Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.03.18. 10:40 panyi.szabolcs

Antiszemitizmussal az emberi jogokért!

Címkék: antiszemitizmus

"A földkerekségen most milliárdok sóhajtottak fel, hiszen Durbanben kimondták azt, amit naponta látnak a képernyőn. (...) Az izraeli lapok fájlalják, hogy Izrael egyedül és elszigetelve áll a világban. A magyarországi antiszemitázók éppúgy elszigetelődve állnak. Durban utolsó imaszőnyegüket is kihúzta a lábuk alól."

- többek között ezekkel a sorokkal üdvözölte Lovas István a Durbanban megrendezett 2001-es konferenciát.

Durbanban az emberi méltóság és emberi jogok iránt mélyen elkötelezett diktatúrák és féldiktatúrák, tömeggyilkos rezsimek Izrael kritizálásával voltak elfoglalva - a kereteket egy globális sóhivatal, az ENSZ adta-, a konferencia záródokumentumában pedig megpróbálták a cionizmust rasszizmusnak, Izraelt pedig apartheid államnak kimondani.

Mindezt alig 2001. szeptember 11-e előtt. Pár nappal később azonban úgy alakultak az események, hogy a világ nem az arabokat elnyomó Izrael féktelen gyűlöletéről és gyilkos természetéről beszélt. Izrael nem szigetelődött el és nem sóhajtottak fel milliárdok.

Most jön a második kör, Durban II. Majdnem nyolc év telt el, háborúkkal, terroristatámadásokkal, természeti katasztrófákkal: de nem változott semmi. Megint mindenről a zsidók tehetnek, a gyűlölet ellen és az emberi jogokért az út az antiszemitizmuson és az Izrael-ellenességen keresztül vezet. Annyi azért talán változott, hogy most pár jópár ország és szervezet legalább bojkottálja az újabb színjátékot - melynek lényegét visszaadja a Hetek cikkének címe: Líbia, Irán és Kuba mondja meg, ki a rasszista?.

Hogy ezek után mire számíthatunk a konferencián? Seres László jól összefoglalta:

Az eddigi információk szerint ugyanis az arab és az iszlamista lobbi, valamint a szélsőbal Durban II-t ugyanúgy Izrael megbélyegzésére, antiszemita propaganda terjesztésére akarják felhasználni, mint az első tanácskozást. Miközben számos olyan súlyos emberi jogsértés, sőt tömeggyilkosság (pl. Kongó, Darfur, Tibet, Zimbabwe stb.) zajlott, zajlik a világban, amelyek említését is hiába keresnénk a 60 oldalas, ENSZ-emblémás előkészítő dokumentumban.


 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr931009290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarnaba 2009.03.18. 23:26:30

Meggyőződésem, hogy a Dárfúrban, Acehben és Szomáliában folyó események nem mentesítik Izraelt semmiféle felelősség alól. Nagyon rossz felfogást tükröz az, ha egy önmagát valamire tartó ország rablóbandák és őrült diktátorok által uralt országokkal takargatja a szennyesét. Izraelnek az ENSZ-jelentés nyomán le kellene ülnie és megtárgyalnia önmagával a jelentésben foglaltakat, különben elveszíti az erkölcsi jogát arra, hogy a világon élő zsidók védnökeként lépjen fel.

Ezt a menetet a zsidóknak le kell játszaniuk, bár nem lesz könnyű. A jelenleg Izraelben uralkodni látszó felfogás igen hasonlít a hazai Trianon-szindrómára. Ugyanaz a zsákutcás kelet-közép-európai etnicista gondolkodásmód köszön vissza belőle, ami itthon a 20. század elején járt csúcsra. Pedig az eddig mindenütt bukáshoz vezetett.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2009.03.20. 10:17:43

Az miért is antiszemitizmus, ha Izraelt a nyugati kultúrországok mércéjével mérjük, és nem csupán azon örvendezünk, hogy jobb Szomáliánál? Pláne, miután Izrael magát is nyugati kultúrállamnak tartja...

Magyarnaba 2009.03.23. 10:45:38

@Magyarnaba:

Csak szeretnék ráerősíteni a pár nappal ezelőtti hozzászólásomra. Aki az elmúlt napokban hallgatta a rádiót, az értesült róla, hogy izraeli jogvédő csoportok botrányt csaptak a hadsereg gázai bevetése során történtek miatt. Ebből következik:
1. Nincs minden rendben, még akkor sem ha háborúban történnek cinikus kifejezéssel élve "balesetek".
2. Izraelben is jelen vannak azok a csoportok, akik magukévá tették az emberi élet védelméről szóló nyugati blablákat. Ez pedig mindenképpen pozitív.

Szibarita 2009.03.26. 23:21:00

Jol irja a posztos, feher foszfort szorni gyerekekre a legtermeszetesebb dolog a vilagon, plane ha vannak olyanok is, akik egyenesen megkinoznak hasonlo koru gyerekeket, hogy aztan kivegezzek oket!

A merce a fontos elvtarsak, nincs abszolutorium.

Egyebkent is, miert hagynank, hogy a zsidok (azon belul egy aprocska csoport, a zsidosagukkal aktivan ugykodok) definialjak, ki az antiszemita? Szotar, helyzet, alkalmazas.

Februar18 (törölt) 2009.03.27. 07:44:04

@Szibarita: Honnan veszed, hogy köze van a zsidósághoz "(a zsidóságukkal aktívan ügyködők)"-höz annak a meghatározása, ki az antiszemita? Ennek humánus, emberi jogi európai normarendszere van, aki ehhez igazodik, az sem saját maga dönti el, hanem a klasszikus 1945 utáni európai szellemet követve. Semmi köze ennek a zsidókhoz. A zsidók halottak. Ez Európáról szól.
süti beállítások módosítása