Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.01.20. 21:46 andromeda30

Gázos gázai médiafurcsaság – Budapesten

Címkék: heti válasz gáza médiafika

 

 ("Kegyetlen tekintetű", "ószövetségi jellegű" izraeli katona kémleli az ellent - Gázában. Forrás: www.zoom.hu)

Nagyon "eredetien" emlékezett meg a múlt Heti Válasz a gázai háborúról. Macskaköröm rovatukban, ahonnan az onlájn kiadásból kivették  papíron szereplő s az idézeteket koordináló

Ne ölj!

szlogent (ez a nyomtatott kiadásban az 5. oldalon volt), különös idézeteket szedtek össze. A citátumgyüjteményben Aczél Endre és Bayer Zsolt Izrael-ellenes cikkei együtt említtetnek a különféle zsidó imakönyveknek az izraeli katonákat bíztató szövegeivel: . pl. “Isten nevében győzni fogunk, elleneinket ő tapossa el!”.

Ha jól értelmezzük a Heti Válasz szűkös és allúziókra hagyatkozó forrásközlését, valami ilyesmi szűrhető le a belőlük: az izraeli vallásos zsidók mozinak tekintik azt a háborút, amelyben az izraeliek (vagy zsidók) másokat ölnek. Tehát mélyen megsértik saját törvényeiket is, melyeknek egyike a tízparancsolat, és ezt a törvénysértést a mozizás, tehát a háborús látvány képének az élvezete mellett még ünneplik is. Továbbá az ellenségük elpusztítására törekednek - égi segítséggel, mely valamiféle partikuláris törzsi istenség segítségülhívását jelenti.

Érdekes, hogy sem Darfúr többszázezres halottja, sem az izraelieket gyilkoló öngyilkos palesztin merénylők, sem az iraki merényletek nem váltottak ki ennyi vallásosságot a Heti Válaszból, szigorú ujja nem koppintott rá az elkövetőkre. A HV (illetve a szerző) – úgy látszik – nincs tisztában azzal, hogy a zsidó tradíció nem egyenlő a kereszténnyel, hogy a szövegkommentárok bőven lehetővé tesznek olyan értelmezéseket, melyek a Chabad és az izraeli hadsereg imáiban megjelennek.

Kíváncsian várjuk a következő tudósítást. Remélhetőleg nem többezer-többszáz éves, antijudaista toposzokkal fogják leírni az izraeli valóságot, hanem kemény tények alapján: így a tízparancsolat felszólítását kiterjesztik majd a palesztinokra. És reméljük azt is, hogy a hagyomány tudása és tisztelete ki fog terjedni a kereszténységen túli vallásokra is.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr86892088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panyi.szabolcs 2009.01.20. 22:56:38

Hát tényleg elég "érdekes" ez a felsorolás... Van benne publicisztika, blogbejegyzés, nyilatkozat, nyílt levél, vallási szöveg, jól összevágva és megfelelő sorrendbe rendezve...

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.21. 00:48:20

Nyugalom :) A kereszténység is nyilvántartja pl. Eszter könyvét, mint a Biblia szerves részét. Az, hogy propagandakénz meg mi megy ki, sokszor nagyon nem fedi az Üzenetet :(

andromeda30 2009.01.21. 10:44:37

@rettentó: jogos. helyrecsattintottam.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.28. 14:46:25

No igen, ezt a Macskaköröm amint nézem elsősorban arról szól, hogy szokatlan állásfoglalást tett Aczél Endre. Meg a Magyar Narancs. Azaz a magyar média szokatlan állásfoglalásairól a gázai támadással kapcsolatban. Szóval nem egyenlő a szerk. gázai konfliktussal kapcsolatos álláspontjával.

Tavimajom 2009.02.13. 07:59:03

öngyilkos merénylő nem egyenlő ártatlan gyerek
süti beállítások módosítása