tudják, egy arab országban sem lennének annyira szabadok, mint Izraelben. Tehát maradnak is.

A magyarok tényleg nem dobálják a szomszédaikat kővel, a szomszédaik meg nem jönnek ide, magukra kötözött bombákkal. Civilizáltan csak civilizált módszerekkel szemben lehet érvelni. Kíváncsi vagyok, mit tennél, ha román vendégmunkások öngyilkos merényleteket hajtanának végre szegedi óvodákban...

Szerintem te nem vagy antiszemita, csak ebben a kérdésben nem vagy tájékozott. Ezen lehet változtatni.

Kinga nem írt arról, hogy rossz sorsa lenne a zsidóknak Magyarországon. Megírta az élményeit, hogy milyen különbségeket lát a két világ között. Természetes, hogy rácsodálkozik az újra, ahol ő nem kisebbség. Hasonlóan írna egy határon túli magyar első, Magyarországon töltött napjairól, hidd el.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.10.22. 15:28:15

@somfa:
Itt könnyebb adózni? NA várjunk csak, én nem vagyok ebben olyan biztos, de ha mondjuk suliba jársz, vagy bármi visszatérítendőd van, már neked kell megcsinálni, ott meg az adóhivatal alapból megcsinálja, asszem...
süti beállítások módosítása