Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.01.28. 05:15 GadóJános

Barcelona: Holokauszt-emléknap törölve

Címkék: antiszemitizmus holokauszt emléknap

Így döntött a Katalán Autonóm Tartomány kormánya, azzal a pompás indoklással, miszerint „nem helyes a zsidó holokausztról beszélni, miközben a palesztin holokauszt zajlik.”








 

 

 

 

 

 

A táblán: "zsidók gyilkosok". Welcome to Catalunya

 

Az antiszemitizmus jelenleg elfogadott munkadefiníciója szerint Izrael összehasonlítgatása a náci Németországgal már az antiszemitizmus kategóriájába tartozik. Ezzel Európában a hivatalosan is támogatott antiszemitizmus ismét eggyel előbbre lépett: ha nem is egy állam, de egy saját kormánnyal rendelkező autonóm tartomány vallja magáénak ezt az álláspontot.

Katalónia a Gázai háború heteiben vad Izrael- (és zsidó-) ellenes demonstrációk színtere volt. Az izraeli Ynetnews beszámolója szerint a helyi média nem fogyott ki a nácikat és Izraelt egybevető hasonlatokból. A palesztin-párti tüntetéseken 30 ezer ember vett részt, ahol nemcsak izraeli zászlókat égettek, de olyan röplapokat is osztogattak, amelyeken az Izraelt pártoló újságírókat fenyegették. Miután a tüntetéseken a „zsidók gyilkosok” feliratokat is lehetett látni, nyilvánvaló volt, hogy ebben a légkörben a Holokauszt-emléknapnak nincs esélye. A Barcelona központi terén tervezett emlékünnepséget törölték. A fenti idézett hivatalos indoklást egy alacsonyabb rangú hivatalnok közölte a La Vangardia újsággal – a miniszterelnöknek nyilván kínos lett volna az ügy.

A döntéssel „vörös vonalat léptek át” –ahogy angolul szokás mondani. A holokauszt témája eddig tabunak számított Európában, amihez csak a legnagyobb tapintattal lehetett hozzányúlni. Egy harmadrangú hivatalnokkal üzenni, hogy a Holokauszt-megemlékezés nem aktuális  – 1989 óta Európában ilyen pimaszságot egyetlen kormány sem engedett meg magának.  

Úgy látszik, a  „zsidók áldozatok” felfogás nem aktuális Katalóniában. Jelenleg a „zsidók gyilkosok” vélemény az irányadó.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr11907476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raymond 2009.01.28. 10:01:59

"Az antiszemitizmus jelenleg elfogadott munkadefiníciója szerint Izrael összehasonlítgatása a náci Németországgal már az antiszemitizmus kategóriájába tartozik." - na, azért ez egy kicsit erős...

GadóJános 2009.01.28. 11:49:33

@Raymond: Az antiszemitizmus munkadefiníciója a szövegben lévő linkre kattintva olvasható. Részlet:
*
Examples of the ways in which antisemitism manifests itself with regard to the State of Israel taking into account the overall context could include:

Denying the Jewish people their right to self-determination, e.g., by claiming that the existence of a State of Israel is a racist endeavor.
*

Applying double standards by requiring of it a behavior not expected or demanded of any other democratic nation.
*

Using the symbols and images associated with classic antisemitism (e.g., claims of Jews killing Jesus or blood libel) to characterize Israel or Israelis.
*

Drawing comparisons of contemporary Israeli policy to that of the Nazis.

*

Holding Jews collectively responsible for actions of the state of Israel.

However, criticism of Israel similar to that leveled against any other country cannot be regarded as antisemitic.

GadóJános 2009.01.28. 20:35:36

Köszönöm. A fenti angol szövegrészlet magyarul:

(Antiszemitizmus:)

A zsidók önrendelkezési jogának tagadása (pl. annak hangoztatása, hogy Izrael Állam léte rasszista törekvések megtestesülése).

Kettős mérce alkalmazása Izraellel szemben, melynek alapján Izraeltől olyan magatartást várnak el, amilyet más demokratikus államoktól nem követelnek meg.

Izrael vagy az izraeliek ábrázolása során a klasszikus antiszemitizmus szimbólumainak, képeinek alkalmazása (pl.: a Jézus-gyilkosság vádja, vérvád).

A jelenlegi izraeli politikának a náci politikával való összehasonlítása

Az egész zsidóság felelőssé tétele Izrael Állam cselekedeteiért.

Nem tekinthető azonban antiszemita megnyilvánulásnak Izrael Állam kritikája, amennyiben ez bármely más állammal szemben is alkalmazott mércét használ.

Raymond 2009.01.29. 09:55:45

Nem állítom, hogy nincs ilyen definíció, csak szerintem ez téves definíció, erre utaltam...

GadóJános 2009.01.29. 20:42:14

Aki a magyar média vidékén körülnéz, azt láthatja, hogy a nácikkal való összehasonlítgatás a szélsőjobb jellemző magatartása. Amelyre az antiszemtizmus egyéb formái is jellemzőek.

Cypriánus 2009.01.30. 14:20:38

azért attól az apróságtól nem kéne eltekinteni, hogy ott nem volt Holokauszt...
így max. máshol történt tragédiaként emlékeznek róla.
Amúgy a palesztinok helyzetét rendezettnek látni nem kis elfogultságra utal. 15 év békedübörgése után kétszer annyi zsidó telepes él a MEGSZÁLLT -ragaszkodom a definicióhoz-területeken...-szép csendesen szétvégva többfelé az arablakta területeket (azt az összesen három Budapestnyi területú, négymillió ember 168 széttagolt darabból álló gettóhalmazt , amely a 471 izraeli katonai ellenőrző pont közt vegetál)

úgyhogy ahelyett hogy egy olyan országot vizsgáztatunk, amelyik nem is vett részt a zsidók írtásában, érdemes lenne kicsit éreztetni az erecbeliekkel, hogy ezt a kék-fehérre festett Dél-Afrikát már sokan nem csípik.
Mindig megvédem Izraelt a túlzó, hülye antiszemita kommentelőktől, de ez egy tényleg rendezendő súlyos kérdés.

SzépNap 2009.01.30. 16:41:27

Érzékeny dolog a a zsidóságot a nácikhoz hasonlítgatni, bár ehhez már hozzászohattunk a különböző arab forrásokból.

Az idézett definicó nézetem szerint ellenmondásos. Honnan van?
"A jelenlegi izraeli politikána
k a náci politikával való összehasonlítása

Az egész zsidóság fele
lőssé tétele Izrael Állam cselekedeteiért."

GadóJános 2009.01.31. 12:36:26

@Cypriánus:
"a palesztinok helyzetét rendezettnek látni nem kis elfogultságra utal"
Ki mondott ilyet?

"a MEGSZÁLLT -ragaszkodom a definicióhoz - területeken"
Mindenki ahhoz ragaszkodik, amihez kedve van. A nemzetközi jog szerint "megszállt terület" az, amit más országtól foglalnak el. 1967-ben, mikor Izrael ezeket a területeket elfoglalta, itt nem volt önálló ország. Gáza egyiptomi, a Nyugati Part jordániai uralom alatt állt, de nem volt ezen országok része. A "megszállt" persze jobban hangzik. Tibet miért nem megszállt terület?

"azt az összesen három Budapestnyi területú, négymillió ember 168 széttagolt darabból álló gettóhalmazt , amely a 471 izraeli katonai ellenőrző pont közt vegetál"
Itt valami tévedés van: Budapest területe 525 km2, Gáza területe 363 km2, de ott nem négymillió ember él, hanem 1.5 millió és nincs izraeli ellenőrző pontok által felszabdalva, mert onnan az izraeliek kivonultak.
A Nyugati Part területe 5900 km2 és ott 2.6 millió palesztin él. Itt vannak ellenőrző pontok és biztonsági kerítés, de mióta a harcok Gázára koncentrálódnak és itt viszonylagos nyugalom van az élet sokat könnyebbedett, palesztin biztonsági erők az urak több városban, beindult a gazdasági növekedés. Csak erről a nyugati média nem ír, mert ha a palesztinok nem szenvednek, azt a média nem kajálja.
"...a kék-fehérre festett Dél-Afrikát már sokan nem csípik."
Izraelben arab képviselők és arab pártok vannak a Kneszetben. Az utcanevek arabul is ki vannak írva. Az arab hivatalos nyelv. Az egyetemeken arab diákok ezrei tanulnak. Romániában a magyar nem hivatalos nyelv. Románia miért nem apartheid állam.

wwan · http://wwanblogja.blogspot.com/ 2009.01.31. 23:53:33

Izrael nincs könnyű helyzetben, mint mindig.
De akkora szarban hálistennek még most sincs, mint akik kevés fantáziával rá mutogatnak.

wwan · http://wwanblogja.blogspot.com/ 2009.01.31. 23:56:37

Ibériában is lenne mit nézegetni a köldökben:
Nem onnan szóródtak szét szép számban a zsidók? Nem kéne megismerkedni a saját történelműkkel egy picinyt?

Raymond 2009.02.02. 13:01:36

"Aki a magyar média vidékén körülnéz, azt láthatja, hogy a nácikkal való összehasonlítgatás a szélsőjobb jellemző magatartása. Amelyre az antiszemtizmus egyéb formái is jellemzőek." - szerintem ez egy abszolút hibás érvelés: sok olyan zsidó is van ebben az országban, akik nem a saját származásuk alapján ítélnek meg politikai struktúrákat és országokat... és ők azért nem szélsőjobbosok.

más: nem provokatív céllal kérdem, de: miért van Katalóniában holokauszt-emléknap? mi közük hozzá?

Cypriánus 2009.02.02. 15:57:27

bocs, de ismerem az izraeli helyzetet. személyesen is.
így írtam amit írtam.
ha megnézed mennyi a palesztin hatóság tényleges területe, és hány darabból áll, akkor láthatod, hogy igazat írtam. Nem Gázáról, hanem A Medinat Jiszraél hetedik egységének tekintett "Judea és Szamáriáról" (Júda, shomron)ami az összes izraeli térkép szerint Izrael része, csak éppen 3,7 millió embernek, a Szentföld/Erec jiszráel/filasztín stb lakosságának a 35% -ának semmilyen állampolgársága sincs.
Márpedi Izrael nem is fog nekik- könnyen átlátható okból- állampolgárságot adni. Tehát a probléma létezik.
A csodálatos idillt jól jellemzi mondjuk Hebron esete a félőrült Kiryat arbai telepesekkel, meg hogy a magaslatokon lakó KA-iak gyakran a háztartás hulladékot rádobálják az alattuk lakó arabokra...persze a rohadt amalekiták nem is érdemelnek mást, hisz a nemzet szent mártírja, Báruch Goldstein már megmutta, hogy kell az amalek fiainak kírtását előíró micvát teljesíteni, de sajnos izrael árulói, a hitetlen és hazafiatlan Zahal katonái rögtön szitává lőtték...
amúgy tényleg javult a Ciszjordániai/nyugati parti/ yuda-shomroni arabok helyezete, de gyanítom hosszabb távon kevés lesz a "ha jól viselkedtek nem kaptok két büdös nagy pofont" jellegű hozzááállás, szóval legalább az északi és déli foltokat egyesíteni kéne két tömbbe, már az is javítana , bár még csak két nagy gettó. De gesztusnak is reménytkeltő lenne, és a Fatahot erősíthetné.Ugyanis erős kételyek gyötörnek, hogy a Hamász várt meggyengítése tényleg sikerült e a gázai hadjárat során.Mint ahogy előre jelezték sokan-ez nem is valószínű, hogy sikerülhet. csak egy konkurens palesztin erő tudná felszámolni a Hamászt, nem egy operatív katonai művelet.

Cypriánus 2009.02.02. 16:01:37

ja, a nyugati part -nevezzük most így-területének jelentős része, hogy finom legyek , nem éppen könnyen átjárható az ott lakó arabok számára.
Ismert hogy pl. a Saron-féle béketervben a terület több mint felét Izraelbe akarta olvasztani. az összes határmenti terület mellett (plusz Ariel, Karnei Shomron stb.) szinte a teljes Jordán-völgyet is, max. Jerikónál kaptak volna egy kijáratot a Hashemita Királyságba.

Cypriánus 2009.02.02. 16:16:24

amúgy ha Románia deklarált területén lakó magyarok 75%-ának nem lenne állampolgársága, akkor apartheid jellegű állam lenne.Mivel az arab népszaporulat igen gyors, valószínű az "Ország" területén hamarosan többen lesznek, mint a zsidók. Ezért is a "két állam" megoldásnak csak két szörnyű alternatívája van: valamelyik nép kiűzi a másikat, vagy az apartheid.
Vagy még az egységes, kétnemzetiségű demokratikus békeállam a la Ilan Pappé. (de ahhoz nem szívtam elég füvet, hogy hinni is tudjak benne...)
jelenleg a 11 millióból 5,9 zsidó (persze a magukat zsidónak hazudó oroszokal) és 5 millió az arab. Ebből 1,3 millió az ún. izraeli arab.
Mondjuk az ő jogegyenlőségük is hagy kivetnivalót időnként -lásd ez egyszeri arab gazdák esetét azzal a földdel, amit 1948-53 között a JNF / Keren Kájemeth lö 'Jiszráel kölcsönbe vett...meg a szelektív szocális sgélyek a vegyes településeken, ...de ők legalább állampolgárok.
De a palesztinok helyzete azért nem éppen rendezett. Már jogilag sem.
Maga a konfliktus amúgy 1948 óta alapvetően alacsony intenzításúnak mondható, nem kiemelkedően véres (szerencsére )a délszláv háborúk egy rosszabb hónapjában összehoztak annyi halottat, mint itt a 61 év, de azért valahogy kéne kezelni az arabok jogos igényeit is.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.02.02. 17:38:30

Nem is tudtam, hogy Spanyolországban holokausztmegemlékeznek, hiszen ott nem is volt...

Cypriánus 2009.02.02. 18:43:36

bocs, de Katalóniában,- Catalunya!!!

GadóJános 2009.02.03. 12:03:03

@Cypriánus: "...amúgy tényleg javult a Ciszjordániai/nyugati parti/ yuda-shomroni arabok helyezete, de gyanítom hosszabb távon kevés lesz a "ha jól viselkedtek nem kaptok két büdös nagy pofont" jellegű hozzááállás..."
"Ha jól viselkedtek" - ez azt jelenti: nem lövöldöztök, nem rakétáztok, nem robbantotok. Ennyit minden állam elvárhat a szomszédjától, azt hiszem. Cserébe az akadályok eltakarítását, munkavállalási engedélyt, az izraeli csapatok visszavonását ígérik, aminek első lépéseit már meg is tették. Ha nem háborúztok, mi sem háborúzunk. Ez elég normális ajánlat, azt hiszem.

GadóJános 2009.02.03. 12:20:59

@FerencTestvér: valamit Raymund kérdésére: miért van Holokauszt-megemlékezés Spanyolországban, hiszen ott nem is volt...

És miért van Holokauszt múzeum Washingtonban, hiszen ott nem is volt...

És miért van Holokauszt emléknap az ENSZ-ben, hiszen ott nem is volt...

Vajon a Holokauszt tényleg helyi jelentőségű esemény? Hatmillió ember legyilkolása, amit egy magas kultúrájára büszke nép (a német) hajtott végre, nem vet föl bizonyos kérdéseket? Nincs ennek olyan jelentősége, ami még a XX. század szörnyű történetében is mellbevágó? Nem olyan súlyos kérdések ezek, amin más népeknek is szabad elgondolkodni és tanulságait levonni? Mindannak, ami 1939-1945 között történt, nincs egyetemes jelentősége? Nem mond ez valamit a nyugati kultúra törékenységéről, amelyben élünk?

Cypriánus 2009.02.03. 16:58:41

természetesen elvárhat. amúgy egyáltalán szomszéd e a palesztin? Lényegében ugyanazon ország lakói.
Egy nagyon bájos országé, amit egy hülye testvérháború torzít el.(mégha nem is a legvéresebb háború, és szerencsére sohasem volt az.És testvér-mert a genetikai vizsgálatok szerint a palesztinok közelebb állnak a zsidókhoz, mint az arábiai arabokhoz...)
Amúgy nem kell bizonygatni, hogy a palesztin politika sokszor önsorsrontó és ostoba, mert tényleg brutálisan az.pl. mi lett volna, ha elfogadják 1978-ban a Begin memorandumot?!Egész másként állnának. De ennyi eszük persze nem volt.Inkább óvodásokat robbangattak. "Csodálatos".
a baj csak az hogy a palesztinok erőszakos - véres lúzermentalitása az izraeli "mi vagyunk a közel-keleti demokratikus igazságosztó fehérkalapos cowboyok"-mentalitással együtt egy kész katasztrófa. Mivel az Abu Mazen vezette PA-ban pislákol a racionalitás halvány szikrája,jó lenne, ha valami eredményt is fel tudna mutatni, különben elbukik a Hamásszal szemben . Már most is kétséges a legitimitása, lévén lejárt a mandátuma.
Amúgy én aggódom az Ország ( Erec Jiszráel) sorsáért-hát, nem tudom mi lesz.
De nem lehet unilaterálisan izmozni, ez biztos. Bibi Netanyahu sajnos erős kétségeket ébreszt bennem. Persze, a fene tudja. Lehet hogy nem is baj elnapolni a " Dawlat el-Falasztín" kikiáltását, és a gazdaság felemelésére koncentrálni a Jordántól a tengerig, Metullától Ramallahon át Éjlátig, , majd meglátjuk. De kissé aggódom, hogy a Likud és a Hamász közösen felőrlik a Fatahot és így a Yudashomroni viszonylagos békét, remélem alaptalanul aggódom.

Cypriánus 2009.02.03. 17:27:11


Az emelkedő Irán árnyéka rávetül a Közel-Keletre, az egész Termékeny Félholdra.
A perzsa olajdollárok dőlnek a Hamásznak. A Szaudi ház kihátrált a perzsaellenes izraeli szövetség gondolatából, és úgy tűnik, most ősi trükkjét akarja bevetni, összeugratni két ellenségét, Izraelt és Iránt.(mint ahogy az 1967-es háborút is némileg kárörvendve nézték, lám így járnak ahitetlen arab szocialisták Nasszerrel az élen ! Pláne ha köztársaságok...)
A Szaudi-ház kesztyűbábja, Qatar fogadta Ahmadinedzsádot, a Hamászt, meg mindenkit, csak Mahmúd Abbászt nem...baljós jel.
Hasonlóan a Hashemita Királyság is hamászbarát csudapofákat vág....nagy baj van.
Ha most majd izraelt hülyék vezetik, a teljes PA vezetése a Hamász karmaiba kerülhet egy éven belül.Ajjaj.

GadóJános 2009.02.04. 12:24:08

A háború rendkívül erős Izrael (és zsidó-) ellenes indulatokat szabadított el. A mérsékelt arab vezetők az utca súlyos nyomása alá kerültek.Komoly engedményeket kellett tenniük, főként Jordániában, ahol a lakosság több mint fele palesztinnak mondja magát. Izrael elszigetelődött, Irán megerősödött. Ha lesz egy év béke, ez talán enyhül valamit, aztán miden kezdődik újra és súlyosbodik tovább.

Cypriánus 2009.02.04. 15:17:13

sajnos, ez teljesen reális.
Ravasz diplomáciai lépésekkel azért sokmindent ellensúlyozni lehetne.

Cypriánus 2009.02.04. 16:00:40

sajnos, ez reális.
szerintem -ami persze nem viszonyítási alap-kb. a következőket lehetne tennie Izraelnek.

megpróbálni leválasztani Szíriát Iránról, amennyire lehet.nem teljesen reménytelen. Golánért cserébe haggyják a francba a Hamászt és a Hezbollahot.Amerika ígérhetne pénzt, paripát, (fegyvert nem) a tőkehiányos Szíriának. Szíria a turizmusban akar kitörni, ehhez egy háború nem lenne túl jó ajánlólevél. Béke Izraellel=csomó amcsi (és európai)turista, és tőkebefektetés. A perzsa olajdollárok korántsem végtelenek.

Iránnal is talán lehet kezdeni valamit diplomáciailag (Amerikának). Békén haggyják őket ha nem csinálnak atombombát és lehetnek Európa fő gázszállítói,(az oroszokkal összeugrasztva őket egyben) sőt Afganisztánban azt csinálnak amit akarnak. (miért lenne rosszabb egy Irán uralta afgán bábállam, mint az amúgy néhány éven belül biztosan újra hatalomra kerülő tálibok, vagy egy kínai bábállam??!) Ha végképp nem megy , akkor fű alatt újra szövetkezgetni a a Szaudi házzal Irán feltartóztatására.

A Hamászt tönkretenni.
Komolyan elgondolkoznék, nem kéne e Marwan Barghoutit a Fatah élére engedni (a börtönből) . a Hamász is ezt akarja, pedig lehet hogy törököt fognának vele. Terroristának ugyan terrorista, de hát lássuk be, Menáchem Begin is az volt fiatalabban. Ha kemény kézzel rendet tudna teremeteni, és garantálni a rakétamentes palesztin államot, és békés országépítést, akkor már írni is a kegyelmi engedményt.(Peresz hajlott rá korábban.)

GadóJános 2009.02.04. 22:28:52

Mindez nagyon racionális. Éppen azért nem lesz belőle semmi. Pénz, paripa, fegyver, gazdasági fejlődés nem alternatíva a sértett, frusztrált, ellenségképekben utazó vezetőknek és társadalmaknak. És ha Marwan BArgutit kiengedik, vajon miért az Izraellel való együttműködésen munkálkodna? Hogy a palesztinok árulójának nevezzék? Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy inkább versenyképessé tenné a Fatahot a Hamasszal szemben - az Izrael elleni harc terén.

Cypriánus 2009.02.05. 11:07:16

sajnos ez egy reális katasztrófa-variáns.Hát ne így legyen.
azért Szíriát illetően kevésbé vagyok pesszimista, mivel magában Szíriában is terjeng a köznép közt, hogy hamarosan békeszerződést írnak alá Izraellel a Golánért cserébe. (egy szírtől tudom). pontosabban ESÉLYT azért látok, persze bizonyosságot nem...:(

GadóJános 2009.02.07. 17:39:09

Szíria akkor lenne hajlandó békekötésre, ha a nyugatnak nem lenne már alternatívája. Most azonban Iránnak áll a zászló. Ha 1989-ben nem kötött békét, most aligha fog. Ahhoz az iszlámistáknak 1-2 nagyon súlyos pofont kéne kapniuk, ám amíg Obama tárgyal Iránnal, ez nem igen fog megtörténni. Nyugodtak lehetünk: egyelőre minden csak rosszabb lesz arrafelé...
süti beállítások módosítása