Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2008.12.28. 11:32 NovákAttila

A reménytelen Gáza

Címkék: izrael palesztin gáza

A gázai helyzetet a folyamatos instabilitás jellemzi. Ez nem pusztán a határhoz közeli, illetve rakétával elérhető izraeli települések folyamatos ágyúzását jelenti, hanem azt is, hogy a Ciszjordániában kialakult középosztály helyett, itt – 360 négyzetkilométeren, a Földközi-tenger egyik elhagyatott, távoli pontján – egy elszegényedett és végsőkig militarizálódott másfélmilliós arab lakosság – nagyjából az első arab–izraeli háború menekültjei és utódaik – tengeti úgy az életét, hogy biztonsági fal és kerítés veszi körül őket mindenhonnan, még tengeri határaikat is az izraeli haditengerészet ellenőrzi.

A palesztinok a világ legnagyobb börtönének nevezik az Övezetet, amiben van igazság, csak persze azt kell hozzátenni, hogy a helyzet kialakításában maguk is aktív szerepet játszottak.

Amikor 2005 nyarán Ariel Saron elhatározta, hogy kivonul Gázából, és felszámolja a zsidó településeket, nagy politikai előnyöket remélt. Azt, hogy nem pusztán az arab–izraeli konfliktus egyik méregfogát húzza ki, de a zsidó állam nemzetközi megítélésén is sokat javít. Erre nagy szükség volt, mert a Gázai-övezetben, mely az 1980-as évek végétől kezdve a folyamatos arab–izraeli csatározások helyszíne volt, nem hagyományos háború folyt, hanem az izraeli Védelmi Erők vívtak gerillaháborút a különféle palesztin milicistákkal, aminek következtében a világ médiájában kialakult a palesztin Dávid és az izraeli Góliát nem túl rokonszenves képe. Saron reménye, hogy ez a kép megváltozik, nem vált valóra, hiszen az iszlám világban, ha éppen nem szekuláris és korrupt katonai diktatúrák uralkodnak, az önrendelkezés és az autonómia majd minden esetben egyet jelent a megalkuvásmentes és puritán iszlám fundamentalizmussal. Ez pedig – az egész világon – magában foglalja azt, hogy az iszlám tömegek éppen tömegességükkel harcolnak a nyugati haditechnika ellen. A mennyiség harca ez – a minőség ellen. A fejlődő világ e csoportjai a legjobban mediatizálható és a céljaiknak leginkább megfelelő fegyvert, a saját testüket vetik be ebben a harcban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez történt Gázában is, az Övezet feletti uralmat átvette az iszlám radikális Hamasz, a nemzetközi környezet pedig (bár rövid ideig pozitív visszhangok is voltak), alapvetően nem változott meg, a palesztin média-manipulátorok pedig ismét magukra találtak, Dávid és Góliát eltorzított képe ismét uralja az írott és az elektronikus nyugati média világát.

Ugyanakkor a kivonulás előtti helyzet Gázában morálisan és politikailag is tarthatatlan volt, a mintegy nyolcezer telepesre többször annyi katona vigyázott. A telepesek zárt és nyugat-európai szintű modern világa mellett közvetlenül ott élt a harmadik világ nyomorát felmutató arab társadalom, s a nyomor enyhítésére nem sok esély nyílt. Két eltérő fejlettségű és modernizációs szinten lévő népesség – akiket nem csak etnikai, vallási, jogi különbség választ el, hanem a maguk fizikai valójában létező kerítések is – egy politikai entitáson belül nem létezhet a modern világban. Már ha egy állam demokráciának tartja magát.

De van-e igazság Gázában? Ha erről beszélünk, egymásnak ellentmondó igényeket kell megfogalmaznunk és kielégítenünk. Jogos az izraeliek igénye, hogy békében és biztonságban élhessenek, ne támadják őket az Övezetből. Szintén elfogadható és indokolt az izraeli aggály, hogy egy nem kontrollált Gázai-övezet az iszlám fundamentalizmus melegágya, hiszen mára tudható, hogy ott a dél-libanonihoz hasonló helyzet alakult ki, s hogy az Izrael elpusztításáról álmodozó Irán fegyvereket is küld az Övezetbe. Ugyanakkor a palesztinok önállóságra, biztonságra és jólétre való igénye is teljesen indokolt, mint ahogyan annak a palesztin generációnak az indulatai is érthetőek, akik Izraellel kerítéseket és ellenőrző pontokat felállító, köréjük határokat húzó, megszálló államként találkoznak.

Ugyanakkor a helyzetet sem politikailag, sem morálisan nem lehet megoldani az egyik vagy a másik fél igényeinek kizárólagos kielégítésével. Nem pusztán azért, mert az egyik fél igényének kielégítése nem oldja meg a másikét, hanem azért, mert az egész kialakult és egymásra épülő történelmi kudarcsorozat mögött a palesztin–zsidó viszály megoldatlansága és egy éles keleti-nyugati civilizációs konfliktus is áll, melynek megoldása nélkül a Gázai-övezet problémáját sem lehet megoldani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A palesztin menekülttáborok lakóinak egy szűk és zárt térben való koncentrációjára nem tud választ adni az izraeli jobboldal sem. Egyiptom – bölcsen – nem akarja annektálni Gázát, és hiába támad vissza Izrael, hiába zárja le határait a zsidó állam (azon kívül Egyiptommal közös falat is akar építeni), sőt, hiába vonul be újra és újra a hadsereg Gáza sikátoraiba, ha a gázaiak bezárva érzik magukat, ettől még elkeseredettebbé és agresszívabbá válnak, és frusztrációjukat terrorizmussal és erőszakkal fejezik ki. Ugyanakkor hiába hivatkozik megszállásra, „állatkertben“ való létére (Dr. Mamdouh al Aker, az Állampolgári Jogok Palesztin Független Bizottsága elnökének szavajárása, akinek szavait Amira Hass, a Ha‘arec publicistája népszerűsítette) és nyomorára a Gázai-övezet lakossága, ha közben az egész térséget átformáló iszlám fundamentalista Hamasz, gyerekek és asszonyok mögé bújva Kasszam-rakétákkal árasztja el azokat az izraeli területeket, melyeket tud. Szdérot városában éppen ezt próbálják elérni, hogy minden buszmegállónak legyen saját óvóhelye. Így él egymás mellett ember és ember Gázában és környékén. Az agresszió határát a rakéták és aknák hatótávolsága korlátozza.

A helyzet javulását csak a nemzetközi haderők jelenlétével és a gázaiak életminőségének emelésével (együttesen) lehet elérni. Ebben természetesen benne foglaltatik az, hogy a palesztin társadalomnak is meg kellene teremtenie a saját demokratikus és ellenőrző mechanizmusait, és át kellene mennie egy olyan társadalmi átalakuláson, melynek végeredményeként a militarizálódott lakosság az iszlám és a fegyverek hatalma helyett a tudás és a kooperáció nyugodtságában és előnyeiben bízna. Enélkül még csak esélye sincs a békének Gázában és környékén.

Csupa-csupa külső elvárás. Interiorizáció, elfogadtatás, lefegyverzés. Amíg ezek aktívvá nem válnak, nincs remény Gázában.

 

(Az írás a Szombat 2008. márciusi számában jelent meg)

50 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr82844876

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.01.05. 12:32:50

Gáza: jelentés a frontrólIzrael a tegnap esti órákban átlépte a gázai-izraeli határt, újabb szakaszába léptetve ezzel a 2008. december 27-én megkezdett hadműveleteket, mely az Operation Cast Lead nevet viseli angolul.Az egy hete tartó légicsapások (közel…

Trackback: Sárdobáló 2009.01.04. 11:32:57

Vége a tárcserénekDecember 27-én Izrael nagyszabású támadássorozatot indított a Gázai-övezetet irányító Hamasz terrorszervezet ellen. Az ismétlődő légicsapások és a szombat este elkezdődött szárazföldi offenzíva során egyelőre legalább 435 palesztin megha…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CrL 2008.12.28. 14:02:02

perpill épp eszkalálódni látszik a konfliktus és igen ronda vége lehet a szárazföldi offenzívának ami most készülődik. ha jól sejtem, a fény az alagút végén még messzebb került mint valaha.

kozminauta 2008.12.29. 16:15:33

Izrael egy fasiszta állam lett, és többé semmi köze saját vallási gyökereihez. Aki szánt szándékkal iskolákat lő ki tanítási időben F16 osokkal az megérdemel bármiféle szenvedést.

El kell használni a fegyvereket, mert jön az újabb kötelező amerikai megrendelés?

Izraelnek a békéhez a legkisebb érdeke sem fűződik, gyilkolni jobb, főleg iskolás palesztinokat.

Ha Jézus ma élne, a palesztinok oldalán harcolna a fasiszta Izrael ellen.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.12.29. 16:35:29

"Ha Jézus ma élne, a palesztinok oldalán harcolna a fasiszta Izrael ellen."

Ezt berakom a kedvenceim közé :)

El is képzelem, Jézus terepszínű ruhában, Kasszám-rakétával... Keresztényi, az biztos gondolat! A palesztin harcosok pedig biztosan rögtön befogadnák és hátbaveregetnék a zsidó Jézust, persze.

kozminauta 2008.12.29. 16:50:17

@Hadrian VII.: egyébként az új kedvenc mondatodat Ahmenizsenadtól idéztem, aki egyfajta alternatív karácsonyi üzenetként fogalmazta meg a fenti mondatokat.

Ám amit írtam abban nem ez a lényeg, hanem az hogy Izrael egy másfélmilliós népességű börtönt üzemeltet a Gázai övezetben. Nincs ott áram, nincs gáz, benzin, nincs mit enni, nincs gyógyszer. Vér van és a gyűlölet egyre növekszik. Ebből ki szerint lesz béke ?

Akinek kicsit is nyitva van a szeme az látja, hogy itt a legcsekélyebb szándék sincs a béke megteremtéséhez (persze egyik oldalon sem) de a palesztinok elkeseredett dühe a napokban megint emelkedett, és ha te vagy én oda születtünk volna, most nem sokat gondolkodnánk azon hogy rakétáért jelentkezzünk a legközelebbi támaszponton.

NovákAttila 2008.12.29. 17:28:18

@kozminauta: Sok olyan állítással jössz elő, mely nagyon tipikus, de amely korántsem írja le a bonyolult Közel-Kelet-i helyzetet. Érzelmi alapú és zsigeri vagdalkozás („fasiszta állam”), valamint előítélethegyeid (Jézusról, pl. amit írsz) mozgatása helyett jó lenne, hogyha a valóság „talajára” térnél vissza.
A helyzet az, hogy az un. palesztin nép legnagyobb ellensége éppen a Hamasz és az Iszlám Dzsihád, mely a sorozatos Izrael-ellenes támadásaival kiprovokálta a válaszcsapásokat. Amikor Saron izraeli miniszterelnök kivonult Gázából, ott lett volna a lehetőség arra, hogy egy működő palesztin gazdaság épüljön fel a Közel-Keleten. A választásokon győztes Hamasz ehelyett viszont tovább militarizálta ezt a szerencsétlen és tényleg sokat szenvedett lakosságot és rakéták százait zúdította a határ közelében élő izraeli civilekre. Azért nem lőtt beljebbre, mert még nem képes arra, hogy Tel-Avivot vagy Haifát lője, ha meglenne a lehetősége, megtenné.
Lehet persze amellett érvelni, hogy a válasz eltúlzott volt (magam is annak tartom), ugyanakkor nem lehet elkerülni a háború logikáját: ha megtámadnak, viszonzom a támadást. Főleg igaz ez olyan ellenfél esetében, aki a szent háborúra és a totális erőszakra és nem a megegyezésre van kondícionálva.
Jézust és a többieket pedig hagyjuk ki ebből a történetből. Antijudaista klisékre nem vagyunk kíváncsiak: a történielmetlen párhuzamot leszámítva, a mai világban éppen azokon a területeken élnek a legveszélyeztetetteb a keresztények, ahol a Hamaszhoz hasonló radikális iszlamista szervezetek múködnek vagy kontrollálnak egy adott területet: Irak, Egyiptom, palesztin területek.

kozminauta 2008.12.29. 17:43:34

@NovákAttila: A helyzet ismerete?

A butítódobozban a Hamász elleni háborúról van szó, a valóságban katonai vadászgépekkel kisiskolás palesztinokat (is) mészárolnak. Oda is pörköljetek egyet lehetőleg tanítási időben.

A széles mosolyú világ urai sokszor mondták ugyan hogy béke kell, közben még szélesebb mosollyal rendelik, szállítják az újabb fegyverarzenált a közelkeletre. A világot jelenleg a vért okádó játékszerek, és főleg annak gyártói irányítják.

Aki képes kiadni egy parancsot egy iskola porig rombolására kölyköstül, az valójában azt szeretné hogy visszalőjenek, mert akkor majd visszalőhetünk megint.

Jó hogy van egy kis vallási köntösbe bújt küzdelem, kellenek azok a dollármilliók a zsebben.

Ha a világ békét szeretne az F16 osok gyártóit kellene lemészárolni nem az arab iskolásokat.

NovákAttila 2008.12.29. 17:50:21

@kozminauta: Az a baj, hogy nem ismered Gázát és a földrajzi-emberi körülményeket. A terület a világ egyik legsűrübben lakott vidéke, a Hamasz emberei pedig általában lakott területről indítják rakétáikat. Izrael egyébként nem kisiskolásokat lő le, hanem a Hamasz bázisait támadja, amelyek közül több a civil lakosság "közepette" helyezkedik el.
Ez van.

kozminauta 2008.12.29. 18:05:49

@NovákAttila: Az az igazság hogy a Hamász bázist tanítási időn kívül is szét lehetne lőni, ha már mindenképpen nyomogatni akarják a vadászgép gombjait. Tanítási időben tüzelni az én fogalmaim szerint aljas, vérgőzös gyilkosság.

A szárazföldi hadművelet során pedig kb. mindenre lőni fognak ami él és mozog és palesztín kinézete van. Mert ez a parancs.

NovákAttila 2008.12.29. 18:12:03

@kozminauta: Te tudod ezt? Mármint, hogy az adott területen hol helyezkednek el a Hamasz bázisai?
Mert szerintem ez nem morális, hanem katonai kérdés.Ehhez én nem értek, de ismerőseim voltak katonák az izraeli hadseregben és az nem olyan, hogy a vérszomjas katonatisztek benyomják a "bombázzunk" feliratú piros gombot, hanem (többé-kevésbé) racionális vagy annak szánt döntéssorozatról van szó.
Amiben megegyezhetünk: a háború rossz és minden ember halála pótolhatatlan veszteség.

kozminauta 2008.12.29. 18:20:35

@NovákAttila: "Amiben megegyezhetünk: a háború rossz és minden ember halála pótolhatatlan veszteség." Ezzel tökéletesen egyetértek. Az én mondanivalóm lényege is ez. A végtelen szomorúságom abban gyökeredzik, hogy a világ jelenleg egyetlen megoldását ismeri az ideológiai ellentéteknek: tüzelni, rombolni, gyilkolni. Ez egy paranoiaspirál, melynek
valakik valahol nagyon örülnek. Minden egyes kilőtt Palesztín és Izraeli rakétának egyaránt örülnek.

letterforce · http://letterforce.blog.hirszerzo.hu 2008.12.29. 20:57:10

A lényeg szerintem most az, hogy az IDF idejében álljon meg, amikor kell, azaz amikor teljesítették a kitűzött célt. A szárazföldi offenzíva hiba lenne, innen így látom.

web.spiderwoman 2008.12.29. 21:29:37

"The Hamas security compounds are are deliberately placed "in the middle of the city." It's no different from the anti-aircraft missiles and guns deliberately placed on top of mosques and schools by the PLO, in Lebanon in 1982, and Hezbollah hiding -- not quite to the extent that the PLO did -- among civilians as much as possible."

Kozminauta:
Szerinted Izraelnek mit kéne tennie?
Roppantul érdekelne a megoldás, kérlek oszd meg velünk.

kozminauta 2008.12.29. 22:37:31

@web.spiderwoman: Megoldás ?!

Ha lesz harmadik világháború ez a fajta gondolkodás fogja azt elhozni ami ezekben az órákban is folyik.

Ugyan szép történetek olvashatók a könyveinkben de sajnos összeragadnak a lapok a vértől és már alig olvasható az eredeti üzenet.

A napnál is világosabb, hogy ami ma Gázában folyik, az néhány tucat ember ÉRDEKE. Ők raknak pecsétet a történeteinkre. Amíg a gyilkolás jól fizet, a bábuk gyilkolni fognak.
Amíg a halál jól fizet nem életet élünk a földön hanem bábuként asszisztálunk a belénk plántált paranoiára.

Valakinek végre reális alternatívát kellene felmutatni a háború, a fegyverek és a pénzéhség ellenében!

Izrael miért fegyverre költi a pénzét? Talán kötelező neki ezt tennie? Miért nem támogatja politikailag és anyagilag a Fatah mozgalmat a Hámasz ellenében, akár titkosszolgálati eszközökkel ?!
Miért nem minden idegszállal azért dolgozik, kommunikál, hogy az Arafat, Abbász vonal erősödjön ? A dollárbilliók amik 50-60 év alatt ezer és ezer gondolkodó szellemet űztek a halál birodalmába, miért nem a normálisan gondolkodók közti párbeszédet segítették ?! Hányszor bizonyosodott be hogy a radikális iszlám gondolkodásmód radikális eszközökkel való elpusztítása táplálja a halált ?! Hányszor fog még kinőni újra a gyűlölet az agresszió talaján ?! Az akinek ma a testvérét megölték, vagy elvérzett mert nem jutott gyógyszerhez, ellátáshoz holnap Izrael ellen emel fegyvert és milyen jogon ítéljem el ezért ?!

Reklámblokk két rakéta között. Akciós F16osok elvihetők.

web.spiderwoman 2008.12.30. 09:11:11

Nem közhelyekre gondoltam, ha valódi megoldásra...

kozminauta 2008.12.30. 15:02:34

@web.spiderwoman: Nézd, ötven év alatt nem tudta Izrael megoldani a problémát, ki van számolva a lóvé a következő ötven évre is.
Izrael gyilkol, az amerikai tőzsde emelkedik. Ez a rend van beállítva.

vitalis (törölt) 2008.12.30. 17:52:54

Kedves Novák Attila,
már márciusban nagyon tetszett a cikked, és a mostani válaszaiddal is teljesen egyetértek. Az a szomorú, hogy a magyar és a világsajtó legyen jobb vagy baloldali mindenféle baromságokat összeír a témában. Én már csak az izraeli angolnyelvű lapokat olvasom, azok elég korrektűl tájékoztatnak, a pártállásuktól függetlenül. Szerinted miért lett ilyen rossz Izrael megítélése az ENSZ, az EU ill. a nemzetközi media részéről?

NovákAttila 2008.12.30. 21:24:50

@vitalis: köszönöm szépen:)
Izrael negatív megítélésében keverednek a hagyományos antijudaista toposzok, a nyugat-európai baloldal IL-ellenes toposzai (sponsored by SU), a fejlődő országok Nyugat-ellenes dühe, az egyre radikalizálódó iszlám harcias hangja, ésatöbbi. Izrael pedig fogalmilag alkalmas arra, hogy ezeket a különféle rétegeket összedolgozza, a hagyományos bűnbak szerepének e megújításáról van szó.
Ettől függetleneül nem akarom azt mondani, hogy IL bűntelen vagy nem tehetne másként, sok mindenben lehetne jobb és más is. De ezek a tényezők egy nagyon határozott geopolitikai környezetben érvényesülnek, melyeknek Izrael a része, nem az egésze.

vitalis (törölt) 2008.12.31. 11:21:00

Kedves Novák Attila,
Mit tehetnénk, hogy a magyar médiában kialakult zsidókép, illetve Izrael megítélése kedvező irányban változzon. Én nem tiltakozásokra gondolok, hanem elsősorban a zsidónak lenni jó életérzés és az Ahavat Izrael (Föld, nép, vallás, kultúra szeretete) bemutatására. Nagy szerepe lehetne még pl. a keresztény egyházaknak, ahol nagyon sok szimpatizáns található, csak nem jut el a hangjuk nagy tömegekhez...

NovákAttila 2008.12.31. 16:28:28

@vitalis: Kedves Vitalis,
a zsidókép és az IL-kép nem ugyanaz, hiszen a diaszpóra zsidóságának és egy állam politikájának a megítélése más és más ismérvek alapján történik.
Az a baj, hogy a pro-izraeli álláspontot nem civilek fogalmazzák meg, hanem olyanok, akiknek ez a szakmájuk, értve ezalatt a Mazsihiszt, a Hit Gyülekezetét, illetve a zsidó lapok többségét.Emiatt az a benyomás keletkezik az emberekben, hogy ezek csak azt csinálják, ami létükből eleve következik és legyintenek rá.
A másik az, hogy az Israel Advocacy nevű lobbitevékenységet én nem nagyon szeretem, hiszen ebben a meccsben IL is követett el hibákat, ergo az "IL teljesen szeplőtelen" verzió képviselete inkább kontraproduktív, mint produktív.
Amire szükség lenne, az, hogy az izraeli kultúra és tudomány jelenjen meg a magyarországi közéletben, hogy a testvérvárosi kapcsolatok élővé váljanak s hogy ne legyen cikis az, ha valaki egy zsidó álláspontot képvisel a közéletben, médiában. Melynek része az, hogy az izraeli view megjelenik, mint legitim szempont.

web.spiderwoman 2008.12.31. 17:55:06

"Nagy szerepe lehetne még pl. a keresztény egyházaknak, ahol nagyon sok szimpatizáns található, csak nem jut el a hangjuk nagy tömegekhez..."

Az egyház (rk) hivatalosan "zsidóbarát", csak valahogy ezt nem kommunikálják eléggé.

Érdemes elolvasni, még II. János Pál idejéből..
www.magyarpaxromana.hu/kiadvanyok/soa/varszegi.htm

web.spiderwoman 2008.12.31. 17:57:59

A másodikat akartam belinkelni, bocs...

vitalis (törölt) 2009.01.01. 14:02:07

Kedves NovákAttila,
Mi is hasonlóan gondolkozunk, és marad a szűk környzetünk: családunk, barátaink, munkahelyünk és közösségünk, csupa alulróljövő civil kezdeményezés, ahol kifejthetjük véleményünket Peter Hocken tanítása szerint:
www.danielcsoport.hu/print.php?news.124

kozminauta 2009.01.02. 19:08:54

A "harag napján" érdemes elgondolkodnunk a lét és nemlét, teremtés és pusztítás szembenállásán. Azon, hogy a történelem alakításában a teremtő lélek már (és remélem mondhatjuk hogy még) nem tud semmiféle szerepet betölteni. E történet alakítói mindig valamiféle csapdahelyzetben hozzák meg a teremtés szempontjából irracionális, vagy kényszerített lépéseiket. Amíg a lelkek formálásának, és e játékba történő beillesztésének alapja elmúlt idők irracionális lépéseinek alapul vétele marad, a teremtés nem fog tudni felül elemelkedni a pusztításon. A pusztítás ugyanis képes arra hogy fizikai valójában semmisítse meg a teremtés lehetőségét. Cinkos az, aki a pusztítás eszközét, mint jogos eszközt foglalja beszédébe, ha mondanivalója ebből a magból gyökeredzik.

CrL 2009.01.03. 21:17:58

Megkezdődött a szárazföldi offenzíva amit vártam. Kérdés mennyire jut vele Izrael.

kozminauta 2009.01.04. 00:54:29

@CrL: Nagyon vártad? Nagyon sok mindent elmond a lelkedről.

web.spiderwoman 2009.01.04. 09:30:46

Kozminauta:
Mond neked az valamit hogy "armchair critics"?

wwan · http://wwanblogja.blogspot.com/ 2009.01.04. 10:34:01

Izrael azért költi pénzét fegyverekre (is), mert ha nem erre költené, akkor már régen nem lenne Izrael állam és lakossága, csak egy második holokauszt a tankönyvekben.
Amit persze szintén lehetne tagadni.

Korunk rákfenéje a populizmus, az információ manipulálás, a realitás elutasítása, a személyes felelősség elhárítása.

Ehhez jön még a működőképes és morális gazdaságok hiánya, az elmúlt század fasiszta és kommunista kísérletei, és leginkább a jóléti társadalom illuziójának kimúlása nyugaton, ami felfelé húzta és demilitarizálta a szegényebb rétegeket.

Jóléti társadalmak reménye és valósága nélkül, erre irányló kísérletek nélkül a legrosszabb gondolataink válnak csak valóra, ezt látjuk magunk körül most is.

kozminauta 2009.01.04. 16:10:09

@web.spiderwoman: hidd el, nem vagyok tájékozatlan a témában. Biztos vagyok benne hogy történelmi tények százait tudnánk idecitálni, melyek az egyik vagy másik oldalon kiontott vér mennyiségét, Izrael állam megalapításának körülményeit, háborúit tehetnék a mérleg serpenyőibe; az igazság, békesség és ehhez hasonló szavak szavak nem sokat szerepelnének bennük. Közben felnőtt az a nemzedék, melynek az egész élete erről a küzdelemről szól(t).
Látom azt ahogy megmosolyogják az emberek a valódi békesség utópiáját.

web.spiderwoman 2009.01.04. 20:13:01

Nem mondtam, hogy tájékozatlan vagy, hanem azt, hogy más dolog valamiről beszélni megint más megélni. Kicsit ha kibővíted a fogalmakat, nem csak fekete-fehérben nézed, mindjárt más lesz a kép.
Vannak civil áldozatok, sajnos, rettenetesen szomorú, mint ahogy "post traumatic shock" is az, amit az az övezet szomszédságában élő izraeli gyerekek minimum 30%-a elszenved. Vagy ahogy bombabiztos bunkerben éldegélni sem vidám dolog.
Meg a Jihaddal fenyegetőzést hallgatni sem, meg öngyilkos merénylők által felrobbani sem, meg meg meg...
Nem csak egy oldal vagy nézőpont van, mégcsak nem is kettő, hanem SOK.

kozminauta 2009.01.06. 00:21:14

A londoni Times magazin mai ( január 6. hétfő) számában számol be arról, hogy az izraeli hadsereg több olyan fegyverfajtát is bevet, mely fegyverek használatát a nemzetközi megállapodások tiltják, s felhasználásuk így súlyos háborús bűncselekménynek számít.

Első ezek közül az úgynevezett "fehér foszfor", a napalm modern változata, mely a bőr-hámsejtek elpusztításán túl a belső szervek megmérgezésére is alkalmas. A foszforbombák igen impozáns "tűzijátékát" a CNN adását figyelők folyamatosan láthatják...

A második az amerikaiak által Szerbia bombázásakor már szintén kipróbált csökkentett uránium-tartalmú bomba. E fegyverek a környezet, a termőföld, a lakóhelyek stb, igen hosszú távú megmérgezésére is alkalmasak.

A harmadik a "Dence Inert Metal Explosive"-DIME-lövedékek, melyek a repeszlövedékek) csoportjába tartoznak-, s nem csupán a csontokig lecsupaszítják az áldozatok testét, de különleges pusztítóhatásuk mellett mérgező nehézfém-pornak ( konkrétan: wolfram-pornak) az emberi szervezetbe történő befecskendezését is nagy hatékonysággal végzik el.

Egy, a sebesült embereket ellátó francia orvos a fent említett fegyverek alkalmazását kommentálta a Times munkatársának: " Mindez a nemzetközi jog durva megsértése-, mindannak a megtagadása, ami ez embert emberré teszi..."

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy háború esetében az ellenérdekelt fél pszichológiai nyomásgyakorlással is próbálja rákényszeríteni akaratát a másik félre (lásd Pallywood) de ha ezek a hírek igazak akkor a nagyobbnál is nagyobb baj van. A fehér foszforfegyver alkalmazását magam is láttam a televízió közvetítésében.

Imika 2009.01.06. 00:33:41

Felháborító amit Izrael tesz, a Times magazinban megjelent cikkben leírtak nélkül is, elég ha az ember tisztába van az elmúlt 60év történéseivel. Izrael egyértelműen agresszorként lép fel az övezetbe. A szomorú az hogy, bármit is tesz Izrael senki nem fogja felelőségre vonni. Éppen úgy ahogy az USA-t sem vonja senki felelősségre a háborús bűneiért amit elkövetett az elmúlt évtizedekben szerte a világon.

kozminauta 2009.01.06. 00:43:56

www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article5447590.ece

Íme a cikk ha valakit érdekel.

Izrael azzal védekezik, hogy nem tiltja nemzetközi egyezmény a fehér foszfor használatát akkor, ha az a csapatok azon érekét szolgálják, hogy erős megvilágításba helyezzenek bizonyos területeket a sötétben.

A világ legsűrűbben lakott övezetében a fent leírt "mellékhatásokkal" rendelkező gyilkot polgári lakóházak fölé lövöldözi a hadsereg!

NovákAttila 2009.01.06. 05:47:29

@kozminauta:
Mr. Right:
"A média választott népe

A palesztin nép mindig ártatlan. Mindig.
A palesztin nép nem felelős azért, hogy a Hamaszt választotta vezetőjéül. A palesztin nép nyilván békében akar élni, csak véletlenül juttatott hatalomra egy terrorszervezetet, amelynek célja Izrael elpusztítása. Azok a palesztin szülők, akik a Hamaszra szavaztak, nyilván teljesen ártatlanok gyermekeik halálában. A palesztin nép többsége nyilván nem szeretné tengerbe szorítani Izraelt. A szeptember 11-i terrortámadás után nyilván nem ugrált egy palesztin se az utcákon. Vagy mégis? Na de akkor is nyilván túlzott és aránytalan reakció Izrael részéről, ha életben akar maradni. Vagy mégsem lenne az?"

right-winger.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=11091

NovákAttila 2009.01.06. 06:03:38

Alan M. Dershowitz cikke is érdekes az "arányos" válaszlépésről:
online.wsj.com/article/SB123085925621747981.html

NovákAttila 2009.01.06. 06:23:23

@NovákAttila:
"The claim that Israel has violated the principle of proportionality -- by killing more Hamas terrorists than the number of Israeli civilians killed by Hamas rockets -- is absurd. First, there is no legal equivalence between the deliberate killing of innocent civilians and the deliberate killings of Hamas combatants. Under the laws of war, any number of combatants can be killed to prevent the killing of even one innocent civilian.

Second, proportionality is not measured by the number of civilians actually killed, but rather by the risk posed. This is illustrated by what happened on Tuesday, when a Hamas rocket hit a kindergarten in Beer Sheva, though no students were there at the time. Under international law, Israel is not required to allow Hamas to play Russian roulette with its children's lives.

While Israel installs warning systems and builds shelters, Hamas refuses to do so, precisely because it wants to maximize the number of Palestinian civilians inadvertently killed by Israel's military actions. Hamas knows from experience that even a small number of innocent Palestinian civilians killed inadvertently will result in bitter condemnation of Israel by many in the international community..."

kozminauta 2009.01.06. 14:38:34

@NovákAttila: A Gázában élő Palesztín népnek természetesen megvan a maga felelőssége: hatalomra juttatta azt a szervezetetet, mely ártatlan civilek haláláért, és egy vállalhatatlan ideológiáért felelős.

Érdemes azonban a kérdést abból a szempontból is vizsgálni, hogy egy történelmileg kisemmizett nép, és annak leszármazottai körében az ilyesfajta gondolatok elültetése sikerre vezethet; mert hamis látszatot nyújt, a hazájukért vívott harc "megnyerésének" lehetőségét. Az én álláspontom szerint a Palesztín nép, nem cinkos, nem tudatos ereje ennek, hanem átvert, bepalizott szerencsétlen áldozata, ebből kell kiindulni.

A történelmi felelősség, az arab vezetőké és Izraelé közösen, hogy ezen mérges ideológiák ellenében tudjon felmutatni olyan gondolatokat, olyan párbeszédet, melynek végén közös cél látható.

Ha sikerül is most végletekig meggyengíteni a Hamaszt, még mindig ott van "tartaléknak" a Hezbollah, ott van Irán amivel valamit kezdeni kellene. Szerencsére "beszélni", asztalhoz ülni azért van kivel.

Adja az ég, hogy sikerüljön.

Imika 2009.01.06. 14:44:24

Nem a palesztinok éppen úgy nem ártatlanok ahogy Izrael sem. A kialakult helyzetért épp úgy felelős mind két oldal. A legszomorúbb az egészben az ,hogy a térség lakói képtelenek azt felfogni...mindannyiunk apja és anyja közös, és mindannyian testvérek vagyunk ezen a bolygón, és milyen testvér az mely saját testvérét gyilkolja meg?

Imika 2009.01.06. 15:05:16

"A háború először a remény, hogy utána jobb lesz; aztán az elvárás, hogy a másiknak rosszabb lesz; aztán az elégedettség, hogy tényleg nem lett jobb neki; s végül a meglepődés, hogy mindenkinek rosszabb lett."

Ani Ani 2009.01.08. 00:17:43

Nincs fontosabb az életnél, s ha az idegbeteg tesóm nekem jön egy késsel, tökön rúgom. Ha nekem jön egy pisztollyal, kicsavarom a kezét, s elzárom a fegyverét. Ha rakétával jön nekem..., annyi neki.
És hidd el, tesókám, te ugyanezt teszed. De ne hidd el: majd meglátod.

tudózsidó · http://www.tudozsido.com/ 2009.01.08. 00:21:47

Kedves Imika, megértelek, hogy a médiából ez jön le, de neked sem árt megértened a néhai Golda Meir (a jelek szerint) örökérvényű, 40 éves mondatait: "Akkor lesz béke az arabokkal, ha jobban fogják szeretni a saját gyermekeiket, mint amennyire bennünket gyűlölnek... Azt meg tudjuk bocsátani nektek, hogy megölitek a fiainkat. De azt soha nem fogjuk megbocsátani, hogy a tieitek megölésére kényszerítetek bennünket."

Ani Ani 2009.01.08. 01:41:08

Tudózsidó,
az imikák ilyenkor már alszanak, de a mi zsigeri zsidóagressziónk ártatlan álmában is bombázza. :)Épp azt akartam még okosságaira visszaokoskodni, hogy pacifista az lehet, akinek a szomszédja is az.
Nem tudja, milyen szerencsés ember, hogy megengedheti magának ezt a luxust. De azt sem tudja, hogy nem sokáig.
Boldogok a lelkiszegények, mondták nekik, s úgy maradtak:)
Igaz, jó lelkiismerettel, jól alszanak, namerugye némára van állítva. De nem cserélnék velük! Mert én holnap, holnapután is jól fogok aludni. Nem csak ma.
Neked is jó éjt!

Imika 2009.01.08. 02:49:30

nem nem alszanak még ilyenkor:)megértem az álláspontod, még ha nem is értek vele egyet...a média nem támpont semmire, de vannak történelmi tények amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni még ha azt már a világ nagy része elfeledte is.

Imika 2009.01.08. 02:55:00

Én azt mondom hajrá, irtsátok ki egymást ha ez a járható út. Semmi se történik ok nélkül a világba, és ez se ok nélkül zajlik. Még szerencse hogy ahol én alszom ott már jó ideje nem a vallás dönti el miként éljem az életem, ki az ellenségem és ki nem, és ez sem véletlen:)

Imika 2009.01.08. 02:57:48

ha valaki fegyvert fog valakire ne csodálkozzon ha a másik visszalő:)

Imika 2009.01.08. 03:22:32

Ani Ani "Nem tudja, milyen szerencsés ember, hogy megengedheti magának ezt a luxust. De azt sem tudja, hogy nem sokáig." miért nem tehetem meg sokáig ezt nem egészen értem!? Talán az arabok miatt kéne aggódnom? én hülye már azt hittem nem kell aggódnom hiszen Izrael éppen most teremt békét fegyverrel vagy mi?

Imika 2009.01.08. 03:33:14

és elnézésedet kérem ,hogy továbbra sem látom a dolog megoldására azt hogy civileket mészárolnak le.

vitalis (törölt) 2009.01.08. 09:55:18

Zalán Eszter a Népszabiban megmondta a tutit, a kurucoknak egy szót sem kell változtatni rajta, így egészben beemelhetik:
nol.hu/kulfold/lap-20090108-20090108-7
süti beállítások módosítása