Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2008.12.14. 18:03 panyi.szabolcs

Felfalják magukat?

Címkék: szélsőjobboldal

Nehéz dolog, hogy mit gondoljon az ember a szélsőjobboldalról. Tényleg. Pár hónapja még a Magyar Gárda vonulgatásaival, Morvai Krisztina és a Jobbik frigyével (irány Brüsszel!) volt tele a sajtó. Megnőtt a lelkesedésük, duzzadt az önbizalmuk, már elkezdték számolgatni, hogy vajon egy vagy két helyet kapnak Brüsszelben. És tovább vonultak, vonulgattak.

Mondtak nagyokat, úgy gondolták, abba is bele fognak szólni, hogy kik, hol és milyen színdarabokat játszhatnak, aztán az egész leeresztett, mostanra meg már csak petyhüdt és sértett sejtecskék püfölik egymást.

Először volt egy gárda, aztán lett kettő, egy főkapitány, két főkapitány, az egyik mindig zsidó lett, vagy a barátnője lett zsidó, vagy a szomszédja lett zsidó. A vezető "orgánumok" is egymásnak estek, a hétvégén például az érvkészletük a szexuális aberráció különféle formáival bővült, nem is fűzök ehhez inkább semmit...

Németországban az erre szakosodott rendvédelmi szervek úgy beépültek a neonácik közé, hogy értelme sincs feloszlatni a kopaszokat. A magyar NBH is okos embereket dolgoztat, a radikálisok furcsa táborán végignézve viszont elég nehéz bárkiről is elképzelni, hogy a megfelelő értelmi képességekkel rendelkezne egy ilyen melóhoz. (Vona Gábor egyszer a TV2 Mokkájában nyilatkozik, aztán TV2 ledózerolásáról beszél. Ezt most akkor hogy?) Talán inkább valamilyen csoportdinamikai szükségszerűség, hogy összeállnak, aztán szétesnek, és megint, és megint, és kevésbé a rendőrség bomlasztó munkája miatt. Meg hát, amilyenek a magyar védelmi szervek, belőlük se nagyon lehet kinézni sikeres akciókat.

Mindezeken csak azért gondolkoztam el, mert olvastam a már-már kurucinfó-szakértőnek nevezhető Papp László Tamás írását (A kurucinfó-paradoxon). Az ő főbb téziesei a következők:

A Kurucinfo előállítói a legjobb ügynökei a totális tömegpárttá-szerveződés meghiúsításának. Amit készítői tesznek, az éppen a fasiszta-náci gondolat- és eszmekör antitézise.

Központosított mindenható pártgépezet helyett alulról építkező és öngondoskodó közösséget építenek. A centralizált pártok vezérei pótolhatatlanok, de ha Molnár Balázst lekapcsolják, az önfrissítő hálózat akár tíz utódjelöltet is versenyeztet majd a helyén támadt vákuum betöltésére. Parancsuralmi hierarchia helyett "szabadpiaci vetélkedés". Ez a Kurucinfo-paradoxon. Fölösleges és kontraproduktív betiltatni őket. (...)

Az ultrajobbos zavargások logisztikai központjai nem is a pártformációk voltak, hanem a virtuális közösségi terek. Olvasóikkal interaktív kapcsolatban lévő felületek. Ahol egyfajta sajátosan torz bázisdemokrácia váltotta fel a tekintélyelvet. Itt nem működik a piramiselvű, formális vezérlet. Csupán ötletgazdák, hangadók vannak, „elsők az egyenlők közt.” Az oldalak létrehozói nem lépnek át a fizikailag leírtató politikai valóságba. Ha akarnának, sem törekedhetnek táboruk fölötti totális dominanciára vagy ellenőrzésre. Mert ha létrejön egy szakadár csoport, nincs objektív akadálya, hogy új törzsi szállásterületet jelöljön ki a kibertérben. Önálló „ego-szoftverek” futnak, gyakran egymással rivalizálva. (...)

Amennyiben diadalt aratna a Kurucinfo által preferált faji totalitarizmus, feltehetően elsőként Molnár Balázst és kollégáit állítanák kivégzőosztag elé. Hisz létük önmagában cáfolata volna a pártimádó fanatizmusnak. Ezért is fölösleges és kontraproduktív betiltatni őket.

Logikus, elgondolkoztató. Egy merőben új jelenségről van szó, egy olyan csoportosulásról, amelyet nem csak a különböző totalitárius ideológiák és eszmék felől, de a fiatalok körében népszerű szubkultúrákkal egy sorban is éremes vizsgálni. Hiphopos, rokker, emós, nemzeti radikális. Trendek vannak és divatok, trendsetterek és divatdiktárok, különféle sztárocskák, és mint a Duran Duran meg a Depeche Mode rajongói egykor, úgy ezek a fiatalok is rivalizálnak. Mert hogy ők fiatalok, és ez a legnagyobb veszélye a dolognak: frissnek, dinamikusnak tűnnek - ellentétben a rendszerváltozás előtt-körüli-utáni szélsőjobboldal kiöregedett népijeivel és emigránsaival, akikről, ugye, sok mindent el lehetett mondani, de azt nem igazán, hogy vonzóak és korszerűek...

Gárdistának öltözött tizenhatévesekkel utazni a villamoson nem egy szívderítő dolog, ám szegény srácok valószínűleg azt sem tudják, mit csinálnak.

De ki lesz az, aki erről meg tudja győzi őket, és hogyan?

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr31822702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medve2 2008.12.14. 23:26:03

Én egy kicsit óvatos lennék. Ma olyanok a társadalmi viszonyok, hogy elvileg a társadalomban lenne "igény" radikális jobboldalra. És ne feledjük, még mindig sok a "pártját megnevezni nem akaró" a közvélemény-kutatásokon.

Amúgy a tragédia tényleg nagy a radikálisoknál, ez kétségtelen: szakad a gárda, Morvai Krisztina a kamerák előtt egy tragédia, a kuruc.infó kakiszekssszel vádolja a bombagyárt, Budaházy megőrült, ....

panyi.szabolcs 2008.12.15. 10:28:52

medve2,

ezt én is így gondolom, és éppen az döbbent meg, hogy már nem csak deklasszálódott exmiépes nyugdíjasok, hanem tényleg fiatal gimisek/ főiskolások/ egyetemisták valóban tömegei szimpatizálnak ezzel az egész körrel...

Erre a média válasza pedig a lehető legrosszabb: meghívni őket nyilatkozni a TV2-be, meg a magyar MTV-be (a zenetévébe). Médiaszereplőt, trendi figurát csinálni belőlük - méginkább... Utóbbi (MTV-s ügy) ellen, ha jól tudom, egyedül Bitter Brunó tiltakozott.

trafikos '77 2008.12.15. 11:58:48

Hát igen a fiatalok nagyon veszélyesek. Csepelen van trafikom. rengetegen járnak hozzám. jelen állapot szerint a olyan 20 - 25 százalékuk hord valamiféle széljobbos ruhadarabot. nyilván egy nagy része kinővi. Na de mi lesz a maradék 10 % - kal. És ráadásul csepel egy hagyományosan balos közösség. Mi lehe a budai iskolákban hm?

freehckr 2008.12.15. 12:14:42

...ellenben ha a Jobbikra egy pártként tekintünk (nem pedig az úgynevezett "balliberális" sajtós-segédmunkások "vörös" szemüvegén keresztül), akkor illene a "politikai palettán" jelen lévő más, a Jobbikkal közel azonos támogatottságú pártokat is figyelembe véve vizsgálni a helyzetet. Eképpen pedig teljesen nyilvánvaló, hogy a Jobbik még azon politikai szervezetek között van amelyek "vállalhatóbbak". Mire gondolok?

Az MDF mint parlamenti párt szétesőben van: kétes megoldásokkal tudják csak a frakciójukat összetartani (Lengyel "átigazolása"); kutatások szerint az MDF annak ellenére hogy "jobboldali konzervatív" ellenzéki pártnak vallja magát az elmúlt közel egy évben "következetesen" a "szocialistákat" támogatták szavazataikkal, esetleg tartózkodásaikkal (index.hu/politika/belfold/mdf1501), alapító tagjaikat jogellenesen, mondhatni "kisgazdás" cirkusszal kizárták a közelmúltban, illetve az elnökválasztási botrányuk simán felülmúlta az SZDSZ tavalyi "műsorát". Üzeneteik, mondanivalójuk nincs, a fiatalokat képtelenek megszólítani. Vegetálnak...

Akkor folytatnám az SZDSZ-szel. Ez a törpepárt 94-ben elveszítette szimpatizánsai, és tagjai közel 80%-át, amikor fogadkozások és "paktumok" ellenére "összeházasodtak" a posztkommunista utódpárttal. Annak köszönhetően, hogy az utódpárttal karöltve különböző demokráciában egyébként elfogadhatatlan eszközökkel választásokat nyertek, az SZDSZ-nek nagyon nagy szerepe van abban, hogy hazánk mára szinte minden tekintetben "válságban" van (politikai-, morális-, gazdasági). Ráadásul ha már a "szélsőségeknél" tartunk, az SZDSZ remekül szemlélteti, mi is a "szélsőség": a szexuális devianciát, a kábítószerek legalizálását, egy fogyatkozó nemzetben a művi meddővé tételt tűzik zászlajukra, ráadásul "szélsőjobboldalinak" titulálnak mindenkit aki nem ért egyet ezen "magasztos" eszméikkel, holott az SZDSZ soraiban tucatjával vannak a "bevallottan" is cionisták, ami mi ha nem egy jó kis "szélsőjobboldali" ideológia?! :) Nem említve azt, hogy az SZDSZ az egyetlen, amely nyíltan provokálja a keresztény vallásos embereket (egy ezer éves keresztény gyökerű államban), előbb a "jöjjön el a mi országunk" című kampánnyal, később a Horn-féle "szabadkőműves/sátánista" fejjel lefelé állított karácsonyfával. Eörsi Mátyás legutóbbi ostoba kirohanása pedig "kézzel fogható bizonyítéka" volt annak, hogy az SZDSZ az egyetlen "szélsőséges" párt ebben az országban.

Esetleg most említsem a további parlamenten kívüli pártokat, mint például a Vajnai-féle, vagy Thürmer-féle kommunistákat?! A pártelnökként elmeháborodott "csurkista" MIÉP-et, amelynek "szavazótábora" annyiban különbözik az MSZP szavazótáborától, hogy a "zsidózáson" és "cigányozáson" kívül még "kommunistáznak" is?! :) Hol tudják ezek megszólítani a Zembereket?! Mi az üzenet? Mi a mondanivaló?

Tehát mint említettem, ha levenné mindenki az úgynevezett "balliberális vörös" szemüveget, akkor nyilvánvaló lenne, hogy a Jobbik még inkább vállalható, mint hasonló támogatottságban az összes többi párt. A Jobbik nem szélsőséges, csak azért, mert a gyakorlatban nem alkalmazza a mára ostobaságig fejlesztett PC kommunikációt, hanem egyenesen, őszintén megfogalmazzák, hogy szerintük mi a probléma, is mi lenne rá a megoldás. Ráadásul szerencsére "behozzák" a fiatalok közé azt a felfogást, hogy mondhatni "trendi" nemzeti jelképekből készült kitűzőt, nemzeti jelképekkel díszített ruházati kiegészítőt hordani, nemzeti színű karszalagot feltenni. Ez mindenféleképpen pozitívabb, mint ostoba, történelmi ismeretek hiányáról árulkodó érvek alapján köpködni nemzeti jelképeinket...

Tehát amíg nem a jobbikosok, hanem a Kolompár-féle korrupt OCÖ-s cigányok, az MSZP-s Zuschlagok, Kabaik, Weiszenbergerek, az SZDSZ-es Gálok, Kardosok járnak bíróságokra, vagy helyezik előzetes letartóztatásba őket a legelképesztőbb vádakkal (szervezett bűnözés, rekord korrupció, hűtlen kezelés), addig jó lenne a "szélsőséges" jelzővel kissé óvatosabban bánni, illetve azokra "alkalmazni", akik egyébként megérdemlik... :)

szilagyizoe · http:/artofkonigsberg.wordpress.com 2008.12.15. 14:48:38

Üdv!
Jómagam egy 43 éves képzőművésznő vagyok-rajzolok,festek-kint nőttem fel Németországban /Essen,Berlin/de több országban is megfordultam,kalandvágyó képzőművész édesapám által.
Politikailag útálom mind a szélsőbalt,mind a szélső jobbot-szerintem csak mert útálom az EGYIKET,nem kötelező máris szeretnem a MÁSIKAT!Ha az ember erős egyéniség,van saját véleménye ,akár mindenki ELLENÉBEN,"outsider"-ként.
Jómagam sajna megérzem kishazánkban a kirekesztést holott sem roma,sem "komcsi"sem "náci"nem vagyok.Hogy zisidó e,nem tudom,meglehet.De az is lehet hogy nem.FOGGALMAM SINCSEN! De még csak meleg sem vagyok.Viszont,UNIVERZÁLIS KÉPZŐMŰVÉSZNEK TARTOM MAGAM!
Miután 26 évesen először "haza"jöttem kishazánkba,önmagamat adva és nyitott szivvel,lelkesen csak AZT láttam hogy itt a DISZKRIMINÁCIÓ és ELŐITÉLETEK hatalmas formát öltenek!Jómagam elég sajátos stilust képviselek-egyedi öltözék,tetoválások,testékszerek,punk-frizura.Igen,most,43 évesen is,MÉGINKÁBB!Ez művészetem része. Megjegyzem,NEM ápolatlan "csöves"módon előadva,szóval látható hogy extravagáns de értelmiségi ember vagyok!Képeim az UNDERGROUND és az OUTSIDER-ART kategóriába sorolhatóak,(akit érdekel megtekintheti a www.kepafalon.hu webgalériában,Szilágyi Z.Éva/ZOÉ/név alatt.)A külömböző kultúrákat tisztelem és inspirativnak tartom.A gyűlölködést MEGVETEM!
Sajnos ,sehol sem találkoztam EKKORA diszkriminativ felfogással mint Magyarországon!Éltem Párizsban,Amszterdamban,az USÁ-ban,Németben...Ausztriában is.
SEHOL sem itélkeztek úgy hogy nem ismertek meg előtte! Csupán mert "hogy néző'ki!"-Ez csak itthon "divat".Még az öregeket meg is értem,ők egy MÁS generáció.De PONT a FIATALOK!? Előbb mondja egy 80 éves néni hogy "de csinos a kis strassz az orrában!" mint egy fiatal.Azok csak modortalanul obégatnak.
Megjegyzem:extrém stilusom mellett teljesen szolid + józan életet élek,antialkoholista vagyok,nem dohányzom és megvetem a drogokat!Az én drogom a művészet + a SAJÁT divat-tervezés.Kerti dekor,ruhatervezés.Egyedi tárgyak megalkotása,tervezése.
Lelkileg eléggé kicsinál engem az ami itthon folyik s mihelystlesz rá lehetőségem,LELÉPEK innét.Hazám sajna NEM az én hazám!!!!Hiába él itt rengeteg tehetség,KIIRTJÁK őket.Ellehetetlenitik létezésüket.A szubkultúrák helyett behozzák a ROSSZAT nyugatról,azt ezerszeresére felnagyitva.És hamisan!
A pornográfia,prostitúció,narkó,erőszak,maffia-azt lekoppintják.A foglaltház-kultúrát,avantgard művészet támogatását,mecenatúrát,VISELKEDÉSKULTÚRÁT (másság elfogadása,stb.)meg szociális hálót-azt bezzeg NEM!!!!!
Én már bezárkóztam a saját 4 falam közé és HÁNYINGEREM van az egésztől!Mint "Kukurucinfo"meg Gárda meg Gyurcsány meg a többi ...majd mit mondtam,mik!
MINDENKI gyűlöl MINDENKIT:mert a másik pici,mert nagy,mert cigány,mert sváb,mert zsidó,mert extravagáns,mert gazdag,mert csóró,mert trendi,mert NEM trendi,mert jobbos,mert balos,mert leszbi,mert művész,mert kivülálló,mert vega,mert nem vega,mert hires,mert senki,mert...mert...mert!
A "nagy magyarkodók"inkább népszerűsitség a fiatalok körében az IGAZÁN NAGY MAGYAROJKAT:Csontváry,Gulácsy,Kondor Béla,Országh Lili,Bálint Endre,Csáth Géza,József Attila,Nagy László,Bódy Gábor,stb.stb.Ne pedig GYŰLÖLETET szitsanak!
A sötétség és primitivizmus bejött kintről.A kultúra bezzeg NEM!
A fiatalság meg nem csak veszélyes de buta is.Nincs céljuk,egyre korábban szexelnek,rosszindulatúak,modortalanok,nincs egyéniségük,egymást majmolják mint a birkák.
Ésképesek gyilkolni mert valaki "nem jön be"nekik.
UNDORITÓ ami itt folyik!Az egész szélsőbalos-szélsőjobbos antiszemita gyűlölködő diszkriminativ gyöpös felfogással együtt!
Veszélyes az is ha nem vesszük komolyan őket.De azis ha TÚL komolyan vesszük!-ettől még ERŐSNEK érzik magukat.
Nem tudopm mi a megoldás,de a Bibliai utolsó időket éljük!!!!
Egy kis hozzászólás mindehhez blogomban,
szilagyiz.wordpress.com/2008/11/18/zsidozasromazasniggerezes/

medve2 2008.12.15. 19:35:31

kedves panyi Szabolcs! Nem 1-1 interjú a gond szerintem, hanem az internet adta lehetőségek. Amerikában működő honlapok, blogok, ahol névtelenül lehet nyomulmi.

medve2 2008.12.15. 19:36:10

Ennek azért örülök:

Tüntetés a zsinagóga előtt - a Fidesz és a KDNP tiltakozik

MTI-OS
2008-12-15 18:32

Cikk továbbküldése e-mailben:

Ön neve:
Ön e-mail címe:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:


A Fidesz és a KDNP "felháborodva utasítja vissza, hogy Toroczkai László és Budaházy György hivatásos tüntetésszervezők a Dohány utcai zsinagóga elé hívnak össze tüntetést egyértelműen megfélemlítő szándékkal".
hirdetés


"Politikai nézeteit Magyarországon mindenkinek joga van a törvényes keretek között kifejezni, akár utcai tüntetésen is. Mégse tegyük vallási közösségek szent helyeit politikai csatározások színterévé" - olvasható Balog Zoltán, a Magyar Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi,civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnökének és Semjén Zsolt, a KDNP elnökének közleményében.

"Akár az Esztergomi Bazilika, akár a Debreceni Nagytemplom, akár más templom vagy vallási kegyhely méltóságának megsértése felekezeti különbségektől függetlenül joggal botránkoztat meg minden jóakaratú, hívő és nem-hívő embert" - írják.

medve2 2008.12.15. 19:37:03

Kedves Tarfikos! Annyira ne csodálkoz, a nyilas mozgalom annó munkáskerületekben igen erős volt.

freehckr 2008.12.15. 21:26:41

"a nyilas mozgalom annó munkáskerületekben igen erős volt"

... és a "proletariátus" is errefelé "nyomult". :) Azért ne felejtsük el, hogy Magyarországon a "nyilasok" pár hónapig "garázdálkodtak", de a bolsevikok a mai nap is jelen vannak a magyarok országgyűlésében... hat éve kormányon...

NovákAttila 2008.12.16. 12:05:14

Kedves freehckr,
valóban, az 1939-es választásokon a nyilas párt jelentősen megerősödött a munkások által lakott területeken. Ugyanakkor én ebből csak azt a következtetést vonom le, hogy voltak olyan megoldatlan szociális problémák az országban, melyre a nyilasok és később (ill. előbb) a kommunisták reflektáltak igazán.
Persze a maguk torz és igazságtalan módján, vö. "Az antiszemitizmus a hülyék szocializmusa" (Engels, s ebben igaza van, sajna).

panyi.szabolcs 2008.12.16. 14:42:10

medve2,

na igen, a probléma sokrétű... Csak nem kellene még nagyobb publicitást adni annak, ami amúgy is túlzottan populárissá vált... Ebben óriási a tömegmédia felelőssége, és eddig nagyon rosszul vizsgázott...

freehckr 2008.12.16. 15:15:09

"voltak olyan megoldatlan szociális problémák az országban"

Ma talán "súlyosabbnak" nevezhetőek ezen ugyancsak meglévő problémák, hiszen nincs világháború körülöttünk. Sőt, annak ellenére mélyült a "szociális válság" az országban, hogy egyébként rekord konjunktúra volt az egész EU-ban az utóbbi években. Van annak oka, hogy miért fogadják tapssal a gárdistákat vidéken, és miért tojással a kormánytagokat...

"Ebben óriási a tömegmédia felelőssége, és eddig nagyon rosszul vizsgázott"

Nem csak ebben... és nem csak a "tömegmédia", de az úgynevezett "közszolgálati média", és a magukat "értelmiségnek" tartó pártfunkcionáriusok, illetve az Őszödön megénekelt "fölkészített publicisták" felelőssége is óriási.

Engem ez a hisztérikus (kampányszerű?) "fasisztázás" és "szélsőségesezés" a mesebeli birkára emlékeztet, amelyik oktalanul farkast kiáltott állandóan... persze amikor megjelent az ordas, a juhász már magasról tett a barira, az meg ugye így járt. :)

medve2 2008.12.16. 17:51:39

Mind a fasizmus, mind a kommunizmus akkoriban egy reflektálás volt a társadalmak igazságtalan szociális jellegére.

medve2 2008.12.16. 17:52:42

kedves Panyi Szabolcs! Pélsául sosem értem meg, miért médiahír egy gárdafelvonulás. Illetve tudom miért az, de ha nem lenne, nem csinálnák.

medve2 2008.12.16. 17:55:16

Freehckr! Azt hiszem, helyzetértékelésed politikai nézeteidből fakad, és mi tagadás - vélhetően - ezeket én is osztom. És abban is egyetértek, hogy farkas kiálltás is folyik, alantas politikai szándékkal. De csak részben, mert ettől még szélsőjobboldali kérdésben vannak azért aggasztó jelek.

freehckr 2008.12.16. 19:40:20

"szélsőjobboldali kérdésben vannak azért aggasztó jelek"

Vannak egyéb "szélsőséges" aggasztó jelek is, ezekből párat megemlítettem fentebb, de ha nem egyértelmű sorolhatnék még: kezdve mondjuk Teleki László és egyéb "cigány vezetők" elmúlt hetekben elkövetett kirohanásaival. :) Amíg maroknyian vannak a "szélsőséges" nézetek hangoztatói, vagy ugyancsak "szélsőséges" tettek elkövetői, addig nincs nagyobb baj: Magyarországon még mindig nincsenek olyan "utcai harcok" széljobb, szélbal és a rendőrség között, mint több EU-s tagállamban. A baj ott kezdődik, amikor a "szélsőséges nézetek" kormányra kerülnek... mint nálunk 2002-ben.

Mint említettem van annak oka, hogy a polgárok között egyre népszerűbbek a "radikális" üzeneteket megfogalmazó politikai szervezetek. Az előidéző okokat kell megszüntetni, és a "szittyák" is szépen le fognak csendesedni. De amíg naponta sértik a józan elméjű magyar polgárokat egészséges igazságérzetükben, ráadásul pont az "irányító hatalom" teszi ezt, addig nem lesz "nyugalom".

medve2 2008.12.16. 21:30:18

Ebben is igazat adok neked, de ettől még a szélsőjobb aggasztó jelei ellen is fel kell lépni.

freehckr 2008.12.16. 22:00:08

"a szélsőjobb aggasztó jelei ellen is fel kell lépni"

A véleményem ezzel kapcsolatban az, hogy ezek az utcán randalírozó, egyébként egyáltalán nem "szélsőjobboldali" csoportok csupán "okozatok". Amíg az egyik "szélsőség" az utcán, a másik a kormányon van, addig nem lesz rend. A "rendteremtés" pedig ugye addig lehetetlen, amíg az egyik "szélsőség" kormányon van, ugyanis az pontosan az ő dolguk lenne. :) Ráadásul úgy tűnik, a hatalmon lévő "szélsőségek" az utcán lévő "szélsőségekkel" próbálják igazolni "legitimitásukat", egyébként hozzáértéssel, "szakmaisággal" nem menne nekik. Tehát fogadásom van arra, hogy ha eltűnik a "balliberális" kormányzat, az SZDSZ nem kerül be a magyarok országgyűlésbe, az MSZP is csak "porrá verve" nagyjából 10-15%-kal (vagy ők sem kerülnének be, mint ahogyan nálunk szerencsésebb demokratikus fejlődésen átment államokban a posztkommunisták), akkor az utcán is "rend" lenne...

medve2 2008.12.16. 22:21:17

Freehckr! Igen, szerintem is. De akkor is. A kuruc.infó, Budaházy és Toroczkai, stb...nem elfogadható, ők meg nem legitimálhatóak gyurcsánnyal.

freehckr 2008.12.16. 23:24:04

"nem elfogadható, ők meg nem legitimálhatóak gyurcsánnyal"

Egyet értek, mivel egy szóval sem állítottam az ellenkezőjét. Azt viszont állítom, hogy a jelenlegi "balliberális" hatalom éppúgy nem tudja megfékezni az "utcai elégedetlenkedéseket", mint ahogyan egészség-, gazdaság-, oktatáspolitikai koncepciók kidolgozására, végrehajtására, egészébe véve "kormányzásra" is teljesen alkalmatlanok. Bizonyítja ezt elmúlt hat(van) évük...

medve2 2008.12.17. 18:58:13

Hát ez nem csoda, sőt. Saját táborukban ez az utolsó legitimációs eszköz.

HaKohen 2009.01.27. 21:50:29

@trafikos '77:
Egy kb. tíz évvel ezelőtti, két kollégámmal együtt készített empirikus szociológiai kutatásunkból kiderült, hogy a vizsgált 14-22 év közöttiek kb. 10%-a vall valamilyen nacionalista, enyhén v. kevésbé enyhén fasisztoid stb. nézeteket. Szóval, ma is ez a tíz százalék. Nem állítom, hogy ez nem változhat, de úgy tűnik, hogy eléggé stabil. Valamilyen módon együtt kell élnünk velük.
Más: Csepel baloldalisága részint igaz, részint legenda. 1944-ben a nyilasok bázisa volt, ez történelmi tény. Az más történet, hogy közülük elég sokan léptek be 1945 után a Kommunista Pártba.
süti beállítások módosítása