Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.01.09. 11:57 Szombatblog

Hová viszik ezeket a gyerekeket?

Címkék: izrael gáza

A felvételek Gázában készültek, a képeken Hamasz fegyveresek láthatók, akik gyerekeket cipelnek magukkal valahová. A felirat szerint azért, hogy élő pajzsnak használják őket. Ez a felvételen nem látszik, de vajon mi más céljuk lehet?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr4867158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.01.09. 17:26:53

Mivel jo esellyel igaz a felirat, el is erkeztunk a kovetkezo kerdeshez: ha a Hamasz nem palesztin, hanem izraeli civileket hasznalna elo pajzskent, vajon az IDF ugyanilyen galansan banna a bombakkal, raketakkal es egyeb lovegekkel? Vajon az izraeli kozvelemeny ugyanennyire indifferens lenne, a civil aldozatok szamaval? Ez a kerdes azert nem mindegy, mert a konfliktus soran mar tokelyre fejlesztodott nemcsak a masik oldal demonizalasa, de az ott levok dehumanizalasa is (ez mindket oldalra igaz). Pedig egy anya es gyerekenek elete ugyanannyira draga Sdertoban es Gazaban. Aki nem igy latja/erzi, annak az ertekrendzerevel gondok vannak.

Orwell irta a nacionalizmusrol:
"All nationalists have the power of not seeing resemblances between similar sets of facts. A British Tory will defend self-determination in Europe and oppose it in India with no feeling of inconsistency. Actions are held to be good or bad, not on their own merits, but according to who does them, and there is almost no kind of outrage — torture, the use of hostages, forced labour, mass deportations, imprisonment without trial, forgery, assassination, the bombing of civilians — which does not change its moral colour when it is committed by ‘our’ side. [...] Whether such deeds were reprehensible, or even whether they happened, was always decided according to political predilection.
The nationalist not only does not disapprove of atrocities committed by his own side, but he has a remarkable capacity for not even hearing about them. [...] A known fact may be so unbearable that it is habitually pushed aside and not allowed to enter into logical processes, or on the other hand it may enter into every calculation and yet never be admitted as a fact, even in one's own mind."

NovákAttila 2009.01.09. 19:25:57

@dolphin: ez az univerzális értékek szemponjából igaz, amit mondasz, mert minden emberi élet egyenlő. de egy adott ország politikája ezzel nem tud mit kezdeni, mert neki - az erejéhez mérten - meg kell védenie a lakosait.
vagy úgy gondolod, hogy az lenne az univerzális morálnak megfelelő politikai cselekvés, ha Izrael ölbe tett kézzel nézné, hogy a sajátpolgárait a határokon túlról támadják fegyverrel? Vagy esetleg ugyanolyan rakétákat kellett volna átlődöznie, mint a Hamasznak, tehát random killing at Palestinians?

dolphin · http://adlibitum.hu 2009.01.09. 21:05:25

@NovákAttila:

Attila, azzal, hogy csak kiforgattad a kerdest, eleg nyilvanvalova tetted, hogy nem tudsz valaszolni az altalam feltettekre. Pontosabban valoszinuleg tudnal, de a (leirt) valasz szamodra is kenyelmetlen. Hadd valaszoljak igy a Te kerdesedre. Termeszetesen Izrael nem kellene olbetett kezzel uljon. Es az is nyilvanvalo, hogy ha csak a Hamaszon mulna, nem szazszoros kulonbseg lenne az elhunytak kozott, es nem azert, mert az IDF pontosabban dolgozott volna... Ugyanakkor a kerdes az, hogy a jelenlegi strategia mit er el? A raketak most is hullnak. Ahogy mashol, okosabbak leirtak: Izraelnek szaz strategiaja van a haborura, de egy sincs a bekere. (Es itt nem erdekes, hogy "de a Hamasz" - nem vallasi fundamentalistakhoz kellene merni egy demokraciat.) Mert ami most folyik, az nem fog realisztikusan bekehez vezetni soha. Es ezt te is tudod. A nagy kerdes igy az marad, hogy a retorikan tul, valoban cel-e meg a beke? 10 evvel ezelott hihetoen az volt (es akkor valoban Arafaton mut, bar szvsz nem 100%, hogy Barak le tudta volna nyomni a telepesmozgalom torkan azt, amibe Camp Davidben beleegyezett). Most nem vagyok mar biztos benne.

NovákAttila 2009.01.09. 22:32:10

@dolphin: válaszom s egyben búcsúm a JP-től is (merthogy bezár):
www.judapest.org/uveges-szemmel-bamulom-a-szienent/

web.spiderwoman 2009.01.10. 17:30:31

A sok hülye aki teleordítja a világot a (halott) civil áldozatok miatt, le sem sz*rja őket, amikor 0 éves kortól gyakorlatilag a saját szüleik kétlábbal taposság a jogaikat. Miért nem megy oda a sok ilyen-olyan jogvédő és vágja/vágatja sittre a szülőket amikor fegyvert adnak a kicsik kezébe és óvodákban képzik ki őket? (Így is úgyis etetni kell őket, mert nem termelnek kaját, nem érnek rá két kiképzés között) Azok a kisgyerek semmit sem értenek az egészből, csak szajkózzák a gyűlöletet amit hallanak...nem csak akkor értékesek ha jó véres képeket lehet mutogatni róluk. Vagy igen? ???

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.01.22. 22:39:47

A zsidófikázókat nem érdeklik igazából a gyerekek. Igazából nem hiszem hogy bárki érdekli őket. Nem hallottam hogy olyan nagy sírás lett volna amikor Afrikában nem is rég egymillió ember meghalt polgárháborúkban. Vagy Kína ellen se sipákol senki, pedig biztos vannak ott is durva dolgok amikről semmit se tudunk.
Furcsa módon ha a zsidók vagy az amcsik bármit csinálnak, azt egyből észreveszik...
süti beállítások módosítása