Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.02.16. 10:12 GadóJános

Kedves vendégeink!

Címkék: szélsőjobboldal

 

A Rotten Tours üdvözli önöket Budapesten, Közép-Európa kulturális fővárosában. Jelmondatunk: sokszínűség és békés egymás mellett élés.

Ma délelőtti programunkon, mely a Nemzetközi Hagyományőrzés II. címet viseli, Önök a Hősök terén zajló hungarista és nemzetiszocialista megemlékezést fogják megtekinteni. (Zajongás a hátsó üléseken.)

Igen jól hallották, de nyilván önök is tájékozódtak, amikor irodánkban befizettek a mai programra, hiszen szórólapunk hátlapján, talán kissé apró betűkkel, olvasható a részletes tájékoztató. Amíg a Hősök terére érünk, kérem, tekintsék meg az Andrássy utat, Európa egyik legszebb sugárútját.

(Tíz perccel később.)

Kedves vendégeink! A Rotten Tours szervezésében Önök Európában egyedülálló program részesei lehetnek ma délelőtt: hungarista és nemzetiszocialista megemlékezés ugyanis egyedül hazánk fővárosában, Budapesten tekinthető meg. Egyben felhívom figyelmüket, hogy a megemlékezés után lehetőségük nyílik emléktárgyak megvásárlására is, melyek ilyen nagy választékban szintén csak Budapesten szerezhetők be. Kérem, foglalják el helyüket az emelvényen, a 25 eurós jegyekkel az 1-5 sorban, a 15 eurós jegyekkel a 6-12 sorban.

A program kezdetéig hátralévő tizenöt percben ismertetem a megemlékezés történetét. A becsület napja című rendezvényt első ízben 1997-ben tartották meg Budapesten, miután egyedül hazánk fővárosa mutatkozott nyitottnak, hogy Európa nemzeti szocialista mozgalmainak képviselőit vendégül lássa. A kezdeti nehézségek után ma már 35 európai és más országból mintegy kétezer nemzeti szocialista szimpatizáns érkezik hozzánk a becsület napján, amely Európa egyik legizgalmasabb alternatív kulturális rendezvénye, számos kapcsolódó programmal. (Zúgás, kiabálás) Nem, természetesen egyáltalán nem vicceltem, irodánk elsődleges szempontja a megbízhatóság. (Többen a kijárathoz indulnak.) Felhívom figyelmüket, hogy amennyiben mégsem vesznek részt a programon, elesnek a 15 százalékos kedvezménytől, melyet irodánk három vagy több nemzeti szocialista emléktárgy megvásárlása esetén biztosít. Köszönöm, hogy velünk tartottak. (Idegenvezetőt leköpik.) Amennyiben Önöknek megjegyzéseik vannak irodánk programjaival kapcsolatban, ezen a nyomtatványon tehetik meg.

Tehát a kezdeti nehézségek után ma már bátran elmondhatjuk, hogy Budapest a nemzeti szocialista programok európai fővárosa. Miután a főpolgármester meghirdette a Nyitottság, Sokszínűség, Tolerancia hármas jelszavát, hamarosan megszaporodtak az ilyen jellegű rendezvények. Bátran elmondhatjuk, hogy a becsület napja ma már szerves része Budapest pezsgő kulturális életének. Amint látják, a rendezvénnyel egy időben iparművészeti vásár és népzenei program zajlik a Vajdahunyad várban. A becsület napjára szóló jegyükkel Önök, a fővárossal együttműködésben, fél áron tekinthetik meg a Szépművészeti múzeum és a Műcsarnok kiállításait, a valamint ingyen fogyaszthatnak egy pohár pezsgőt a listán felsorolt éttermekben. Kapcsolódó programjaink közül figyelmükbe ajánlanám a következőket: újnáci sörözés – 40 euró; szavalókórus a zsinagógánál – 60 euró; melegfelvonulás résztvevőinek bántalmazása – 80 euró; cigánytelep felgyújtása és menekülés – 150 euró. Amennyiben Önök mind a négy programunkra befizetnek, 15 százalék engedményt, valamint az Érdemes Nemzetközi Hagyományőrző oklevelet kapják ajándékba.

Amint látom, még van néhány perc a kezdésig, addig szívesen válaszolok kérdéseikre. Parancsoljanak.

Igen. Nos, ez az Európában egyedülálló helyzet a magyar politikai erők kiegyensúlyozottsága következtében állhatott elő. A két szembenálló politikai tábor gyakorlatilag totális háborút vív egymással, csak a másik legyőzésével foglalkoznak, s a neonáci rendezvényeket is beépítik a fegyvertárukba. A becsület napját nem megakadályozni próbálják, hanem felhasználni a másik ellen a politikai játszmákban. Egyébként is olyan hangerővel szidják egymást, hogy a neonáci rendezvényeket ma már észre sem veszik. De mindezt csak off record mondom, irodánk nem foglalkozik politikával, mi minden rendezvényt szívesen értékesítünk ügyfeleinknek. Következő kérdés.

Igen. Ön szerint mindez aljas cinizmus és meg fogja írni a francia sajtóban. Köszönöm szépen, és felhívom figyelmüket, hogy amennyiben irodánk programjaira az Önök jóvoltából új résztvevők érkeznek, tizenöt százalék jutalékot biztosítunk. További kérdések.

Igen, Ön holokauszt-túlélő és felháborodásában nem talál szavakat. Megértem az Ön érzelmeit, nyilván összetévesztette két programunkat. A Holokauszt Múzeum meglátogatására nem a zöld, hanem a sárga nyomtatványon lehet jelentkezni. Kérem, adja ide jelentkezési lapját, természetesen Önnek nem kell még egyszer kifizetni a részvételt holnapi programunkon a Páva utcában. Köszönöm. További kérdések.

Igen. Ön szeretne megismerkedni a demonstráció résztvevőivel. Ennek semmi akadálya, miután programunk véget ért. Szívesen bemutatom Önnek partnercégünk, a Talajgyökér Tours munkatársát, aki segít a kapcsolatépítésben.

Amint látom, az imént hozzászóló idős utastársunk rosszul lett. Van Önök közt orvos? Köszönöm a segítséget, azonnal hívom a mentőket. (Idegenvezető telefonál.) Felhívom figyelmüket, hogy programunk során az Önök egészségére a Piepegal mentőszolgálat vigyáz, melynek logóját megtalálhatják szórólapunkon. További kérdések.

Amennyiben nincs, még egyszer elmondom, hogy irodánk messzemenően azonosul a kulturális sokszínűség gondolatával, programjaink között a zsinagóga meglátogatása és megrongálása egyaránt szerepel – utóbbi egyelőre csak modellezett körülmények között. Amennyiben utóbbi téren változás történik, természetesen értesítjük Önöket, ha feliratkoznak hírlevelünkre. Ha Önök mindkét programra befizetnek, irodánk 15 százalék kedvezményt biztosít. Köszönöm, hogy a Rotten Tours vendégei sorában üdvözölhettük Önöket. Jó szórakozást kívánok.
 

(Fotó: MTI)

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr92946002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hilts 2009.02.16. 10:41:04

@Szombatblog: ehhez a bejegyzéshez csak gratulálni tudok. Slágvortokban olvastam el, teljesen nem volt erőm. De kérdeznék én valamit: hol van a Rotten Tours Gázai-övezetbe szóló útja?
Ó,bocsánat,hiszen az teljesen jogos NÉPÍRTÁS volt! Ugye?

Magyarnaba 2009.02.16. 10:42:19

"Hungarista és nemzetiszocialista megemlékezés ugyanis egyedül hazánk fővárosában, Budapesten tekinthető meg."

Ennyire azért még nem sikerült kisajátítanunk a piacot. Tény, hogy erős pozíciókra tettünk szert ezzel az eseménnyel, de korántsem vagyunk egyeduralkodók. Fontos idegenforgalmi szempont, hogy egy egynapos esemény nem hatékony a turisták lekötésére. Az igazán sikeres idegenforgalmi attrakciók több napon át tartanak: olimpia, mekkai zarándoklat, pamplonai bikafuttatás, ezeknek a mintájára létrehozható a Becsület Hete. Azonban még az amúgy idegenforgalmi holtszezonban sem vagyunk biztonságban ezzel az attrakcióval. Itt van például Drezda lebombázásának évfordulója, amely főként a jelentős keletnémet piacon erős konkurenciánk. a Drezdai Bombafesztivál azért erős ellenfél, mert ott - hazánkkal ellentétben - a szervezők garantálják az utcai rendbontást. Ami azt illeti, ott több kamerát is látni.

andromeda30 2009.02.16. 12:49:05

@Hilts: túl sok Kurucinfót olvasol. Persze tudom, Hitler is zsidó volt vagy legalább is "magunkfajta".

Charlie__ 2009.02.16. 15:25:11

@GadóJános:

Egy kérdésem van csak az eligazítás után: Rotten Tours név honnét ötlött föl benned, mit jelent (mit kellene jelentenie) stb.?

@Hilts:

A gázai övezetben történteket népirtásnak titulálni nem különösebben bölcs dolog. Egyrészt azért nem, mert válaszintézkedés volt (tudod, nem kötelező lőni heteken keresztül egy másik országot), másrészt azért nem mert az álítólag kiirtott nép él, harmadrészt azért nem, mert a katonai akciók előtt az izraeli hadsereg figyelmeztette a lakosságot, az ilyesmi pedig nem jellemzője egy népirtásnak.

aritus 2009.02.16. 15:25:36

Magyarnaba, lehet, hogy Drezda erős konkurencia, többen is voltak a nácik, de az antifasiszták kétszer annyian, nem szólva arról, hogy a politika, vallások vezetői mind megszólaltak ellenében, sokan közülük is részt vettek az ellentüntetésen. Itt csak a lapítás, és a rettenetes közöny, vagy a támogatás.

aritus 2009.02.16. 15:28:37

Charlie, szerintem fölösleges hiltsnek bármit is válaszolni. Ő annyira tudja, hogy ott NÉPÍRTÁS volt. Ne pazarold erőidet.

aritus 2009.02.16. 15:29:46

Egyébként az írás nagyon tetszik, gratulálok.

GadóJános 2009.02.16. 15:52:37

@Charlie__: Rotten = rohadt. A többi az olvasók szabad asszociációjára van bízva.

A történethez tartozik, hogy írásom már megjelent, épp egy éve a Népszavában. Azóta semmi sem változott.

Magyarnaba 2009.02.16. 18:17:33

@aritus:
Nos igen, valóban nem volt túl látványos a kopasz srácokkal szembeni ellenállás. Azonban tévedés lenne azt hinni, hogy a magyarországi zsidóságot a társadalom szándékosan tünteti ki passzivitásával.

A becsületnapi össztársadalmi passzivitás négy összetevőből keverhető ki.
1. Ellenérzés a zsidósággal szemben.
2. A társadalom nagyobbik része nem érzékeli veszélyforrásként a szélsőjobbot.
3. A társadalom nagyobbik része nem érzékeli védendő értékként a zsidó közösséget.
4. Általános apátia. Magyarországon ma már semmi sem csapja ki a biztosítékot.

Az első pont nyilvánvalóan elválik a többitől, a legtöbben hajlandóak csak erre fogni a egész jelenséget. A másik három viszont rövidebb távú társadalmi folyamatok eredménye, így napjaink termékének is nevezhetjük.

Ha fájó a "becsületnapi" közöny, akkor még sok-sok másnak is fájnia kell.

Charlie__ 2009.02.16. 19:04:38

@GadóJános:

A rotten németül, helyesebben bizonyos dialektusaiban -- sok más mellett -- rohadnit jelent. Rohadtat épp nem. A németre mint nyelvre történő allúziót azonban nem értem. Már megint lemaradtam valamiről, s pl. svábok (azok hasonlóan jól tudnak németül, lásd Unser Bildschirm és hasonlók), szóval svábok szervezik a hazai szélsőjobbot?

Engem a maskarázós, falumúzeumos paranácizmusnál jobban aggaszt az az értelmiségi cinkos cinizmus, mellyel e napokban az újságírás (most fenyegetően krákogtam egyet), beemeli a "cigánybűnözés" fogalmát a tévéstúdiók vitaműsorai, és a net-lapok (pl. Hírszerző) kommentárjai közé. Ez ugyanis a társadalmi "lapítás", cinkosság, fasizálódás (=ostobává és bornírtan gátlástalanná válás) egyértelmű jele.

Hilts 2009.02.16. 19:49:14

@Charlie: ,,figyelmeztették a lakosságot"
Ó, mindjárt át is adnám nekik a Humanitárius nagydíjat! A foszforos lövedékekről is figyelmeztették őket?

@aritus: kommented épp olyan elmés,mint amilyen te magad lehetsz.

@andromeda30: Igen, olvasok kurucinfót-is. Lehet hogy neked is azt kéne, akkor tisztábban látnál-látnátok a pályán...

Most már látom,hogy hiba volt egy ilyen elvakult zsidó blogba írni. Adnék mindegyikőtöknek egy jó tanácsot:vigyázzatok ha kimentek az utcára, hiszen már kint várnak rátok a mocskos fasiszták! De aztán ne sírjatok,hogy ha cigányok húznak le benneteket!

aritus 2009.02.16. 20:06:19

"Engem a maskarázós, falumúzeumos paranácizmusnál jobban aggaszt az az értelmiségi cinkos cinizmus, mellyel e napokban az újságírás (most fenyegetően krákogtam egyet), beemeli a "cigánybűnözés" fogalmát a tévéstúdiók vitaműsorai, és a net-lapok (pl. Hírszerző) kommentárjai közé. Ez ugyanis a társadalmi "lapítás", cinkosság, fasizálódás (=ostobává és bornírtan gátlástalanná válás) egyértelmű jele."
Charlie mar megint fejen talaltad a lenyeget!

Charlie__ 2009.02.16. 21:42:10

@Hilts: Én a helyedben azért nem gondolnám magam oly elmésnek. Demagóg beszédfoszlányok ismételgetése (népirtás, cigánybűnözéssel való fenyegetés stb.) nem szellemi teljesítmény. Akkor sem, hogy jobbos fórumokon dicséret jár értük.

Végül én is adnék neked egy tanácsot: Többedmagaddal és bakancsos kötelékben is rettegj, ha kilépsz az utcára, mert úgyis szemmel ver egy öreg koldusasszony!

GadóJános 2009.02.16. 23:32:42

@Charlie__: A 'rotten' angolul jelent rohadtat.

A Hírszerző cigány témában írt kommentárjai valóban a fasizálódás felé taszítanák az országot? Nem túlzás ez? Ajánlom figyelmedbe a magam kommentjét e témában tavaly augusztusban. Úgy érzem a legutóbbi események fényében is teljesen vállalható.
www.szombat.org/romaugyi+illuziok+ellen.html

HaKohen 2009.02.17. 15:25:26

@andromeda30:
Bizony, hogy Hitler zsidó volt. Bár sokan már elfelejtették vagy nem is hallottak róla, de az eredeti neve Schiklgruber volt - mi a fene lehetett, ha nem zsidó, ilyen névvel? Na és akiket a díszárják (Göring, Goebbels, Hess stb.) mellé kinevezett a legmagasabb helyekre? Himmlert az SS élére, Rosenberget (jó, hogy nem Rotschildot) főideológusának, Müllert a Gestapo élére - ezek nyilván mind zsidók voltak. Ja, és akkor még Kaltenbrunnerről el is feledkeztem.
Hát nem igaz, hogy nomen est omen? Persze, hiszen a mi mai zsidóinkat is leginkább a nevükről szokják megismerni (lásd pl. a már idézett tisztes portál: a kurucinfo)

HaKohen 2009.02.17. 15:34:19

János, az írásod nagyon jó: szellemesen szomorú vagy ha úgy tetszik: szomorúan szellemes.

Ez pedig inkább csak szomorú: "A történethez tartozik, hogy írásom már megjelent, épp egy éve a Népszavában. Azóta semmi sem változott."

Üdv.

Charlie__ 2009.02.17. 15:53:37

@GadóJános:

"Angolul jelent rohadtat." Koay, de úgy sem értem. (Fordítok ironikusból magyarra: Nem értem a külpolitikai be/fölütését a szatírádnak.)

"A Hírszerző cigány témában írt kommentárjai valóban a fasizálódás felé taszítanák az országot? Nem túlzás ez?"

Attól tartok, hogy nem. (Janó, nem szokásom túlozni. [Lehet, hogy túlzok, de az nem a szándékom...]) S ahogy írtam nem csak a Hírszerzőről van szó: Egy hete minden csapból burkolt vagy nyílt cigánybűnözős retorémák folynak. Még a köztelevízió egyes műsoraiban is. Márpedig ha már mértékadó értelmiségiek is magasról tesznek az alkotmányos és az európai normákra, akkor igencsak nagy a baj. Szerény kis lelkem legalábbis fázik, vacog, cidrizik az ilyen környezetben.

Ha már a tavalyi cikkednél tartunk. Lenne pár kérdésem:

"Ugyanakkor a hagyományos baloldali, antirasszista, kisebbségvédő fogalomkörben sem lehet mindezt értelmesen megvitatni."

Az ugyan nem tudom, hogy mit érteni, érthetni Magyarországon baloldalin, de azt azért megkérdeném, hogy miért nem?

Erre a cikkedben olyat mondsz, hogy hisz "ez előbbinek csak a tükörképe." Már ugyan miért? Az antirasszista, tehát nem rasszista, a rasszizmust kerülő gondolkodásmód valóban tükörképe a rasszizmusnak? Mennyiben és miért, Janó? "Bizonyos tabukat tehát le kell dönteni, másokat viszont szilárdan fenn kell tartani." Konkrétabb is lehetnél, ami azt illeti. Ilyen konkrétan egy kormányprogram szokott fogalmazni...

"A problémákat meg kell fogalmazni, hogy kezelhessük őket. Itt járatlan útra léptünk, s a legkevesebb, amit tehetünk, hogy ezt fel- és elismerjük."

Ezt antirasszista módon nem lehet? (A rasszista-antirasszista dichotómia már csak azért sem kecsegtet a kollektív bölcsebbé válás lehetőségével, mert dualista kizárólagosságot implikál.)

"Annyit elmondhatunk: e döntésnek [mármint a kötelező közmunkához és a gyerekek iskoláztatásához kötött segélynek] nem a romák kirekesztése, hanem integrálása volt a célja. Nem vártak kormányzati lépésekre, a helyi közösség kezdeményezett, ami demokráciában elengedhetetlen. A kezdeményezés gyengéje volt ugyanakkor, hogy elsősorban az adminisztratív oldalra helyezte a hangsúlyt és nem az informális párbeszédre. A gondok kezelésére tett kísérletről van szó, hibáira rá kell mutatni, de nem szabad az egészet elítélni és lesöpörni."

Pedig éppen ezt teszed, (a benned élő szociológus bizony élesebben és megvesztegethetetlenebbül lát, mint ahogy a benned élő újságíró). Bírálod az intézkedésben, hogy ineffektív (magyarán: járhat a gyermek rossz, pl. szegregáló iskolába napestig, a papa pedig kaszálhatja az árokpartot, attól sok nem változik meg a családjában, mezítlábas szorgos mezőgazdasági napszámos/idénymunkás/kubikus volt a dédapja is, többek között tót és cigány verejtékből épült föl a világváros Budapest). Valójában akkor mondod ki az értelmes, az értelmiségi gondolatot, amikor az iskoláztatás fontosságáról és a kölcsönös közeledés fontosságáról beszélsz. Kár, hogy ezt kevésbé szociológusként, mint inkább újságíróként teszed, valószínűleg ez az oka annak, hogy egy delejes jósnő is konkrétabbakat szokott mondani a kuncsaft tenyeréből olvasva. Ha a németek küzdenek hasonló problémákkal (muszlimok integrálása), s vannak sikeres programjaik (pakisztáni, török és arab bevándorlókat képeznek ki vallás és filozófia tanárrá, akik az iszlám európai, integrációs modelljeire oktatják a multikulturális tanulócsoportokat [pakisztáni, indonéz, török, arab, albán gyerekek tanulnak együtt, siíták, szunniták vegyesen], összekötő elem a Korán és a német nyelv, az európai fogalmi gondolkodás stb.), akkor nekünk miért nincsenek? Biztos, hogy ledöntöttük a tabukat? Beláttuk azt, amit a németek, nevezetesen hogy integrálni csak európai értelemben vett öntudatos, de egyszersmind a másik másságát is elfogadni képes művelt embereket lehet? Pedig az ilyen programokra, s a mögüttük zajló, valódi tabudöngetésre mutatis mutandis szükség volna itthon is. Ehhez viszont megfelelő (tanár)képzési modellek, szociális munkás hálózat stb. kell. Miért nem képeznek kellő számban roma szociálismunkásokat, falugazdákat stb.? Úgy értem, az önkormányzatok? Miért hoznak eleve sikertelen, viszont meglehetősen arrogáns intézkedéseket? Nem társadalmi frusztrációkat reagálnak le, épp másokat frusztrálva? Hol van ebben a ledöntött tabu? Mi abban az új, ha úgy bánok a cigányokkal, ahogy a harmincas években a kisbíró, meg az alispán bántak? Mi ebben az új? Biztos, hogy ezekben a végtelenül szimplifikált diszkurzív terekben (megértő vagyok persze, végül is a honi zsurnalistáknak be kell tudniok lépni ezekre a közhelyekre, tehát "muszáj" végtelenül leegyszerűsíteni mindent) folytatható értelmes párbeszéd? Biztos, hogy ez demokratikus? Biztos, hogy tabut döntöttünk? Nem a cigány befogadásához, fölemeléséhez fűződik az igazi társadalmi tabu (lásd pl. Egri csillagok)?

GadóJános 2009.02.17. 20:54:31

@HaKohen: és Andromeda30
"Bizony, hogy Hitler zsidó volt."
Liberális entellektüel köreinkben ennek a megjegyzésnek egyértelműen gúnyos felhangja van. A tágabb - és legfőképp az antiszemita - közegben viszont ezt a humort nem értik és az állítást komolyan veszik. Ajánlanám a körültekintőbb fogalmazást.

GadóJános 2009.02.17. 21:13:36

@Charlie__:
"Mi abban az új, ha úgy bánok a cigányokkal, ahogy a harmincas években a kisbíró, meg az alispán bántak?"
Abban az országban, ahol a cigányoknak érdek-képviseleti szerveik, országos hálózatuk, országgyűlési és EU-parlamenti képviselőik vannak, továbbá 120 mrd. támogatást kaptak az elmúlt tíz évben - a szociális juttatásokon felül! - , továbbá egy roppant harcos értelmiség és egy politikailag korrekt média fogja pártjukat a nyilvánosságban, nem lehet azt állítani, hogy úgy bánnak velük, mint a 30-as években. Akkor mindez nem volt. Ez roppant egyoldalú kép, alkalmatlan a helyzet leírására. Én arról írtam, hogy ezt a tabut kéne ledönteni.

HaKohen 2009.02.17. 23:12:01

@GadóJános:
Na ne! Ez már fáj!

Oh Irónia atyja, ne hagyj el - mondta volna Arany, ha olvasta volna kommentedet.

HaKohen 2009.02.17. 23:18:34

@GadóJános:

Ja, és még ez is: "Ajánlanám a körültekintőbb fogalmazást."

Javaslom, hogy szánj rá egy félórát (miután vettél egy nagy lélegzetet) és olvass bele a kuruc.info-ba avagy Balogh Artúr többezer kommentjébe (bár az utóbbiak csak mérsékelten antiszemiták, első sorban cigánygyűlölők).
Utána, remélem, visszavonod az ajánlatodat.

(Át-e jön, hogy most nagyon dühös vagyok?)

Charlie__ 2009.02.18. 10:48:21

@GadóJános:

Janó, ne, ezt azért már ne! Amit írtam, a konkrét, általad előre mutató és tabudöntögetőnek titulált intézkedésről írtam, vagyis a szociális alapon, alanyi jogon járó segély közmunkához és iskolalátogatáshoz kötéséről. Hogy kivédjem egy esetleges következő csúsztatás lehetőségét: Nem az iskolakerülés szószólója vagyok, s azt sem gondolom, hogy az eddigi gyakorlat helyénvaló. Az a különbség a nézőpontunk közt, hogy a hatalmi arroganciával, elkeseredésből hozott, keresztülvitt, keresztülvert intézkedéseket nem tartom pozitív fejleménynek. Sőt igazából fejleménynek sem tartom, volt már ilyen régen is, mindig is, lásd alispánok és kisbírók kora.

sick_society 2009.02.18. 12:43:55

jóóóóóóóóó!!! :-))

GadóJános 2009.02.18. 18:05:26

@HaKohen: (Át-e jön, hogy most nagyon dühös vagyok?)

Nem, nem jön át, nekem legalábbis nem. Úgy látszik, a humorérzékünk nem kompatibilis. :)

De mi van furcsa abban, amit mondtam? Minden közeg a maga kulturális hagyománya ("kódja") szerint értelmezi az üzenetet. Amit mi viccnek veszünk, az antiszemitáknak véresen komoly. Kitelik tőlük, hogy felkapják az itt olvasottakat, hogy "már a zsidók is beismerik", stb. és ezt viszontlátjuk valami náci fórumon. Vérmérséklet dolga, hogy ezt aztán röhejesnek vagy nyomasztónak tekintjük.

GadóJános 2009.02.18. 18:14:42

@Charlie__: Nem tartom hatalmi arroganciának, ha a szociális segély kiosztásához feltételül szabják, hogy a gyerek járjon iskolába. (A közmunka bonyolultabb ügy.) Arrogancia inkább az volna, ha az iskolába járást kötnék feltételekhez.
Ráadásul a "monoki modell" ellen is, mellett is komoly mozgalom indult, az országos médiában vitáztak róla - ahogy demokráciában dukál. Ez messze nem az alispánok világa.

HaKohen 2009.02.18. 19:22:33

@GadóJános:
Hát ezt eddig nem vettem észre. Arra emlékszem, hogy egy széderestén jót vitatkoztunk G.W.Bush tevékenységéről, de arra még korábbról sem emlékszem, amit a kompatibilitás hiányáról írsz. Persze, nincs kizárva. :-( & :-)

Egyébként:
1.) Az általad kárhoztatott kommentem nem humor akart lenni, hanem véres irónia.
2.) Ez mi ez? Vagyis hogy "már a zsidók is beismerik"? Mit? Azt, amit arról ironizáltam, hogy a náci vezérek egy részének neve egybecseng hazai zsidó nevekkel? Hát ha ezt egy antiszemita fórumon viszontlátom, akkor hanyattvágom magam és visszatöltöm magamba az emberiségbe vetett (elveszett) hitemet.
3.) Tényleg érdemes az általam ajánlott porálokba (és más hasonlókba, pl. bombagyár) beleszagolni. Kétségtelen, hogy nagyon büdösek - dehát a szociológusok ne legyenek finnyásak.
4.) Ilyenkor azt szoktam ajánlani, amit neked is mondok: ne vedd magadat túl komolyan. Ezzel semmiképp sem akarlak megbántani, mert igen nagyra becsülöm munkásságodnak azt a részét, ami számomra látható - függetlenül attól, hogy éppen mivel mennyire értek egyet.

HaKohen 2009.02.18. 19:25:16

@GadóJános:

Bocs, de két huba:
Ad 2. pont: elveszett helyett elvesztett;
Ad 3. pont: porálokba helyett portálokba.

Charlie__ 2009.02.20. 09:10:57

"Nem tartom hatalmi arroganciának, ha a szociális segély kiosztásához feltételül szabják, hogy a gyerek járjon iskolába."

1) Fontos, hogy a gyerekek járjanak iskolába. 2) Legalább ennyire fontos, hogy az iskola, melybe járnak, pedagógiailag, szakmailag jó legyen. Járhat valaki rossz iskolába napestig, nem ér sokat. 3) A szóban forgó önkormányzati szabályozás értelemszerűen az iskolakötelezettséget kéri számon a romákon. Az iskolakötelezettség elemi tanulmányok elvégzésére kötelez. A munkanélküli, tehát kallódó romák túlnyomó többségének van elemi iskolázottsága. A lehetőségek a szakmunkás-bizonyítványtól és az érettségitől fölfelé nyílnak meg igazán. Erre, tehát az igazi esélynövelésre az adott intézkedés, hogyan mondjam úgy, hogy ne fájjon, alkalmatlan. 4) A szociális segély alanyi jogon, szociális rászorultság alapján jár. A jogosultságnak a rászorultságon kívül semmi egyéb jogi feltétele nincs. (Hasonló alapon bármelyik önkormányzat kötelezheti a kisgyermekes anyákat arra, járjanak továbbképzésre, különben nem kapnak GYES-t és GYED-et.) 5) Azt gondolni, hogy a kérdéses intézkedéssel azon kívül, hogy kiengedtünk egy kis gőzt, bármit is csináltunk, pláne, enyhítettünk valamit a cigányság képzettlenségén, ostobaság. Ostobaságtól vezérelve intézkedni és önmagunkkal erre föl fenemód elégedettnek lenni az én fölfogásomban hatalmi arrogancia. Engem bizony az alispánok korára (pl. a Kádár-korszakra) emlékeztet.

"Ráadásul a "monoki modell" ellen is, mellett is komoly mozgalom indult, az országos médiában vitáztak róla - ahogy demokráciában dukál. Ez messze nem az alispánok világa."

1920-ban a Habsburgok hazatéréséről is komoly vita folyt az országos médiában, ahogy alkotmányos monarchiákban dukál. Az messze nem volt az alispánok kora?

web.spiderwoman 2009.02.20. 12:34:11

@Charlie__:

Nem lehet 18-at lépcsőfokot lépni egyszerre. Először járjanak iskolába a gyerekek, legalább az érettségiig jussanak el, azután lehet filózni azon, hogy merre tovább. Viszont lehetn képzést (speciális pedagógiai képzéseket, szociális munkás hálózatokat, programokat) indítani és hálózatot kiépíteni a romák integrálásához, ez működőképes lenne (oersze pénz kérdés, ugyanakkor munkahelyeket is teremtene).

"(Hasonló alapon bármelyik önkormányzat kötelezheti a kisgyermekes anyákat arra, járjanak továbbképzésre, különben nem kapnak GYES-t és GYED-et.)"

Kötelezzék, hidd el hogy mindenki járna, Mondom én kétszeres anyuka. Még mindig jobb, mint a Dobrev féle: "anyák, húzzatok dolgozni" tervezet. Természetesen bölcsödék, és óvódák nincsenek, illetve tömve vannak. Húzzunk dolgozni, hát húznánk, de hová is?

Charlie__ 2009.02.20. 15:11:08

@web.spiderwoman

Mondom, nem a romák iskolalátogatásának előmozdítása ellen érvelek, hanem azért, hogy az iskoláztatás mögött legyen koncepció (az iskoláztatás valódi iskoláztatás legyen, ne csak annak tűnő pótcselekvés). Koncepciótlan intézkedésekkel (hatalmi arroganciával) tele a padlás. Ladányi is így látja: www.hirszerzo.hu/cikk.a_roma_kozossegek_tobbsege_nagyon_is_bekes.98336.html

"Kötelezzék, hidd el hogy mindenki járna, Mondom én kétszeres anyuka."

Én nyilván nem vagyok szociológiailag annyira reprezentáns populáció, mint Te, de számtalan olyan (nő)személyről tudok, aki nem járna GYES ill. GYED mellett továbbképzésre, mert pl. folyamatosan szül, s állandóan kisgyerek van a családban. Mondom én, kétszeres apuka.

Azt viszont magam is úgy látom, hogy a leszakadó régiók fölzárkóztatása megfelelő fejlesztő településpolitika nélkül lehetetlen. Ez viszont magába foglalja az önkormányzatiság és az igazgatás reformját (megyék helyett régiók, színvonalas falusi iskolák, régiós középiskolák, a mélyszegénységben élőket érdemben segítő szociális munkás hálózat stb.) Németországban pl. néhány éve mód van arra, hogy pénzügyi válságba jutott személyek csődeljárást kérjenek magukra. Ekkor egy államilag finanszírozott közgazdász kezdi el a bajba jutott állampolgárt, vagy családot segíteni (a közgazdászt egyéb szociális munkás munkatársak segítik). Főként tanáccsal, hiteltörlesztés-ütemezéssel, néha átütemezéssel segítenek. A programnak - bár nincs ingyen - a második évtől kezdve pozitív a szaldója, mert az egyenesbe jövő polgár az adóit is tudja fizetni, míg a tartósan válságba kerülő erre nem képes, viszont egészsége megroppan, s akkor a válság költségei jelentősen megnőnek. Mondom, ezt a németek is most tanulják. Nálunk viszont ugyanekkor a csapból is az folyik, főként most, hogy a válság furcsamód még növelte is az azért pedig nem kis mértékben felelős közgazdászok befolyását, szóval nálunk még a csapból is az folyik, hogy csakis a versenyszféra termelő ágazatiban tevékenykedők teremtik elő a GDP-t. Márpedig ezzel az intellektuális hozzáállással csak az abszurd magyar drámácska szintjén tudunk megrekedni: cigánybűnözésről, idegenszívűségről, kormányzati és önkormányzati intézkedésekről, reformokról és azok megtorpedózásáról fogunk hablatyolni ahelyett, hogy lenne egy hosszútávú nemzeti (országos) konszenzusunk arról, hogy mi a cél, azt miként lehet a leggyorsabban és a legkisebb pazarlás mellett (a legeffektívebben) elérni. Ehelyett, tehát az effektivitás helyett azonban a politikusok (és a média) az affektivitásban érdekeltek. Megy a duma, a lózungolás, a tabuk fölállítása, majd időre és vakuk előtt történő ledöntése. Merthogy ez az egész ország egy nagy posztgraduális tanfolyam: gratis alispánképző.

web.spiderwoman 2009.02.20. 15:53:31

@Charlie__:

Jó, nyilván mindenféle tanfolyamra felesleges lenne gyes mellett járni, (vagy egy napi 8 órásra/5 nap) de ha mondjuk azt szorgalmaznák hogy tanuljunk a GYES alatt (tovább) meg lehetne oldani (mondjuk körforgásban vigyázna egy anyuka a többiek babájára is), mindent meg lehet oldani ha akarja az ember. Én mindkét GYES időszakban tanultam valamit, pedig nem volt egyszerű (éjjel tanulni pl). Azt is mondom, hogy én mint ex-kisbabás sok olyan programra mentem babával együtt, ahol közösen, más kismamákkal együtt "tanultunk" valamit. Sütni-főzni, egyebek. A kismamák szeretnek összejárni...
De nem ez volt a lényeg, persze. De akár össze is lehetne kötni a két dolgok. Kismama pedagógusokat (nem kényszer hatására, de úgy hogy előnyt jelentsen neki a munkába való visszatéréskor)) továbbképezni GYES alatt pl nem hülyeség. Van egyébként ilyen, de a munkaügyi központba kell bemenni, és harapófogóval kihúzni és kikövetelni, valamint csak akkor lehet igénybe venni ingyenes képzést, ha éppen indul, és nem feltétlenül olyan képzést "kap" az ember (lánya) ami kapcsolódik az eredeti hivatásához. Nem biztos, hogy egy óvópedagógusnak jól jön egy fodrász OKJ-s tanfolyam, bár ki tudja...
Visszatrve az integrációra, én nem tudok Mo-on semmiféle ilyen jellegű programról, ha valaki tud kiabáljon egyet, megnézném magamnak...
süti beállítások módosítása