Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.04.17. 13:42 Szombatblog

Nem!

Címkék: kereszt siratófal

Shmuel Rabinovitch rabbi, aki találkozik a pápával május 12-én Izraelben, azt nyilatkozta, hogy a kereszt nem megfelelő viselet, ha zsidó vallásos helyet látogat meg. "Az álláspontom az, hogy nem illik a Nyugati falhoz jönni olyan vallási szimbólumokkal, mint a kereszt.”– jelentette ki Rabinovitch a Jerusálem Postnak. "Épp úgy, mint ahogy egy zsidó táliszban nem menjen keresztény templomba.” Ezzel szemben a pápa elődje II. János Pál láthatóan keresztet viselt, miközben imádkozott a Siratófalnál 2000-ben- jegyzi meg a Jerusalem Post újságírója. Az elmúlt években Rabinovitch legkevesebb kétszer tartott távol keresztet viselő személyeket a Templom-hegytől - olvashatjuk a Jerusalem Postban. (Forrás: Index.hu)

 

Zsidó és keresztény testvéreim!


Ha egyetlen percig elgondolkozunk Rabinovitch rabbi kérésén, fel kell, hogy ismerjük, hogy ez a Pápának küldött üzenet, csak úgy, mint a keresztet viselők visszatartása a szent helyről, felháborító, pimasz és végtelenül ostoba. Csak az előítéletekből és a vallási gyűlölködésből eredhet.

A Holocaust után, ma élő felvilágosult és humanista zsidóság többsége nem így gondolkozik. Megérti, hogy az Újszövetség az Ószövetségre épül, a Tanachot kinyilatkoztatás értékűnek ismerik el a Jézust követő egyházak, s a kereszténység nem létezhetne zsidóság nélkül.

Éppen egy rabbinak kellene tudnia, hogy ha valaki akár nyíltan viseli, akár leveszi, eltakarja a keresztet, vagy a Dávid csillagot, lelkében akkor is keresztény, vagy zsidó marad. A vallásos zsidóság hite nem olyan gyenge, hogy reszketnie kelljen akár a kereszt, akár a félhold szimbólumától. Éppen az a nagyszerű, hogy különböző vallások hívői, egyre nagyobb számban, és áhítattal zarándokolnak Izraelbe, a Szentföldre, többek között a Kotelhez is.

Ezért, - kizárólag a saját nevemben - arra kérem a Pápát, hogy igenis viselje a keresztet a Nyugati Falnál is, a zsidó Jézus emlékezetére.

 Dr. Popper Péter az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem emeritus professzora               

 

(Az írás eredetileg a Szombat honlapján jelent meg.)

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr271070800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarnaba 2009.04.17. 19:26:00

Egy pápa kereszt nélkül is pápa, személye jelképes. Ha a rabbi nem akar keresztény jelképeket látni a nyugati falnál, akkor a pápát is távol kell tartania. Ez persze otromba cselekedet lenne.

Mindenképpen értékelendő, ha egy vallás főpapja/híve tisztelgő látogatást tesz egy másik vallás szent helyein. Nem egy hadsereg élén érkezik, hanem a béke követeként. Biztos van a zsidó könyvekben a vendégjogról valami idevágó frappáns idézet, amelyet ajánlani lehetne Rabinovits úr figyelmébe.

Michi 2009.04.27. 21:08:14

A cikkel, Popper professzor véleményével és a hozzászólóval is egyet értek, - teljesen! Általános igazságként ez abszolútum. Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy ez a kérdés miért nem merült fel II. János Pál esetében, és az ő látogatásakor, és miért vált fontossá Rav. Rabinovitch számára a jelenlegi pápai látogatás tekintetében?! Benedictus közelmúltbeli, a zsidó népet és államot érintő megnyilatkozásai nem befolyásolhatták ezt a "tartsunk nagyobb távolságot és kérjünk több tiszteletet" mentalitást a rabbi és a zsidó vallási vezetők részéről?! A bizalomvesztés tényező lehet. És a bizalomvesztés most érthető. A pápa viszonyulása Izraelhez és Izrael népéhez, a zsidósághoz, a judaizmushoz messze nem egyértelmű, sőt aggályos!!!...Sajnálom hogy így van! Nagyon sajnálom! De azt még jobban, hogy amit II. János Pál kapcsolatként, hídként felépített a két vallás között, azt Benedeknek nagyon rövid idő alatt sikerült szinte teljesen lerombolnia...Ezen is neki kellene elgondolkodni, - ha észrevenné egyáltalán, hogy mennyire rossz az irány... És most nem az izraeli rabbitestületet kellene vádolnunk nekünk sem békeellenességgel és intoleranciával. A pápa a gázai háború idején a Vatikán pénzéből támogatta az ott élő arab lakosságot. Ez, - ha jó szándékból fakadt is, - nem volt túlzottan Izrael-barát megnyilvánulás. Mint ahogy az a kijelentés sem, hogy Izraelben mindenkinek joga van élni ( értsd: a terroristáknak is (?!) )...Szóval, az én véleményem az, hogy kicsit képmutató, álszent barátkozás ez a mostani látogatás... És kevesen sajnálják ezt nálam jobban...

LacaPc 2009.05.04. 11:49:26

álszent barátkozás és a arrogáns fellépés ez a szimbólum-erőltetés a Pápa részéről. Eltiltani a Faltól e miatt nem lehet, de határozottan és széles nyilvánosság előtt fel kell hívni a figyelmét, hogy ettől tartózkodnia kellene.

valójábannemberci 2009.05.10. 04:30:30

Szerintem is teljesen helyénvaló, hogy viselje. Esetleg még felvehetne egy stólát, amin az avataromon látható szimbólum van.
És akkor kellően összezavarna mindenkit, aki be akar szólni a másiknak. :)

saca-carolina46 · http://saca-carolina46.hu 2009.05.16. 00:28:49

Drága Popper Péter !! Valaki / sőt VALAKI !!!/ akinek a véleményében soha nem kell csalódni!!!
Könyvei, előadásai a tévében.....s életem egyetlen alkalma mikor élőben hallottam ... / ÁTÉLTEM.../ előadását.....egy egész életre meghatározóan emlékezetesek !!!!!

Ez a cikk....csak../ CSAK !!!/ ..éppen passzol....a többi POPPER-MEGNYILVÁNULÁSHOZ!!!!!!! Remélem még sokszor lesz hozzá szerencsém!
süti beállítások módosítása