Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.01.20. 12:10 GadóJános

Írástudók, csatlakozzatok!

Címkék: tgm gáza

Tamás Gáspár Miklós (Az írástudók újabb árulása, január 14.) egy olyan baloldali aktivista értelmiség honi hiányán kesereg, amely csípőből lőne minden adandó alkalommal a mindenkori kormányra, ha nem ad azonnal több pénzt, jogot, kedvezményt valamely hátrányos helyzetű, vagy annak kikiáltott embercsoportnak. Cikkében homoszexuálisok, romák, bántalmazott nők, palesztinok, hajléktalanok, sztrájkolók kavarognak, kiknek azonnali és feltétel nélküli támogatása/felszabadítása lenne a valamirevaló baloldali értelmiség kötelessége.

Gadó János: Írástudók, csatlakozzatok!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr72890660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panyi.szabolcs 2009.01.20. 23:49:56

János, ez egy jó írás, grat!:)

Nekem ilyenkor mindig eszembe jut egy videó, amit az index készített még a nyári melegfelvonuláson. Ahol egy szimpatizáns szélsőbaloldali hölgyemény azt meséli, hogy felkerült a telefonszáma a kurucinfóra: elkezdte valaki zaklatni, aztán lassan rájött a zaklató, hogy csomó mindenben egyetértenek, és majd nemsokára - szélsőbalos és szélsőjobbos, kurucinfó-áldozat és kurucinfó-fogyasztó - együtt mennek el valami "antliglob" táborba...

Félelmetes, hogy a szélsőségek tényleg milyen könnyen össze tudnak érni.

TGM-ért pedig nagy kár, főleg ezzel a műveltséggel és írástechnikával, stílusérzékkel, tehetséggel... :(

GadóJános 2009.01.21. 00:15:36

@Panyi Szabolcs: Köszönöm.
TGM, mint tájékozott értelmiségi, nagyon jól látja és érzi, hogy Nyugat-Európában a pro-palesztin, iszlámista, (ultra)balos tüntetéseken roppant erők mozognak. Londonban 50 ezer, Brüsszelben 30 ezer ember tüntetett a palesztinok mellett. (Izrael mellet pár száz vagy ezer.) Az az értelmiségi, akinek a forradalmi aktivizmus mindennél fontosabb, ezt a ziccert nem hagyhatja ki. Itt mozdul meg a forradalmár számára oly kedves Tömeg. Ebből a buliból nem maradhat ki. Csak ott csúszott hiba a számításba, hogy Nyugat-Európában a pro-palesztin tüntetőket az (ultra)bal kíséri, nálunk viszont a szélsőjobb. Párizsban az Izrael-ellenes tüntetők a trockistákkal menetelnek együtt, nálunk viszont a Jobbikkal. És ez utóbbi a ballib közvélemény szemében még kevésbé szalonképes társaság.

aritus 2009.01.21. 16:58:51

Nagyon pontosnak és szellemesnek tartom amit írtál. Bár kissé fölöslegesnek:((( Meg kell nézni a kommenteket. Tökéletes illusztációi annak amit most meg korábban (Izrael soros háborúja)írtál. Ez egy olyan téma, ahol a legtöbb hozzászóló nem engedi, hogy a tények megzavarják. Izrael egy vérengző vérnősző barom, amely ártatlan gyermekek (most éppen palesztin, de volt idő amikor keresztény) vérét szomjhuzza, népírtó, kegyetlen náci stb. És olyan jó, hogy ezeket most aztán tényleg lehet mondani, mit mondani, kiabálni. És olyan jó, hogy ezt nemcsak én mondom, hanem velem együtt minden jóérzésű ember!
Nem tudom, hogy ismered ezt az oldalt? Gázaváros, ahogy a hírekben sohasem láthatod:

abszurdisztan.nolblog.hu/archives/2009/01/16/Palesztin_holokauszt/

Nekem is újdonság volt, mert bár előtte nem gondolkoztam ezen, de a bennem élő kép Gázáról az volt, amit a hírügynökségek mutatnak. Romok, síró anyák, nyomor. Érdemes a kommentekbe belenézni, hogy mennyire reménytelen a valósághoz közelibb képet kialakítani Izraelről, Gázáról, a mostani háborúról.

GadóJános 2009.01.21. 21:18:54

@aritus: Valóban, az érvek itt már nem győzik meg azt, aki a másik oldalon áll. Izraellel kapcsolatban már valami sokkal ősibb, primitivebb kommunikációs forma uralkodik: aki többször és hangosabban mondja, annak van igaza. És ez a gépszíj elkapta a nyugati közvélemény és média jelentős részét is: a nekik nem tetsző tényeket (pl. az öngyilkosnak öltöztetett palesztin óvodások képeit) egész egyszerűen kizárják a látóterükből és a tudatukból. Ma már a BBC-ben is fölfedezhetők ennek jegyei, így nem sok jóra számíthatunk. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt az öngerjesztő hisztériát föl lehet-e tartóztatni.
süti beállítások módosítása