Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.01.07. 23:39 Szombatblog

Izraelnek joga van az önvédelemhez!

Címkék: izrael mazsihisz gáza

Nincs olyan állam, olyan kormány a világon, amely tétlenül tűrné területének folyamatos támadását, lakosainak folyamatos veszélyeztetését, és ne tenne meg mindent védelmükre.

A modern zsidó államot megalakulása óta folyamatosan fegyveres fenyegetések, támadások érték az arab világból, és hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a palesztin lakosság többsége tudomásul vegye a békekezdeményezéseket és elismerje Izrael létezését, elfogadja a békés egymás mellett élés elvét.

Izrael eleget tett vállalt kötelezettségeinek és 2005-ben teljes egészében kiürítette a Gázai övezetet, lehetőséget adva ezzel az ott élőknek arra, hogy saját maguk szervezzék meg életüket, s nyugodt hétköznapokon építsék országukat, fejlesszék gazdaságukat.

A kivonulás utáni békés fejlődést 2007-ben megakasztotta az, hogy a Hamasz terrorszervezet fegyveres erőszakkal megdöntötte a demokratikusan megválasztott Palesztin hatóságot és a Gázai övezetben, és egy terrorista mini-államot hozott létre.

Ez a terrorista csoport folyamatosan rakétákkal támadta a zsidó állam déli részét, majd egymillió békés ember életét és biztonságát veszélyeztette

Célpontjai, mindig lakott területek, óvodák, iskolák, kórházak voltak, céljuk pedig kizárólag az, hogy minél több izraelit öljenek meg, korra, nemre, vallásra, pártállásra való tekintet nélkül, félelmet, rettegést keltsenek a polgári lakosság körében.

A létrejött tűzszünetet számtalanszor sértették meg újabb rakétatámadásokkal, s Izrael példátlan türelmet tanúsított, mikor ezekre csak a legszükségesebb mértékben válaszolt.

A tűzszünet meghosszabbítására tett javaslatokat Gázából visszautasították és megsokszorozták a kilőtt rakéták számát, munkájukat végző, otthon pihenő embereket gyilkoltak meg.

Minden embert megillet az önvédelem joga, és ugyanez megilleti a nemzetközi jog szerint az államokat is, de míg minden egyes ember saját maga döntheti el él-e ezzel, addig egy állam vezetőinek kötelességük polgáraik érdekében az önvédelem gyakorlása.

A Gázában hatalmon lévő terrorista csoportok túszként tartanak több mint egymillió civil lakost, katonai bázisaikat lakóházakba, iskolákba, mecsetekbe telepítették, és büszkén hangoztatják, hogy semmilyen árat sem sajnálnak azért, hogy elpusztítsák a zsidó államot, annak több mint hatmillió lakosát elűzzék, meggyilkolják.

Magyarországnak, a Magyar Köztársaság Kormányának, a parlamenti pártoknak egyértelművé kell tenniük, - mint azt tette több európai politikus és George W. Bush amerikai elnök is - hogy a konfliktusban az önvédelmet gyakorló Izrael mellett állnak és elítélik a tűzszünetet felmondó, és azt sokadszori felhívásra is elutasító Hamasz terroristák provokáló, agresszív támadásait.

Felkérünk minden magyarországi civil szervezetet, hogy álljon ki a gyilkos terrorista támadásokkal szemben önvédelmet gyakorló izraeli nép mellett.



Magyar Zsidó Kongresszus



Budapest, 2009. január 5.   

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr86864579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tudózsidó · http://www.tudozsido.com/ 2009.01.08. 00:24:08

Ez az a fizetett hirdetés, amiről Feldmájer beszélt a Megbeszéljükben?

strix 2009.01.08. 09:04:20

Azért a tegnapi iskolabombázás mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Az IDF felkéri a civil lakosságot, hogy hagyják el az otthonukat, utána pedig szétlövik őket az iskolában...

Ezt nem lehet elintézni azzal, hogy na de hát többen is látták azt, aki hallotta, hogy az iskola felől is lőttek, meg, hogy hát háború van, ilyesmi is "belefér".

NovákAttila 2009.01.08. 09:24:35

Meg kell, hogy mondjam, ez - mármint a felhívás - egy nagyon jól sikerült kezdeményezés, minden ilyen helyzetben szükség lenne arra, hogy ez az álláspont megjelenjen a tágabb nyílvánosságban.

_Toto_ 2009.01.08. 22:29:45

Egy tegnapi kommentemet törölték itt, nem értem miért. Egyetlen kérdést tettem fel egy rövid mondatban - mennyiben fér össze gyermekek és civilek megölése az önvédelemmel?
Nem provokáltam, nem fröcsögtem, a véleményemnek adtam hangot rövid, kulturált kérdés formájában.
Természetesn a blog írójának joga van az ellenvélemények törléséhez egy poszon belül (ezzel személy szerint általában nem szoktam, egyetérteni, de a posztírónak joga ettől még van hozzá), ilyen esetben azonban sokkal célszerűbbnek tartom a kommentelési lehetőség kikapcsolását az adott poszthoz.

dmarci80 2009.01.08. 23:34:17

Felmerült bennem egy kérdés, és úgy látom, itt hozzáértő emberek vannak, talán valaki tud rá válaszolni:
Ha jól tudom, a Hamas az utánpótlását az egyiptomi határ alá fúrt alagutakon keresztül szerzi be. Ha jól tudom, ez a határ mindösszesen 14 km hosszú. Korábban Izrael miért nem foglalt el egy biztonsági sávot az egyiptomi határ és az ővezet között pár kilométer mélységben? Biztos van megfelelő eszköz arra, hogy ezeket a föld alatti alagutakat felderítsék. Akár talajradarral, akár titkosszolgálati eszközökkel. Hiszen a háború első fázisában is bombázta a légierő ezeket az alagutakat, nyilván tudták, hogy hol kell keresni őket.
Ezzel a blokáddal, meg, hogy ellehetetlenítette az életet a Gázai ővezetben, Izrael csak maga alatt vágja a fát. A konfliktus alatt Ciszjordánia feltűnően nyugodt maradt, egy-két elszigetelt incidenst leszámítva nem hallottam nagyobb felfordulásról. Vajon miért nem lázadtak fel ezek az emberek is. Szerintem a következők miatt:
- egyrészről a Hamas ott sem olyan népszerű. Az elmúlt években ott béke volt, nyugalom, a gazdaság nőt, az embereknek lehetőségük volt dolgozni, tanulni, felépíteni az életüket. És azoknak az araboknak, akiknek van lehetőségük megismerni más alternatívákat is, mindjárt nem olyan vonzó, hogy a sarija szerint itélkezve levágják a tolvajok kezét, a nőknek fejük tetejéig bebugyolálva kelljen járni, és az orvoslás abból álljon, hogy a megfelelő Korán részleteket ráolvassák a betegre, és bíznak Allah kegyelmében.
- másrészről ha olyan életet élhetnek, amit élvezni is lehet, akkor mindjárt nem sietnek annyira, hogy feláldozzák magukat valami megfoghatatlan cél érdekében. Nem véletlenül a menekülttáborokból kerül ki a legtöbb öngyilkos merénylő.
Ezzel szemben a Gázai ővezetet hermetikusan elzárják a külvilágtól,és olyan körülményeket termtettek, amelyek szinte belekergették az ott élőket egy fanatikus szervezet karjai közé. Ők legalább azt megígérték, hogy a menyországba kerülnek,ha feláldozzák magukat. Mások még ennyit sem. Ez nem fog megváltozni mindaddig, amig a mártírhalál helyett nem kínálnak valami alternatívát.
Nem értem, a múltban miért nem lehetett Izrael felől megnyitni az ővezetbe vezető átjárókat, és oda az árukat be- onnan az embereket kiengedni. Az Iránból érkező fegyvereket nyilván nem úgy csempészik be oda, hogy átviszik egész Izraelen. Az onnan kimenőknek pedig még a manduláit is megvizsgálják, hogy nincs-e bennük bomba, nem hiszem, hogy sok kárt tudnának okozni.
A mostani hadjáratnak nem látom túl sok értelmét. Bár azt mondják, hogy sikerült megsemmisíteni a Hamas fegyverarzenáljának nagy részét, de ha ez azt jelenti, hogy megsemmisítették az elraktározott Kassam rakétákat, akkor ez nyilván csak rövidtávú eredmény, hiszen azokat Irán eddig is pótolta, valószínűleg ezután is fogja. A kilövőállásokat házilag barkácsolták össze, nyilván ezt is rövid idő alatt lehet pótolni. Lelőttek 700 terroristát (még ha az összes áldozat az volt is)? A Hamas 1.5 millió emberből toborozhat, nem hiszem, hogy ez a veszteség nagyon megviselne egy olyan (terror)szervezetet, amely az emberi életet semmibe nem veszi. Viszont nem hallottam róla, hogy egy Hamas vezért leszámítva a legfőbb vezetőket sikerült volna likvidálni, ami szerintem nagyobb csapás lett volna, mint az a párszáz mezitlábas paraszt elvesztése. De még ha sikerül is, és kisöprik őket a hatalomból, az is csak rövidtávú győzelem lesz. Hiszen a Hamas világéletében földalatti szervezet volt, a kormányzás az újdonság számukra nem az illegalitás. Ha hagyták volna, kormányon elég hamar lejáratták volna magukat, hiszen ott cselekedni,dolgozni, alkotni kell. A bujkálás sokkal kényelmesebb nekik, ott elég csak szép szavakat, megható szózatokat mondani.
Persze, természetesen Izraelnek joga van az önvédelemre. Én azt sem vitatom, hogy ha valaki rátámad, akkor azt a földig rombolják, majd a romokat sóval hintsék be, hiszen megérdemlik, ők keresték a bajt.
Azt is tudom, hogy a Hamas terrorszervezet, akikkel nem lehet tárgyalni, hiszen még a tárgyalópartner létezéshez való jogát sem ismerik el, akkor nincs miről beszélni. De a megszorításokkal csak azt érik el, hogy a gázai társadalom összezár a Hamas mögött. Ellenpropagandával, felvilágosítással, alternatívák felmutatásával hosszútávon sokkal eredményesebben lehetne szerintem harcolni ellenük,mint fegyverekkel.
Izraelnek hosszútávon a béke az egyetlen alternatíva. Az arabok egyre többen lesznek, egyre csökken a technikai különbség is, sokáig már nem tudják megvédeni az országot, hacsak nem csinálnak nukleáris temetőt az egész közel-keletből. Marad tehát az, hogy ki kell jönni a szomszédokkal, ami azért Libanont és Szíriát leszámítva egész jól sikerül (és szerintem ez a két ország sem reménytelen). De ez a hadjárat nem a békét szolgálja. Félek tőle, hogy a háború végén sem sikerül kitörni az erőszakspirálból.

kozminauta 2009.01.09. 00:18:05

Izrael és Egyiptom között létezik békemegállapodás, és valóban, az alagutaknak két vége szokott lenni. A kisebbik alagutak betömése helyett Izrael most lépked bele a nagyobb alagútba.

Háborúban vetett mag. Vagy ha úgy tetszik mások által másoknak adott föld, amely egy olyan korban jött létre ahol a földet és a rajta élőket lyuggattó lobbi is nagyon erős ám.

Minden torony csak akkor torony ha megegyeztek az alapozásnál az alapozók.

NovákAttila 2009.01.09. 13:03:37

Kedves _Toto_ és DMarcio,
nem tudom, hogyan kerültek törlésre a kommentjeid, remélem, hogy többet ez nem fog előfordulni, ugyanakkor nagyon érzékenyek vagyunk az Izrael-kritikus, de valójában a zsidóságot kollektíve felelőssé tévő álláspontra, remélem, hogy nálad nem erről van szó.
Ha tévedtek volna a kollegáim, elnézésedet kérem.
Ami a civil áldozatok kérdését illeti: Gáza a világ egyik legsűrűbben lakott területe, a másfél milliós lakosság egy Budapestnél kisebb területen él. Az iszlamisták úgy fegyverezték fel Gázát, hogy a civil lakosság közé telepedtek. Részben nem is tudtak volna máshová, másrészt tisztában vannak azzal, hogy mennyire érzékeny a nyugati közvélemény az emberi veszteségekre. Tehát civil áldozatok azért vannak, mert Izrael - akárhogyan is igyekszik - nem tud annyira pontosan célozni, hogy ne találna el polgári lakosokat. Ez nagyon szomorú dolog, hiszen minden emberi élet egyformán értékes, de sajnos, hogyha hadászati szempontból nézzük, akkor ez a helyzet.
Ettől függetlenül mindent el kell követni azért, hogy ártatlan emberéletekbe ne kerüljön a hadjárat, az ENSZ becslése szerint a halottak 25%-a civil s lehet, hogy ez a % még magasabb.
Ugyanakkor a Hamasznak nem kellene provokálnia a Közel-Kelet legjobb hadseregével rendelkező Izraelt, mert a végén még visszacsap. Aki pedig tudatosan provokál, maga a felelős a civil halálokért.
Az alagutak kérdése nagyon fontos, szerintem dolgoznak azon, hogy ezeket előzetesen felderítsék.

NovákAttila 2009.01.09. 13:04:12

@kozminauta: Egyiptom legalább annyira nem szereti a Hamaszt, mint Izrael, tekintve, hogy az iszlám fundamentalisták a mérsékelt (értsd: Nyugat-barát) arab rendszereket sem szeretik. Hogy az egyiptomi rendszer egyébként milyen, abba ne menjünk bele, nem demokratikus, az elnök nagy terror alatt tartja az iszlamistákat (akik meg olykor a keresztényeket támadják meg), ebbe ne menjünk bele.
Mubarak világosan megmondta a konfliktus első napjaiban, hogy a Hamsz felelős a válságért, mert provokálta Izraelt.
süti beállítások módosítása