Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2008.12.17. 11:13 Szántó T. Gábor

Miénk is itt a tér?

Címkék: szélsőjobboldal hellókarácsony hanuka

Megahanuka a Hősök terén. A legnagyobb hanukia a legtöbb ember előtt? Vagy az egyszerre gyúló, legtöbb hanukia a legnagyobb sokaság előtt? A szélsőjobb persze hörög és tüntetést szervez. A hatóságok nem engedélyezték a tüntetést, mely ellen – örvendetes módon – a jobboldal is fellépett, de még lehetnek fejlemények.

A zsidó összerezzen, kérdések sorjáznak a fejében:

Jó ez a nagy, nyilvános hepaj?
Kell ez nekünk?
Oldja a görcsöket? Előcsalogatja a félénkeket, a rejtőzködőket, vagy inkább elriasztja?
És mit szól hozzá a többségi társadalom?
Vajon miért kell az egyik legfrekventáltabb magyar nemzeti jelkép közegébe helyezni a zsidó szabadságünnepet?
Csak azért, hogy megmutassuk, nemcsak a MIÉP, meg a Magyar Gárda tud itt masírozni?
Hogy jelezzük, miénk is a tér?

S egy újabb kérdés, mely az előzőekkel vitatkozik:

Már miért is ne lehetne hanukiát állítani bárhol az országban, ha a zsidó vallás és közösség egyenjogú része a magyar társadalomnak?

A helyes válasz szerintem: jog szerint bárhol lehet, de talán felesleges, talán nem is igazán szerencsés a Hősök terén, még akkor sem, ha vonzó médiaesemény lesz belőle. Annyi ember úgysem jön el, hogy ekkora helyre volna szükség, a szélsőjobbal pedig talán felesleges ilyen módon vitába szállni. Miénk is itt a tér: mondjuk ki nyugodtan. Kijelentő módban. Csinnadratta nélkül. A csoda nem a hatalmas lángokban, hanem a hagyomány szerint nyolc napig, kitartóan égő egy napi olajban rejlett. Amire még ma is emlékezünk.

Hag hanuka szameah. Örömteli hanukát mindenkinek.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr82827720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NovákAttila 2008.12.17. 14:00:58

Egyetértek a cikkel (nem a kollegialitás miatt), feleslegesek az ekkora megarendezvények, melyek másra nem jók, minthogy provokálják a radikálisokat.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2008.12.17. 15:36:15

Leszögezem, hogy zen-buddhista vagyok, és az is csak abban az értelemben, hogy ha időről időre olvasom a vonatkozó irodalmat, mert nekem ez jön be, mint legszimpatikusabb életfilozófia.

A zsidósághoz "csak" annyi közöm van, hogy megöltek 41 rokonomat a haláltáborokban, köztük 18 gyermeket.

Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy a zsidók csak húzzák meg magukat, és akkor talán talán "megússzák".

Nem. Nem műkődik. Ki lett próbálva, az önlepisszegés, kicsire való összehúzódás a legrosszabb túlélési stratégia. Ez bebizonyosodott a két világháború közötti időszakban.

Ami máködik az pont az, ami a katonák között is működött, akik a lövészárkokban ültek az ellentétes oldalon. Megtiltották nekik a kommunikációt. De akik átkiabáltak egymáshoz és összehaverkodtak, azoknak nagyobb esélyük volt a túlélésre.

Amíg nem ismered a másikat, félsz tőle. Csak úgy tudod megismerni, ha látod, közel mész és megismerkedsz a szokásaival. Látod, hogy ártalmatlanok rád nézve, sőt érdekesek, és tanulságos amit mondanak, csinálnak.

Mindenesetre mivel zsidók és így a zsidók túlélése nélkül ma nem lenne kereszténység, ezért aztán azt mondom, nagyon helyes, ha megismerkedünk a Hanukával. Egy szép és meghitt történet és szokás, a túlélésről szól. Senkinek semmi baja nem esik tőle.

A radikálisoknak pedig egy szál zsidóra sincs szükségük az antiszemitizmusukhoz, és a gyilkos indulataikhoz. Nekik bűnbakra van szükségük, és a zsidók nagyon kézre esnek. Ha nem volnának ki kéne őket találni.

A legfontosabb, hogy teljesen normális, elfogadott ünnep legyen legyen a Hanuka.

Nekem mindegy mekkora gyertyatartót állítanak fel és hol. Éljen virágozzék száz virág, vagy ezer vagy százezer.

NovákAttila 2008.12.17. 18:12:37

Kedves Oázis,

azt hiszem, hogy félreérthetően fogalmaztam. Nem a meghúzás mellett vagyok, aki ismer, a legkevésbé sem állíthat ilyet rólam. Ugyanakkor az önmutagotást teljesen feleslegesnek, sőt, károsnak tartom.
Ugyan miért kell 100-200 embernek (maximum) úgy ünnepelnie, hogy körülötte kordonok, rendőrök és kopaszok állnak?! Miért kell a Hősök terére ilyet szervezni? A chanuka egy bensőséges, majdnem családias jellegű ünnep, sokkal jobban illene hozzá egy kisebb, barátságosabb helyszín, mint a Hősök tere, az, hogy valamilyen téves elképzelés alapján megaünnepet akarnak installálni.
Félni meg nem félek, jó, hogyha vannak nyilvános gyertyagyújtások, jó, hogyha a Chabad gyertyát gyújt és az is jó, ha keresztények, buddhisták, krisnások (etc.) a köztéren is láthatóvá teszik ünnepeiket.

wwan · http://wwanblogja.blogspot.com/ 2008.12.17. 18:22:12

Ezt a szóösszetételt, hogy "nem szerencsés", és ebben az értelemben, ahogy itt Magyarországon használjuk el kéne felejteni.

Valóban, ahogy az előttem szóló nagyon pontosan értelmezi, ez maga az önlepisszegés.

Mégis, hol lenne "szerncsés", egy ilyen pozitív értelmű kezdeményezéssel előállni?
A Pálvölgyi cseppkőbarlangban? Vagy a Nagyfuvaros utcai zsiniben? Esetleg Hungaroringen?
Nagyon jó a Hősök tere, gyönyörű, építészetileg szépen megtervezett környezet, egymással szemben a Múzeum és a Műcsarnok, összekötve a Milleneumi emlékművel.
Épp elég mocskos dolog történt ott avatás címen mostanában, ahol senkinek sem jutott eszlébe az, hogy "nem szerncsés" megbecsteleníteni ezt a környezetet.
Szerintem bátor ez a kezdeményezés, és jót tesz a zsidóknak és a normális nem zsidóknak egyaránt.

NovákAttila 2008.12.17. 18:30:16

Szerintem a következő évben a Mariahilfer strassén és a Notre Dame előtti téren kell Chanuka-gyertyát felállítani. Persze, kereshetünk még további helyszíneket: ajánlom még a Vatikánt, a Towert, a prágai várat és a Kreml előtti teret. Az összes helyszín az európai építészet és urbanizáció remeke, ergo alkalmas arra, hogy olyan Chanukát szervezzünk oda, amelyből kiviláglik, hogy mi is meg tudjuk tölteni ezeket a helyszíneket zsidó élettel. Tkp. a Chanuka egy PR-esemény, mely Európa elpusztított zsidóságának úgy állít emléket, hogy megarendezvények tartását teszi lehetővé:D:D:D
Szerintem bizarr ez a szemlélet és senkinek az érdekét nem szolgálja.

Februar18 (törölt) 2008.12.17. 18:42:02

Nem értek egyet Gáborral és Attilával, szerintem ez se nem provokáció, se nem önmutogatás, hanem ünneplés és rekordkísérlet. S remélem, nemcsak kettőszázan leszünk ott, mert akkor valószínűleg nem sikerülne megdönteni a világcsúcsot. Nagyon nem jó érzés, amikor vidám kezdeményezéseket konformizmusból leoltanak. Aki szórakozni akar és ünnepelni, annak ne vegye el a kedvét senki! És nehogy már még ilyenkor is a nácikra kelljen gondolni... Az a rendőrség dolga. Legyünk minél többet - nem erődemonstráció végett (nekem ilyen például eszembe se jutott), hanem rekordkísérletből!

medve2 2008.12.17. 19:13:39

Kedves Február 18! Nem, persze hogy nem provokáció. Hanem egy külföldről bejött divat majmolása, ami "giga" változatban Magyarországon kicsit ízléstelennek hat.

medve2 2008.12.17. 19:15:35

Wwan! Egy egyházi ünnep nem a személyekről és azoknak a hitéről szól. Azért kell gigagyertya, mert ott avatták a Magyar Gárdát? Ezentúl ez lesz a meghatározó?

Februar18 (törölt) 2008.12.17. 19:43:35

medve2: És nem lehet, hogy külföldről azért jön be, mert örömet okoz az ilyen közösségi élmény? Ártani pedig azoknak sem árt, akik nem vesznek részt benne, adott esetben úgy érzik, hogy semmi közük az egészhez... Igen, ebben az értelemben jogosnak érzem azt, hogy mindenkié a tér.

freehckr 2008.12.17. 19:43:39

Az én "karácsonyi rekordkísérletem" az lesz, hogy több töltött káposztát, sült csülköt, és süteményt fogok "behabzsolni" mint tavaly. :D Remélem idén is megúszom gyomorrontás nélkül. :) Persze az is tervben van, hogy megpróbálok kicsivel több időt tölteni a családommal az ünnepek alatt, megdönteni a tavalyi rekordomat, de ez sajnos nem mindig jön össze.

Viszont hogy erre megmozdulásra már "ráugrottak" a "szittyák", és Tomcat is nagyban szervezi a "flash mobot", biztos vagyok benne hogy az fog jobban kijönni a dologból, aki előbb lép vissza szándékától. Jelen pillanatban jó kis "karácsonyi vicsorgásnak" néz ki a dolog, hörgéssel és "birodalmi katonának" öltözött rendőrnek látszó tárgyakkal, éppúgy adtok gumicsontot a kuruc.info-nak, mint a Hírszerzőnek. De ennek semmi köze nem lesz már az ünnepekhez...

Sem a homoszexuálisok felvonulása nem sült el túl jól (kétszáz vonuló, kétezer ellentüntető, négyezer rendőr), sem a "chartázás" (nagyjából a homoszexuális felvonuláshoz hasonló "erődemonstrációval"). Megint megjegyezném, hogy a helyzet eképpen való alakulásában elenyésző a felelőssége a "szittyáknak". Ők csak a "következmények"... Természetesen nem tartom helyénvalónak ezt a viselkedésüket, de azt sem, hogy a MAZSIHISZ az utóbbi két évben nem mulasztott el egyelten alkalmat sem, hogy provokálja a "szittyákat"...

Az pedig egyáltalán nem megfutamodás, ha az okosabb enged...

Februar18 (törölt) 2008.12.17. 19:48:01

freehckr: Édesem, a Mazsihisz a legjobban a zsidókat provokálja, hidd el. Nem hiszem, hogy képesek ők egy olyan gesztusra, ami a "többségi társadalomból" bárkinek elérheti az ingerküszöbét. Aki keresi magának a cuppannivalót, az egyrészt antiszemita, másrészt meg is fogja találni.

Februar18 (törölt) 2008.12.17. 19:49:15

(Ez pedig, amiről szó van, nem Mazsihisz-rendezvény, sőt majdhogynem szervezetfüggetlen.)

Februar18 (törölt) 2008.12.17. 19:52:27

oázis: "A radikálisoknak pedig egy szál zsidóra sincs szükségük az antiszemitizmusukhoz, és a gyilkos indulataikhoz. Nekik bűnbakra van szükségük, és a zsidók nagyon kézre esnek. Ha nem volnának ki kéne őket találni."

Ezt nem köll föltételes módba rakni. A zsidók nem azok, akiket ők utálnak. Az ő zsidóik ki vannak találva (Nibelung-manók). És semmi köze az antiszemitizmusnak a hanukához, ezt egyszer és mindenkorra tisztázzuk. Persze ki csodálkozik azon, hogy zsidó részről sem csak jó érzésű gesztusokkal találkozik, és miért is várná el bárki, hogy ez ne így legyen?!

NovákAttila 2008.12.17. 21:39:10

Kedves Februar 18,
ezt a rendezvényt a Szochnut szervezte, leginkább.
www.szochnut.hu

Askeladden (törölt) 2008.12.18. 08:36:31

Kedves oázis!

"a zsidók túlélése nélkül ma nem lenne kereszténység, ezért aztán azt mondom, nagyon helyes, ha megismerkedünk a Hanukával."

A Makkabeus felkelés idején - annak állít emléket a Chanuka, mint a legfiatalabb zsidó ünnep - Jézus után 167-ban, már létezett a hereszténység és már eléggé el is vált a közös ősvallástól az ősjudaizmustól.

Ma már két teljesen más vallási irányzatokról van szó és ezzel szerintem nincs is baj.

Nekem személy szerint semmi kifogásom nincs a megachanukázás ellen, a szélsőjobb ellen annál több.

Állományjavító 2008.12.22. 08:32:30

A megahanuka ügyét szerintem helyes két, egymással össze nem függő részre osztani.

Az egyik az a kérdés, hogy az ünnepség ízléses-e és kívánatosnak tartja-e valaki, hogy a zsidóság ilyen módon mutassa fel önképét.

A másik, ettől teljesen független kérdés az, hogy a zsidóknak illetve meghatározott zsidó szervezeteknek van-e joguk akár ízléstelen rendezvényeket szervezni a Magyar Köztársaság területének minden olyan földdarabján, amely nem kifejezetten valamely más denomináció vagy szervezet terrénuma, hanem vagy semleges, vagy esetleg éppen a magyar politikai közösség kiváltképpen közös jeletést hordozó színtereinek egyike. Hogy egyáltalán elképzelhető-e tisztességes megbeszélés, ami abból indul ki, hogy valakiknek a magyar állampolgárok vagy csoportjaik közül van joga olyan szakrális tereket megnevezni, amelyeknek zsidók általi használatához bármilyen beleegyezés, hozzájárulás a rendőrségen túl bárki részéről szükséges lehet. Vagy ennek a rejtett premisszának a hallgatólagos elfogadása maga az önfeladás, és egyben a Magyar Köztársaság közálapotainak további elrondítása, tehát felelőtlen és bűnös gyávaság mind a zsidó közösséggel, mind a magyar politikai közösséggel szemben...

A Gój Motorosok őrizte Hanuka-ünnepség, illetve a Hősök Teréről kitorlaszolt hanukarekorderek bár távolról, és mutatis mutandis, de a theresienstadti képek asszociációs körébe tartoznak...

vitalis (törölt) 2008.12.24. 09:04:49

Kedves Állományjavító,
Különösen az utolsó fejezeted tetszett, eddig nem értettem, ki véd meg, kit és kitől...
süti beállítások módosítása