Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2008.12.16. 13:17 GadóJános

Azé az utca, aki elfoglalja

Címkék: szélsőjobboldal

Sajnos. Demokráciában ez a szabály. Ha minimális formaságokra ügyelnek, az agresszív gyűlölködők vidáman masírozhatnak – mindig valakik ellen, a valakik pedig félhetnek. Budapesten leggyakrabban mi, zsidók vagyunk valakik – mostanában, leginkább 2006 óta, mióta az új típusú szélsőjobb megjelent az utcán.

A szélsőjobb két hivatásos forradalmára ismét talált ürügyet egy kis gyűlölködő felvonulásra. A Hősök terén rendezendő „hanukkai rekordkísérletet” sikerült a magyarság elleni támadásként beállítaniuk, s legott a Dohány utcai zsinagóga elé hirdettek Árpád-sávos ellentüntetést, jó előre beharangozva az erőszakot is. („…nem tudjuk garantálni, hogy a mélyen sértő esemény kapcsán jogosan felháborodó hazafiak nem vesznek-e elégtételt, stb.”) Vagyis: erőszakra buzdítottak a magyar zsidók első számú szimbolikus épülete ellen. Ezzel átléptek egy határt. Ez egyrészt nem meglepő: hivatásos forradalmárok (értsd: utcai akcióhősök) ebből élnek, a média figyelméért újra és újra meg kell harcolniuk. De ez nemcsak szájhősködés. Ha nem állják útjukat, egészen biztosan be is váltják a fenyegetésüket. Addig mennek el, amíg hagyják őket.

A rendőrség nem engedélyezte a zsinagóga előtti tüntetést, mert "akadályozza a Dohány utca forgalmát". A Fidesz és a KDNP pedig megfélemlítő célzatúnak nevezte és elítélte az akciót. Nem semmi. A hatalom tehát lépett az ügyben, és akiktől elhatárolódást szoktunk várni, azok, ezúttal, ezt megtették.

Képzeljük el, ha mindezt nem teszik meg és a két politikai huligán vezetésével erőszakos akciókra kerül sor a Dohány utcai zsinagóga előtt. Ennek szimbolikus jelentőségét nem kell magyarázni. Képzeljünk el egy tudósítást a New York Times-ban valami ilyen címmel: „Main synagogue vandalized in Budapest”. Ez súlyos árnyékot vetne az egész magyar politikai elitre: a kormánypártot a tehetetlenség, a jobboldali ellenzéket pedig a cinkosság vádja érné. Mivel erre egyiknek sincs szüksége, mindkettő jó előre megtette a szükséges lépéseket.

Megnyugodhatunk. A mai napon.
 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr1826064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2008.12.16. 19:45:13

"Képzeljük el, ha mindezt nem teszik meg és a két politikai huligán vezetésével erőszakos akciókra kerül sor a Dohány utcai zsinagóga előtt."

Hasonlóságot vélek felfedezni köztetek, hogy ti is így gondolkoztok, illetve azok között, akik például a gárdistákhoz fordulnak segítségért.

Mert azokban már nem bízhattok, akiknek tulajdonképpen a "rend fenntartása" lenne a dolguk...

freehckr 2008.12.16. 21:10:09

"leginkább 2006 óta, mióta az új típusú szélsőjobb megjelent az utcán"

Leginkább 2006 óta, leginkább 2006 szeptember 17-e óta... mi is történt azon a napon?! Ja, a "régi típusú szélsőbal" vezetőjéről "kiszivárgott" egy felvétel, hogy tulajdonképpen elcsalták a 2006-os országgyűlési választásokat, és ha ez még nem lenne elég, hát még az is kiderült, hogy tulajdonképpen 2004 óta ("másfél, két éve") "hazudtak reggel, éjjel meg este", és "majd bele döglöttek, hogy úgy tegyenek, mintha kormányoznának", miközben ugye "nem csináltak semmit". Mi is történt 2004-ben? Aha.. az egykori KISZ agitátor, aki szoros "kötelékben" éldegél az 56-ban Himnuszt éneklő tömegbe lövető ÁVH-s Apró Antall családjával, egy "tulajdonjogilag" máig nem rendezett villában, kétes módon "megpuccsolta" az egykori állampárti "fedett" tisztet, aki egyébként D209 fedőnéven vált hírhedtté, és akinek nagyjából 1990 óta semmi keresnivalója nem lenne a magyar közéletben (szintúgy "utódjának"). :) Természetesen csak abban az esetben, ha elfogadjuk, hogy volt itt náluk egy valamiféle "rendszerváltás" 1990-ben... egyébként kérdések sorozatát veti fel az "ügy". :)

Akiket ti "szélsőjobbnak" véltek, azok nagy része tulajdonképpen csak igazságérzetében mélyen sértett, egyébként igen jól tájékozott polgárok.

medve2 2008.12.16. 21:35:39

A cikkel az a baj, hogy a Fidesz folyamatosan elhatárolódik, de van ma Magyarországon egy politikai erő, melynek érdeke, hogy legyen egy kis utcai antiszemitizmus. Vagyis a kormány nem nyugszik, jól jönnek neki az ilyenek egy kis figyelemelterelés végett.

NovákAttila 2008.12.16. 22:47:21

Kedves freehckr,
attól, hogy felmondod a radikális jobboldal össze közhelyét Magyarország állapotáról, még nem lesz jobb senkinek a dolga ebben az országban.

freehckr 2008.12.16. 23:16:01

Kedves Attila,
nevezhetjük felőlem a "radikális jobboldal összes közhelyének" amit leírtam, de ha az "írástudók" is elismernék, hogy ezek bizony (amiket felsoroltam) "tények" (radikálisok ide, vagy oda), akkor kicsivel közelebb lennénk ama megoldások sorozatához, amitől szerintem mindenkinek kicsivel jobb dolga lenne ebben az országban.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.12.17. 13:07:08

Én a fidesz elhatárolódásait azért olyan nagyon nem szoktam látni... Persze, az "ott egy pók a falon, Orbán Viktor határolódjon el" (by Kiss Ádám) egy vicc, de sokszor, fontos esetekben tényleg nem érkezik részükről az a reakció, aminek tényleg sokan örülnének, azon túl, hogy persze az elhatárolódás kívánása a politikai retorika területéhez tartozik, és a baloldal instrumentalizálja ezt.

De akkor is...

Egyébként Seres László okosat ír magának a közleménynek a szövegéről, érvrendszeréről:

www.hirszerzo.hu/cikk.a_pajeszosok_tamadasa_a_het_vezer_ellen.91103.html

GadóJános 2008.12.17. 14:30:54

freehckr hozzászólóval egy dologban értek egyet: amiket felsorol, azok valóban "tények", így idézőjelben. Vagyis nagyobbrészt nem azok. A 2006-os választásokat nem csalták el; Apró Antal (akit egyébként nem kell szeretni) nem volt ÁVH-s és nem lövetett semmilyen tömegbe, stb. Ami valóban tény - a kormány két éven át hazudott a gazdaság állapotáról - azt is teljesen más megvilágításban látom: választási igérgetési verseny zajlott, amit az MSZP nyert meg. S azért lehetett ilyen verseny, mert a nagyérdemű közönség erre volt vevő.
Egyszóval: nincs köztünk semmilyen közös nevező, nem tudunk értelmesen eszmét cserélni, csak egymás állításait tagadni és egymás jóhiszeműségét kétségbe vonni.
Medve2 kommentjére: a Fidesz nem határolódott el saját kebeléléből delegált parlamenti alelnökének, Lezsák Sándornak Prohászka Ottokárt méltató és súlyosan kirekesztő szavaitól. (Lásd Seres L. fent linkelt írását.) Annyit tudok, hogy Lezsák szavai (angolra fordítva) megjártak néhány internetes antifa fórumot. Ez talán visszajutott a Fidesz főhadiszállásra.
A debreceni zsinagógának a kristályéjszaka évfordulóján bevert ablakairól pedig a nemzetközi sajtó is beszámolt. Ha ez utóbbi tény bejárta a világsajtót, a pesti nagyzsinagóga előtti árpádsávos randalírozás alighanem még súlyosabb hír lett volna. A két nagy párt persze nyilván egymást tette volna felelőssé, de egyik sem jött volna ki jól az ügyből.
Gyanítom, hogy a magyar szélsőjobboldal utóbbi két évi randalírozásai annyit ártottak az ország jóhírének, hogy az már a kormány, ill. a két nagy párt külhoni imázsára is hatással volt. Ezért érdekük a látványos garázda akciók megfékezése.

freehckr 2008.12.17. 15:21:32

"A 2006-os választásokat nem csalták el"

index.hu/gazdasag/vilag/imf060606

"Lesújtó véleményt formáltak a Nemzetközi Valutaalap egy hétig hazánkban tartózkodó szakértői a magyar költségvetési és államháztartási helyzetről. Szerintük az állami pénzügyek helyzete már az egész gazdaságot veszélyezteti, és akár pénzügyi válságot is eredményezhet."

index.hu/gazdasag/magyar/veres060608

index.hu/gazdasag/ghirek/269102

"A pénzügyminiszter nem a költségvetés helyzetére vonatkozó számításokat tiltotta a választás előtt a pénzügyi tárcánál, hanem az év további részére vonatkozó becsléseket - így cáfolta Veres János a Süddeutsche Zeitungban megjelent kijelentést.

A müncheni liberális lap hétfői száma szerint a magyarok 'egyelőre azon álmélkodnak, hogy Gyurcsány csapata milyen formulákkal igazolja a kampányhazugságot. Veres János pénzügyminiszter beismerte: beosztottjainak megtiltotta, hogy a választás előtt megnevezzék a valós költségvetési számokat, mert az rossz hangulatot teremtett volna.'"

Akkor találjunk ki valamilyen jobb szót a "csalás" helyett, bár szerintem ennél találóbb nincs. De ismerve a "balliberálisaink" nyelvújító képességét (lásd: "nem lesz gázáremelés"), biztos vagyok benne, hogy a hozzájuk ilyen-olyan módon túl közel álló emberek (üzleti-, egzisztenciális érdekek) meg tudják magyarázni a helyzetet. :) Bár a "nagy a jólét", "dübörgünk", a "pannon puma", a "minket irigyel fél Európa" és a "megcsináltuk" kampányokat nehéz lesz irracionális érvek hangoztatása nélkül kimagyarázni. :D

"Apró Antal nem volt ÁVH-s és nem lövetett semmilyen tömegbe"

hu.wikipedia.org/wiki/Apr%C3%B3_Antal

"Apró (eredetileg: Klein) Antal
..
1956. október 23-án éjszaka az MDP KV Katonai Bizottság tagjává választották. Másnap egy belső utasításban „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalomban résztvevőket és parancsot adott az állami fegyveres erőknek, hogy a civilek közé lőjenek."

Igazad van abban, hogy nem mint ÁVH-s, hanem az MSZP és MSZMP elődjének számító MDP katonai bizottságának vezetője lövetett.

www.gondola.hu/cikk.php?szal=56387

"Kéri Edit könyvében, párt-jegyzőkönyvekkel bizonyítja, hogy a pártvezetés 25-én Apró Antalt bízta meg a Katonai Bizottság vezetésével. Ezen az ülésen Apró Antal többek között a következőket mondta:

'Elvtársak, én a megbízást elvállalom azzal a felhatalmazással, hogy a Központi Vezetőség az intézkedéseinket tudomásul veszi. Azzal a felhatalmazással, ahogy a határozat megszövegezi. Nem szeretném, hogy komolyabb akció után a felelősség kérdése úgy merülne fel, hogy miért ezt meg ezt tette, 'miért adott ilyen vagy olyan intézkedésre parancsot.' Teljes felhatalmazást kérünk!'

Majd felsorolja, hogy mikre kéri a felhatalmazást, amit a KV egyhangúan megadott."

"a Fidesz nem határolódott el saját kebeléléből delegált parlamenti alelnökének, Lezsák Sándornak Prohászka Ottokárt méltató és súlyosan kirekesztő szavaitól."

www.lezsaksandor.hu/index.php?id=prohaszka_ottokar_katolikus_p_sp_k_emleket_gyalazta_gusztos_peter

Egészen pontosan nem értem, hogy a Fidesznek miért kellene állandóan úgy ugrálnia, ahogyan egyes műveletlen "balliberális megélhetési rettegők és hivatásos provokátorok" fütyülnek?! Egyébként: a "balliberálisaink" a mai napig nem "határolódtak el" Gyurcsány primitív szókincsről árulkodó alpári "őszödi beszéde" miatt a pártelnök/miniszterelnöktől. Ez mikor fog megtörténni? Fogadásom van rá, hogy soha...

"Gyanítom, hogy a magyar szélsőjobboldal utóbbi két évi randalírozásai annyit ártottak az ország jóhírének, hogy az már a kormány, ill. a két nagy párt külhoni imázsára is hatással volt."

Tényleg, akkor elvileg nem Gyurcsányon "élcelődtek" az USA egyik legnagyobb nézettségű "sóműsorában", hanem megint kenjük másra az ország jelenlegi "állapotai" miatti felelősséget:

www.videok.hu/view_video.php?viewkey=d2167a2fb3a7e7ec979b

Pontosan erről van szó... addig a büdös életben semmi nem fog változni ebben a "k*rvaországban", amíg egyesek csak elvtársaik hazugságait képesek bármiféle önálló gondolatok hozzáadása nélkül szajkózni.

GadóJános 2008.12.17. 16:40:18

Nos, erről írtam az előbb: az általad felsorolt "tényekről".

A választásokat nem csalták el -

mert a választási csalás azt jelenti, hogy csalnak a szvazatszámlálásnál. Ilyesmi nem történt.

"Apró Antal nem volt ÁVH-s és nem lövetett semmilyen tömegbe"

Ez ellen úgy érvelni, hogy egy szélsőjobboldali beütésű wikipedia szócikkre, valamint egy szélsőjobboldali szerzőre (Kéri Edit) hivatkozol - ezek azok a "tények", amikről beszéltem.

Ha vitapartnereidet "műveletlen balliberális megélhetési rettegőknek és hivatásos provokátoroknak" nevezed, pontosan engem igazolsz, hiszen azt mondtam, hogy
"nem tudunk értelmesen eszmét cserélni, csak egymás állításait tagadni és egymás jóhiszeműségét kétségbe vonni".

freehckr 2008.12.17. 17:12:39

"mert a választási csalás azt jelenti, hogy csalnak a szvazatszámlálásnál"

Esetleg "nem bontják ki az igazság minden részletét"... ugye. :) És "hazudnak reggel, éjjel meg este". De nyitott vagyok bármiféle új megnevezésre a "csalás" helyett. :)

"egy szélsőjobboldali beütésű wikipedia szócikkre, valamint egy szélsőjobboldali szerzőre (Kéri Edit) hivatkozol"

Ez az érvelési technika már kezd "kurucinfós" lenni, csak ők "szélsőjobbozás" helyett "jordánpozitívoznak". :) Nem feltétlenül "szélsőjobbos" aki olyat ír, ami neked egyéb (jelenleg meg nem említett) okokból nem tetszik. A "minősítés" esetleg "megbélyegzés" nem egyenértékű a cáfolattal.

"Ha vitapartnereidet 'műveletlen balliberális megélhetési rettegőknek és hivatásos provokátoroknak' nevezed"

Bocsánatodat kérem, nem gondoltam hogy magadra veszed, de fentebb a primitív Gusztrosra gondoltam.

GadóJános 2008.12.17. 23:54:24

Választási csalás az, ahol elcsalják a szavazatok egy részét. Ez, és semmi más. A gátlástalan igérgetést, propagandát mindenhol űzik, ez nem tartozik a csalás kategóriájába. Ezek teljesen egyértelmű fogalmak.

Kéri Edit világosan a szélsőjobboldali kultúrkörben mozog (Püski, szentkoronarádió, baarikad.hu. stb) Neked ez nyilván nem szélsőjobb, hanem mértékadó közeg - dez ez is csak azt mutatja, hogy a szavak számunkra mást jelentenek, nincsen közös nevezőnk.

"...amíg egyesek csak elvtársaik hazugságait képesek bármiféle önálló gondolatok hozzáadása nélkül szajkózni"
Hát bizony, kedves freehckr, ezzel már egyetértek.
süti beállítások módosítása