Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.01.08. 11:40 Szombatblog

Miféle logika?

Címkék: kossuth rádió izrael médiafika

Izrael 2008. december 27 óta háborúban él megint.

A világ figyel és mérlegel. És feltesz néhány kérdést. Talán néha egy kicsit kevés kérdést tesz fel...

Éppen a hatos villamoson utazom, délután fél ötkor Budapesten, amikor a Kossuth rádióra kapcsolom át mobiltelefonom adóját. Az öt órás hírek előtt nem sokkal összefoglaló, elemző híradás hallható a Kossuth rádióban a tíz napja tartó háborúról.

A média következetesen "izraeli háború" néven hívja azt, ami odaát történik, Európa határán, tőlünk körülbelül kétezerkétszáz kilométernyire.

A Kossuth-on szóló "műsorszám" vendége Aliza Bin-Noun, Izrael jelenlegi, Magyarországon szolgálatot teljesítő nagykövete. Sajnálattal állapítom meg, hogy valószínűleg későn kapcsolódtam be az interjúba, mert a hátralevő 8-10 percben már lényegi kérdésekről nem esik szó, mindössze arról, hogy miért nem engedi be Izrael a Gázai övezetbe a sajtó és az egyéb média-képviselőit?!

- "Miért van az, hogy csak az Al Jazeera és a BBC munkatársai tudósíthatnak a palesztin területekről, miközben a határ izraeli oldalán újságírók, fotósok, tv és rádiótudósítók százai várnak engedélyre, hogy bejuthassanak a háborús zónába?!" - kérdezi a műsorvezető hölgy fiatalos hangja.

Az összes médium következetesen palesztin területnek hívja azt a földrészt, amely jelenleg összeköti Izraelt Egyiptommal, és palesztinoknak hívja azt az arab származású népcsoportot, amely a XX. század közepétől folyamatosan verődik össze, állandóan újratermelve önmagát a térség arab muszlim országaiból, a politikai-hatalmi törekvéseknek megfelelően, és a szellemi-fizikai területfoglaló igények szerint.

Aliza Bin Noun, Izrael nagykövete tört magyarsággal, de teljesen tisztán, jól érthetően és választékosan, magyarul válaszol a feltett kérdésekre:

- "A helyzet most rendkívül komoly, nagyon veszélyes Gázában. Egyetlen ember sincs biztonságban, aki átlépi a határt,... Hogyan engedhetnének át civileket, még ha azok a sajtó emberei is!?"

Elmondja, hogy az utolsó háború idején (Libanon 2006) a külföldi híradásokat felhasználva üzentek egymásnak a militáns terrorista csoportok, anélkül, hogy ezt a jószándékú európai és amerikai tudósítók észrevették volna, és ezáltal komoly veszélybe sodorták az izraeli polgári lakosságot. Nagy lenne a kockázata annak, ha most megtörténne ugyanez, - így is több városban kellett Izraelben szükségállapotot bevezetni, az iskolákat be kellett zárni, az emberek dolgozni járnak, de munkájukat többször kell megszakítani és lemenekülni az óvóhelyre. Nehéz az életet fenntartani, a gazdaságot működtetni,...

A műsorvezető kisasszony ezután a következő kérdést teszi fel:

- "Mi a véleménye a hazánkban tartózkodó izraeli küldöttnek arról, illetve hogyan értékeli a nagykövetasszony mindemellett azt, hogy miközben a valóságos híradás lehetősége korlátozottá válik, a youtube-on és egyéb video- szolgáltató-csatornákon 3-10 perces híranyagok jelennek meg, amelyek propaganda jelleggel igyekeznek meggyőzni a tizen-és huszonéves fiatal izraelieket és a fiatal kozépkorúakat arról, hogy a háború, amit Izrael visel Palesztinával szemben jogos, és igazságos....

És valóban, hangzik el a kérdés: "Igazságos és jogos ez a háború?"

Aliza Bin-Noun türelmes és intelligens asszony. Halkan válaszol:

– "Minden háborúnak van propaganda anyaga (még ha ez nem is mindig nevezhető így,...mert kell hogy legyen érthető, mi az, ami történik, a lakosság számára is."

Az utolsó kérdés a levegőben maradt. Nem emlékszem, hogy a nagykövetasszony válaszolt volna rá, ...mert ezután az interjút nagyon gyorsan megköszönték és a helyzetelemző riport további vezetését egy férfihang vette át. Ő az első pár mondatban, már bevezetésként sietett leszögezni:

– "Izrael földrajzi adottságainál fogva, a Gázából kint rekedt tudósítók elfoglalták a helyüket a környező dombokon, ahonnan a jelenlegi technikai feltételek mellett gyakorlatilag majdnem ugyanolyan jól látható minden esemény, minden hadművelet, minden, ami történik a térségben, mintha csak ott lennének a helyszínen..."

...

Néhány óra múlva hazafelé tartok, de az utolsó kérdés, ami nyilvánvalóan szándékosan maradt megválaszolatlanul a levegőben visszhangzik bennem.

Vélhetően pontosan ugyanúgy visszhangzik ez a mondat bennem is, mint abban a másik párezer hallgatóban, aki ugyanekkor, ugyanezen az adón, ugyanezt a műsort hallgatta...

"Igazságos és jogos ez a háború?"

Nyugtalanná tesz ez a néhány szó, és nem annak összefüggései és tartalma, hanem valami egészen más miatt...

Mert miféle kérdésfeltevés ez? Miféle logika?

Miből fogan és hogyan születik meg egy ilyen kérdés?

Mi a célja? Miért kérdez, ha nem vár választ? És mit jelent ha a feleletre nem hagy időt?

...

Talán éppen az ítélethozatal hallgatósággal való kimondatása a cél,...– erre a következtetésre jutok.

És ettől a felismeréstől a hideg budapesti utcán, itt, Európa közepén, a zsidókeresztény kultúra és a civilizáció egyik alapító országának polgáraként, hirtelen nagyon,...nagyon rosszul kezdem érezni magam...

 

Molnár Krisztina

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr85865147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kozminauta 2009.01.09. 01:24:43

"Az összes médium következetesen palesztin területnek hívja azt a földrészt, amely jelenleg összeköti Izraelt Egyiptommal, és palesztinoknak hívja azt az arab származású népcsoportot, amely a XX. század közepétől folyamatosan verődik össze, állandóan újratermelve önmagát a térség arab muszlim országaiból"

Ez a kedves cikkíró véleménye vagy a nagyköveté? Előbbi szomorú, utóbbi szomorúbb lenne.

Bevezetnék e cikk fonalába egy fogalmat, amit az arab világ nakbának mond, azaz nemzeti katasztrófának. Azt tekintik nemzeti katasztrófának hogy arabok százezrei (~700 ezer) kényszerültek elmenekülni lakhelyükről az Izrael 1948 májusi létrejötte utáni harcokban, amelyet a korábban a britek által, egy titkos szerződésben, nevén említve a Balfour-deklarációban titokban másnak adtak. A Gázai övezetben - ami Palesztínából megmaradt, és mai napig nem lehetett nemzet - nagyrészt ezen menekültek leszármazottai nyomorognak. Néha ölik őket, néha fenyítik, félrevezetik, néha éheznek.

NovákAttila 2009.01.09. 02:11:03

@kozminauta: de azért menekültek el, mert az ENSZ-döntést az arab államok nem fogadták el és megtámadták IL-t. Előtte viszont rádión riogatták az arabokat, hogy nagy háború lesz és meneküljenek el.
Gáza 1967-eg egyiptomi kézen volt, katonai közigazgatás volt, a menekülttáborokat pedig nem számolták fel. A nyomort sem.
Ezt a "nyomorognak" szöveget meg nem is értem, az elmúlt években a Hamasz évente 70 millió USD felett rendelkezett. Talán nem rakétákra meg géppisztolyokra kellett volna költeni, hanem élelemre, közigazgatásra, oktatásra.

NovákAttila 2009.01.09. 02:15:31

@NovákAttila: "...a Hamász, amint elfoglalta az övezetet, elkezdte a leszámolást a belső ellenzékkel. A családomból hatan a tűzharcok során haltak meg, kettőt börtönbe zártak és ott ölték meg őket, mert náluk volt a rendőrségi fegyverük, ketten pedig egy utcai lövöldözés során estek el. Ha a Hamász egy civil autót lát az úton, amit nem valamelyik nemzetközi segélyszervezet vezet, azonnal megállítja és elkobozza. Rosszabb esetben megölik a benne ülőket, mondván, biztos izraeli bérencek. Amióta bevezették a sáríát (iszlám törvénykezés), gyakorlatilag mindennapos a kegyetlenkedés. A tizenhét éves unokaöcsémet véresre verték, mert nyilvánosan panaszkodott az apja kivégzése miatt. Egy ismerősünket - még nem is volt tizennyolc - örök életére megbénítottak, mert hasist szívott. Ott voltam, láttam. Azt mondták neki, hogy tegye a térdére a kezét, így lőtték keresztül mindkét lábát Kalasnyikovval. Azóta tolószékben él. Tudja, a Hamász felvesz a soraiba bárkit, aki hajlandó harcolni az "ügyért", így rengeteg bűnöző is van köztük, akiket nem a dzsihád, hanem elsősorban a pénz érdekel, írni és olvasni sem tudnak. Ezek az emberek előszeretettel kegyetlenkednek a lakossággal..."

kozminauta 2009.01.09. 07:46:35

Ha azt nézzük hogy egy államnak joga van az önvédelemhez, akkor "még szép" hogy az ENSZ döntés másnapján átlépték az arab csapatok az "egy napos" határt. Szerintük ugyanis nem volt teljesen kóser, ahogyan a földjük gazdát cserélt.

NovákAttila 2009.01.09. 10:10:22

@kozminauta: nem a saját földjükről volt szó, hanem máséról. Más arab országok más hadserege lépte át az ENSZ által megállapított határt.
Egyébként abszurd a felfogásod és tarthatatlan is.

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.01.09. 11:26:19

@NovákAttila:

Attila, szamotokra tenyleg nem nyilvanvalo, hogy Izrael az elso egy-ket napot leszamitva, folyamatosan sajat ugyet assa ala? A Hamasz tagsaga siman 20.000+ felett van, egeszen biztos, hogy nem fogjak oket megsemmisiteni. Az a par szaz valoban Hamasz-harcos, aki eddig meghalt, meg siman ujratermelodik a most megnyomoritott csaladokbol.

Eleg kontra-produktiv az is, hogy Ti magatok sosem kritizaljatok szinte semmiben Izraelt, ill. az izraelieket, a palesztinokhoz valo hozzaallasuk tekinteteben (lehet, hogy elkerulte a figyelmememt, de pl irtatok valahol a dec. 12.-i, palesztinok elleni pogromrol? - nem az en jelzom, hanem Olmert-e es a Haaretz-e, ugye...). Ez a hozzaallas valojaban nem pro-Izraeliseg, hanem szervilitas, ami hosszu tavon ahhoz vezet, hogy senki sem kivancsi a velemenyetekre, mert egyszeru szocsonek fog tartani.

Egyebkent meg ugy tunik, hogy a jelenlegi Feher Haz turelme is kezd elfogyni, lasd a tegnapi ENSZ BT hatarozatot.

www.nytimes.com/2009/01/10/world/middleeast/10mideast.html?hp
"On Thursday, the United Nations declared a suspension of its aid operations after one of its drivers was killed and two others were wounded despite driving United Nations-flagged vehicles and coordinating their movements with the Israeli military. The United Nations secretary general, Ban Ki-moon, called for an investigation by Israel for a second time in a week after the more than 40 deaths near a United Nations school from Israeli tank fire on Tuesday.

The International Committee, based in Geneva, reported finding what it called shocking scenes, including four emaciated children next to the corpses of their mothers, on Wednesday. In a rare and sharply critical statement, it said it believed that “the Israeli military failed to meet its obligation under international humanitarian law to care for and evacuate the wounded.”

[...]

Anne-Sophie Bonefeld, a spokeswoman for the International Committee of the Red Cross, said on Thursday that when the children and others were rescued in Gaza on Wednesday, workers had to leave behind a number of bodies. On Thursday, she said, 100 civilians were rescued from the same Gaza City neighborhood. They were not wounded, but they were weakened because of being without food or water for two days."

At the United Nations itself, fourteen nations approved the Security Council resolution urging a cease-fire, with the United States abstaining. Secretary of State Condoleezza Rice said the United States abstained from voting on the resolution, which left it unclear how a cease-fire would be enforced, because it wanted to see whether mediation efforts undertaken by President Hosni Mubarak of Egypt succeed. The United States did not veto the resolution because Washington supports its overall goals, she said. The resolution called for a cease-fire that would lead to the “full withdrawal” of Israeli forces from Gaza, the passage of humanitarian aid to the Palestinians and an end to the trafficking of arms and ammunition into the territory."

NovákAttila 2009.01.09. 12:50:19

@dolphin: Ismerem az ENSZ-határozatot, felületes és nem szolgálja a béke ügyét. Aki kizárólag az un. emberjogi sérelmekre hegyezi ki a fülét (ráadásul kizárólag IL felé címezve), az nem érti meg azt, hogy ez az ügy nem erről szól. És bármiféle és a feleket valamiféle status quora kötelező határozat semmi másról nem szól, mintsem arról, hogy majd a Hamasz ismét létrehozza a rakétakilövőállásait, ismét ágyúzza Izraelt , majd erre Izrael visszacsapjon és ismét kezdődjön az egész war - körbe és körbe.
Amíg a segélyek és pénzek elosztását nem ellenőrzi valamilyen nemzetközi szerv (nem az ENSZ, lehet látni, hogy Dél-Libanonban mennyire impotensek voltak), hogy a pénz ne fegyverekre, hanem a lakosság ellátására fordítodjék, ha hosszabb távon nem rendezik le, a feleknek kölcsönösen megfelelő módon Gáza belső hatalmi viszonyait, akkor ez csak egy újabb háborút készít elő.
Érdekes egyébként, hogy most az ENSZ-re hívatkozol, mint megfellebbezhetetlen jogforrásra, míg korábban (az 1948-49-50-es időkről szólván), meg természetesnek tartottad, hogy a környező arab államok megszegik az ENSZ határozatát.
Hogy is van ez?

Michi 2009.01.09. 13:09:25

Én nem tudom, hogy Dolphin, Kozminauta, vagy Concrete tényleg ennyire nincs tisztában a tényekkel, statisztikai adatokkal, történelmi cuccokkal? Vagy ez tényleg már valami egészen másról szól?! Az alábbi blogon van egy térkép...Talán azt is érdemes megnézni Ki fenyeget kit?
hevron.freeblog.hu/archives/2009/01/08/20090108/

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.01.09. 13:37:15

"Érdekes egyébként, hogy most az ENSZ-re hívatkozol, mint megfellebbezhetetlen jogforrásra, míg korábban (az 1948-49-50-es időkről szólván), meg természetesnek tartottad, hogy a környező arab államok megszegik az ENSZ határozatát."

Tenyleg? Akkor idezned, hogy ez hol is tortent?

NovákAttila 2009.01.09. 13:58:55

@dolphin: Sorry, az a a Kozminauta volt.

dmarci80 2009.01.09. 18:12:23

@dolphin:
1947-ben az ENSZ elfogadta, hogy Palesztínát két részre; egy zsidó és egy arab államra osszák, Jeruzsálem pedig nemzetközi felügyelet alatt maradt volna. A zsidók elfogadták az ENSZ határozatot, az arabok nem. Amikor az ENSZ határozatnak megfelelően a zsidó állam kikiáltotta a függetlenségét, az összes szomszéd arab állam megtámadta, majd végül elvesztették a háborút, a tűzszüneti vonal, mely végül a jelenlegi Izrael nemzetközileg elismert határaivá vált (Ciszjordánai, Gáza és a Golán fensík nélküli területek) jóval nagyobb területet ölelt fel, mint az eredeti rendezési szervben szereplő területek. Az arabok ezt maguknak köszönhetik. Ezen kívül az is tény, hogy az arab vezetők szólították fel a lakosságot, hogy meneküljön el az izraeliek elől, hagyja hátra házaikat, és éljen menekülttáborokban. Végig azzal bíztatták őket, hogy ne kezdjenek új életet, mert a következő háborúban majd visszafoglalnak minden területet, amit "a zsidók elvettek tőlük" és visszaköltözhetnek házaikba, de ez sohasem történt meg. Ezen kívül azok az arab államok, amelyekbe palesztín menekültek érkeztek, semmit nem tettek "testvéreik" életkörülményeinek javítására, végig gyakorlatilag gettókba szorítva tartották őket, nem adtak nekik állampolgárságot, és ellehetetlenítették azt is, hogy saját maguk boldoguljanak (pl. nem engedték ki őket a táborból, hogy azon kívül munkát vállalhassanak), közben pedig képmutató módon Izraelt vádolták a menekültek sanyarú helyzetéért.
Ezek a száraz tények,ezekkel csak akkor lehet vitatkozni, ha az ember elferdíti őket.

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.01.09. 21:16:45

@dmarci80:

Ez az erem egyik oldala. Az arabok hibai. Az erem masik oldalan a zsidok hibai vannak, es nem akarlak meglepni, de az sem egy ures femfelulet. Az illegalis telepek, a varosokat ellehetetlenito fal, a palesztinok altal nem hasznalhato uthalozat, a burokratikus baszogatas a hataratkeleskor (hogy csak nehany nagyon kirivot emlitsek), mind valos serelmek. Olyanok amilyenekert, ellenkezo esetben, a zsidok zsebeben nyilna ki a bicska.

Ha nem latod az erem mindket oldalat, talan meg sem erted, mennyire elb@szott az egesz szituacio. Az egy bites magyaraztok barmennyire is szimpatikusak, csak a legritkabb esetekben hasznalhatoak. Itt kulonosen.

Egyebkent meg:
www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?story_id=12899483&source=hptextfeature

NovákAttila 2009.01.09. 22:41:47

@dolphin: az a baj, hogyha mondjuk létrejönne egy palesztin állam Gázában és Ciszjordániában, azt Irán telepakolná rakétákkal és hogyha izrael nem rombolná le, kilőnék a zsidó államot.
és ez nem paranoia, hanem a közel-keleti valóság, melyről Te nem nagyon akarsz tudomást venni, mert sérti az érzékenységedet.
Pedig ez van, az arab világban is, az iszlám fundikat keményen elnyomja egy szekuláris diktátor, ha nem tudja, jön az őrület. és a palesztin területeken az iszlamista és Iránból szponzorált Hamasz lenne az úr.
Ez a baj, nem más.

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.01.10. 09:42:03

@NovákAttila:

Attila, ha nyiltan deklaralod, hogy palesztin allam _nem_ johet letre (most epp azt tetted), akkor egyuttal azt is fel kellene vetned, hogy Izrael adja fel azon torekveseit, hogy zsido nemzetallam legyen/maradjon. Ugyanis a tobb millio arrafele elo palesztin ember lete a jelek szerint az a realitas, amivel te nem szamolsz. Ha nem lesz kulon allamuk, akkor ezeknek az embereknek uo. jogokat kell a Izrael allamnak biztositania, mint zsido lakosainak. Minden teren, legyen az magatulajdon, oktatas, egeszsegugy, szabad mozgas stb. Ez egy.

A ketto pedig az, hogy a Hamasz valoszinuleg soha a budos eletben nem lett volna annyira nepszeru Gazaban, mint amennyire most az, ha a megszallas evei alatt Izrael megprobalta volna normalizalni az ott elok eletkorulmenyeit. Ugyanis ez, illetve a Fatah korruptsaga nelkul a Hamasz soha nem valhatott volna ekkora tenyezove. Igen, mindig lett volna nehany 100 fanatikus, de meg mindig azokat kezelni, mint tobb tizezert.

NovákAttila 2009.01.10. 10:27:35

@dolphin: Izrael teljeskörű jogokat biztosít állama arab lakosainak (included: Jerusalem).
Egyébként azt látom, hogy elemzéseidben valamiféle deduktív módszerrel levezeted, hogy mindenképpen kell palesztin állam, mert ez megold minden problémát.
Milyen problémát oldana meg az a palesztin állam, ahonnan iszlám fundamentalisták lőnék Izraelt?
Semmilyet.
Másik az, hogy eltekintesz attól a ténytől, hogy a Közel-Kelet összes országában alacsnyabb a GDP, mint Izraelben (Öböl-államok némelyike kivétel), ergo nem Izrael tehet az arab nyomorról, hanem bonyolult tényezők hatására alakult ez ki.
Szövegedről egyébként Mr. Rightnak "a média választott népe" c. írása jut az eszembe, a lényege az, hogy "a palesztinok" semiről sem tehetnek, még arról sem, hogy fundikat válsztottak meg, csak és egyedül Izrael. Hogy miért, azt nem lehet tudni.

NovákAttila 2009.01.10. 10:30:58

2009. 01. 05.
A média választott népe

A palesztin nép mindig ártatlan. Mindig.
A palesztin nép nem felelős azért, hogy a Hamaszt választotta vezetőjéül. A palesztin nép nyilván békében akar élni, csak véletlenül juttatott hatalomra egy terrorszervezetet, amelynek célja Izrael elpusztítása. Azok a palesztin szülők, akik a Hamaszra szavaztak, nyilván teljesen ártatlanok gyermekeik halálában. A palesztin nép többsége nyilván nem szeretné tengerbe szorítani Izraelt. A szeptember 11-i terrortámadás után nyilván nem ugrált egy palesztin se az utcákon. Vagy mégis? Na de akkor is nyilván túlzott és aránytalan reakció Izrael részéről, ha életben akar maradni. Vagy mégsem lenne az?
8 komment
Mr. Right 10:32
right-winger.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=11091

kozminauta 2009.01.10. 13:15:48

Íme két nyilatkozat, mely Izrael állam egy képzeletbeli vezetőjétől származik:

"A Palesztín állam gondolatát elutasítjuk, mert ha létrehoznánk, immár egy állami szintre emelt terrorizmust hoznánk létre."

"A Palesztín állam gondoltatát nemes és szép célnak tartjuk abban az esetben, ha a nemzetközi közösség, és a majdani állam között garanciák hozhatóak létre, melyek biztosítják a békés egymás mellett élés lehetőségét."

A politikai közbeszéd arra való, hogy bizonyos érdekek, törekvések figyelembevételével közelítsük a saját álláspontunkat egy másik álláspont felé. A politikai szándék arra való, hogy bizonyos jogok biztosításával gátoljunk meg egy jogellenes helyzetet, alternatívát felmutatva azoknak, akik e jogellenes helyzetet fenntartják.

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.01.10. 13:40:44

@NovákAttila:

Nyilvan kenyelmes azt a dichotomiat kovetni, hogy aki kritikus Izraellel, az minimum a palesztin-apologista, de az sem kizart, hogy anti-szemita, csak epp a.) hulyeseg; b.) kontraproduktiv. Ha visszaolvasod a blogban elejtett hozzaszolasaimat, eleg egyertelmu, hogy nem gondolom, sem a palesztinokat, sem a vezetoiket szentembereknek. Ugyanakkor nem is errol folyik a vita, hanem azzal az attituddel megyek szembe, amely viszont a zsidosag hibaival szemben apologetikus.

"Izrael teljeskörű jogokat biztosít állama arab lakosainak (included: Jerusalem)."

Nem egeszen errol irtam, de ugyes terelesi probalkozas. Milyen jogaik vannak az izraeli ellenorzes alatt allo ciszjordaniai teruletek palesztin lakoinak? Van ua., mint az ott elo, gyakran illegalis telepeseknek? Konkretan, pl. hasznalhatjak ugyanazokat az utakat...?

"Egyébként azt látom, hogy elemzéseidben valamiféle deduktív módszerrel levezeted, hogy mindenképpen kell palesztin állam, mert ez megold minden problémát."

Idealis esetben az egykori Mandatum helyen egy db. szekularis allamot kepzelnek el, ahol a fundamentalistakat kemenyen seggbe rugjak, amikor tullepnek egy hatart, fuggetlenul, hogy a Talmudot, vagya Korant nyalazzak szabadidejukben. Ugyanakkor sajnos nyilvanvalo, hogy ez nem egy realis elvaras. Nem csak azert, mert a palesztinok kozul sokan errol hallani sem akarnak, hanem azert is, mert Izrael ugy definialja magat, ahogy.

"Másik az, hogy eltekintesz attól a ténytől, hogy a Közel-Kelet összes országában alacsnyabb a GDP, mint Izraelben (Öböl-államok némelyike kivétel), ergo nem Izrael tehet az arab nyomorról, hanem bonyolult tényezők hatására alakult ez ki."

Igen, az arab nepek nyomorusagat sok esetben sajat korrupt vezetoik okozzak. Mindemellett, a palesztinok konkret eseteben, azt allitani, hogy _e mellett_, Izrael politikaja nem jarult hozza a gazdasagi ellehetetlenedeshez, egesz egyszeruen minden elemeben hamis.

NovákAttila 2009.01.10. 16:38:03

@dolphin: Izraeltől csak emelkedik a GDP-jük, ez egyrészt igaz az izraeli arabok esetében is, másrészt a gázai arabok jövedelme is évek óta Izraelből jött, sokan dolgoztak Izraelben, stb.
A többi a te monológod, ezzel én nem vitatkoznék, mert nincs is mit rajta vitatni, hiszen én nem állítottam ilyet.

joszef 2009.01.10. 19:27:13

üdv mindenkinek végig olvastam a cikket és a hozzászólásokat is...
a véleményem pedig az h az arabok maguknak köszönhetik azt a helyzetet amiben éppen vannak ők járták az útjukat senki sem ráncigálta őket idáig de még azt sem lehet mondani h bárki is kényszerítette volna őket persze lehet azt kiabálni h izrael és a politikája na meg a "szövetségesei" ásták alá az ott élők biztonságát és körülményeit de mindenki pontosan tudja h ez nem így van...
hiába dobálóztok itt a nagy szavakkal
A kép amit látunk a térképen és amit a történelembe visszatekintve láthatunk messze jóváírja azt amit most egy apró izraeli állam a saját és polgárai védelmében tesz. Ismerek sok arabot van köztük ilyen is olyan is egy osztálytársam kitűnő tantárgyaiból orvos akar lenni és e szerint tesz ha az arabok az nyomoruk javításán fáradoznának és nem azon h eltöröljenek egy államot a lakosaival akkor talán lenne esélyük az emberi életre és ELŐRE BOCSÁTOM NEM AZ LESZ A MEGOLDÁS H IZRAEL MEGSZŰNIK!!! MERT AKKOR NEM A GÁZAI NYOMORÁRÓL HANEM AZ EGÉSZ RÉGIÓ NYOMORÁRÓL OLVASHATUNK MAJD... ÉS MI LESZ AKKOR??? KI LESZ AKKOR AZ OK???? szóval csak annyit szeretnék mondani h jó lenne nekem ha olyan ember lehetnék mint egy zsidó ember aki azért él h építsen és h megfeleljen
süti beállítások módosítása