Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.01.11. 09:05 Charlie__

Itt a világvége? Antiszemita publicisztika a Magyar Hírlapban

Címkék: magyar hírlap szélsőjobboldal gáza médiafika

Hanuka, sabbát, bombák címen a Magyar Hírlapban cikk jelent meg újév másnapján. E cikk sajátossága, hogy szerzője Izrael állam védelmi politikájának kissé elnagyolt kritikáját antiszemita közhelyekkel díszíti, s antijudaista, azaz a középkori vallási zsidóellenesség retorikai ornátusába öltözteti.

Az újságcikk először Gyurcsány Ferencnek a magyar vallásos zsidósághoz írt ünnepi köszöntőjéből idéz, kiemelve a kormányfő azon reményét, hogy „a hanuka fényei mindenki számára egyértelművé teszik a különbözőség és a sokszínűség értékeit, hisz ez az egész emberiség gyarapodását szolgálja”. Majd Szili Katalin házelnök kissé agrammatikus szavait idézi, aki szerint chanuka ünnepe „hitvallás abban, hogy fény legyőzi a sötétséget, a jó a gonoszságot, s abban, hogy a rossz után a jó jön”. Ilyen fölütés után a cikk első kifejtő bekezdése azzal szembesít, hogy a zsidó állam – szerző értelmezésében – a zsidó vallási parancsolatokat megszegve kezdett a gázai térségben harci offenzívába:

[Chanuka ünnepének] „hatodik napján, szombaton az izraeli légierő bombák tucatjait zúdította a Gázai övezetre. A tudósítások szerint a zsidó állam fennállása óta soha nem öltek meg ilyen rövid idő alatt ilyen sok palesztint [...]. Ismételjük meg: mindez hanuka ünnepén, ráadásul szombat, azaz sabbát napján történt. Idézzük fel, mit is mond az Úr, Izrael Istene Mózes második könyvében a szombat ünnepéről: „Vigyázzatok, hogy szombatomat megtartsátok, mert jel az közöttem és közöttetek nemzedékről nemzedékre, hogy tudjátok, hogy én, az Úr szentséget kívánok tőletek. Tartsátok meg szombatomat, mert szent az nektek. Aki megszentségteleníti, halállal lakoljon, s aki dolgozik rajta, irtassék ki népéből. Hat napon dolgozzatok: a hetediken szombat van, szent nyugalom az Úr tiszteletére. Mindaz, aki munkát végez azon a napon, halállal lakoljon. Tartsák meg Izrael fiai a szombatot, és üljék meg nemzedékről nemzedékre. Örök szövetség az közöttem és Izrael fiai között. Örök jel az, mert hat nap alatt alkotta az Úr a mennyet és a földet, és hetednapra felhagyott a munkával.”

A cikk mesterien vegyíti az egyoldalú tájékoztatást egy önjelölt teológus okoskodásával, s már-már megmosolyogtatóan szubtilis módon keveri bele mindebbe a kormányzó párt idézett politikusait. Ügyesen elhallgatja, hogy a katonai akció célzottan a Hamasz nevű terrorszervezet vezetői, aktivistái és infrastruktúrája ellen irányul. Hogy ne kelljen erről említést tennie, annyit mond csak, a harcok áldozatai „palesztinok”. Eufemizmus ez a javából. Hasonló stílusban és logikával úgy is összefoglalhatnánk a Második Világháború eseményeit, hogy annak során az angolszász hatalmak sok szenvedést okoztak a német aggoknak és csecsemőknek, az ártatlanokra sújtva le igazán kegyetlenül.

A cikk szerzője ugyanis nem csak azt hallgatja el, hogy Izrael hetekig állt folyamatosan a Hamasz rakéta- és gránáttámadásainak pergőtüzében, ami válaszlépésre kényszerít minden saját állampolgáraiért felelős államot. Nem csak arról nem tesz említést, hogy Izrael hetekig gyakorolt önmérsékletet, ahogy nem csak arról hallgat mélyen, hogy az izraeli légierő polgári területre telepített ellenséges rakétaállásokat lő és bombáz, tehát Szalay László publicista nem csupán egyoldalúan, azaz félretájékoztat agresszornak tüntetve föl a megtámadott felet, hanem ráadásul ki is emeli a konfliktust a szokásos politikai, védelmi politikai kontextusból, és vallási dimenzióba helyezi azt. Vallási parancsolatok megszegésével vádolja Izrael Államot, tehát egy szekuláris világi köztársaságot, s nem csupán a zsidó állam, amúgy zömében nem vallásos vezetőit vádolja ezzel, hanem az egész népet, a pesti vallásos zsidókat éppúgy, mint a hollandiaiakat vagy amerikaiakat:

„Izrael mai fiait nem érdekelte Izrael Istenének előbb idézett parancsa. A szombatot nem tartották meg: dolgoztak keményen, bombák tonnái hulltak alá az égből.”

A zsidók nép egyetemleges vallási felelősségét fölelevenítő konklúzió világosan belekódolódik a cikk szövegébe: a zsidók istentelen, vallásuk legalapvetőbb szabályait sem tartó, az elemi tiszteletre, pl. a többoldalú tájékoztatásra sem méltó nép. A szerző e ponton kíváncsivá teszi tájékozott olvasóit: vajon Szalai László személy szerint annyira műveletlen, hogy nem tudja, szombaton a zsidó vallás tanítása szerint zsidónak éppúgy szabad védekező háborút folytatnia, ahogyan a keresztény vallásjog szerint hívő kereszténynek vasárnap vagy karácsonykor, tehát a védelmi háború nem áthágása a vallási munkatilalmaknak, ellenkező esetben Izraelt bármelyik szombat- vagy ünnepnap le lehetett volna rohanni az ókorban, ahogy a keresztény államokat vasár- és ünnepnap a középkorban, vagy ezeket az egyszerű, különösebb judaisztikai ismeretek nélkül is belátható összefüggéseket föléri ugyan ésszel, de a tények akadályoznák a vallási ellenérzéseket szítani igyekvő tollforgatásban? Ám, csitt!, a szerző még nem ért mondandója végére:

„Izrael mai fiai megszentségtelenítették a szombat ünnepét, mert az számukra nem volt szent.”

Hát igen, ilyenek ezek a zsidók, konstatálhatja az egyszeri újságolvasó a szöveg világosan kódolt tanításainak alapján: a zsidók saját vallásuk tanításait sem tartják be. Lám, annyit sem tudnak saját vallásukról, mint a Magyar Hírlap derék tollnoka. S mi, magyar újságolvasók, tudjuk a középkor antijudaista irodalmából: örök farizeusok ezek a zsidók, hitszegők, gonosz gyilkosok. Napjainkban pl. bántják ezeket a békés, házi készítésű rakétákat és iráni gránátokat hetekig csak óvodákra, iskolákra, játszóterekre, nagy forgalmú útkereszteződésekre lődöző, szabadságszerető palesztinokat. Ám szerző még nem végezte be magvas gondolatmenetét, lássuk tovább:

„A mostani karácsony és hanuka fényei nem "az egész emberiség gyarapodását" szolgálták. A fények Palesztina földjén kialudtak, a sötétség legyőzte a fényt, és közben sok vér ömlött. Ártatlan férfiaké, asszonyoké, gyerekeké. Az ünnepet meggyalázták.”

A szerző vallomásos, életrajzi kötetének megjelenéséig, félő, örök homály fedi majd, hogy ezekkel a mondatokkal vajon az volt-e az intenciója, hogy infantilizálja, esetleg nőiesítse az izraeli célkeresztbe került Hamasz-harcosokat. Mindenesetre annak a ténynek ismételt elhallgatása, hogy katonai válaszlépésről van szó, hogy karácsonykor, vagy ha tetszik, chanuka első napjaiban Izraelt folyamatosan lövő arabok nem voltak tekintettel senki, így az Izraelben élő arab lakosság biztonságára és nyugalmára sem, az újságírói etikának olyan hiányára utal, mely már szerkesztőségi felelősség is. De ha már a kollektív szakmai felelősség kérdésénél járunk, meg kell említenünk, hogy a szerzőt is jócskán foglalkoztató probléma ez, igaz, nem az újságírói, újságszerkesztői, hanem a politikusi felelősség kérdése nyugtalanítja:

„S a világ vezetői ezt nem mondják ki. Hallgatnak vagy mellébeszélnek.”

Ebből a mondatból megtudható, hogy a világnak olyan vezetői vannak, akik mind egy követ fújnak az agresszor, hit- és szombatszegő zsidókkal. Régi antiszemita toposz ez: A zsidók világméretű összeesküvés fondorlatos kitervelői és végrehajtói. Minden nagyhatalom vezetője az ő kívánságaik szerint beszél mellé, vagy hallgat. Tiszta sor. De vajon miből fakad a politikusok tétlensége psychologice, mert hát valljuk be, nincs modern antiszemitizmus mélylélektan nélkül.

„Közben persze megfeledkeznek Istenről, pedig övé minden hatalom és dicsőség.”

A politikusok tétlenségének forrása tehát nem más, mint az, hogy megfeledkeznek I-stenről. Az előbb még itt volt a neve a politikusok nyelve hegyén, de annak dacára felejtették el, hogy övé a hatalom és a dicsőség. Ezen a ponton fölmerül bennünk a kérdés, hogy a Miatyánkra való utalás miért pontatlan, és miért marad ki belőle az ország megemlítése, mert hogy úgy volna teljes?Tán Szalay megfeledkezett róla? Elég az hozzá, hogy a jeles közgondolkodó fölfedte: A politikai krízis bizony spirituális deficitre vezethető vissza. Az állam szekularizációja, s végtére is a fölvilágosodás tehet róla, hogy a zsidók megszeghetik a szombatot, és támadhatják a dzsichádot hirdető, békés, néhány hónapja palesztinok százait legyilkoló és ezreit a Gázai övezetből elüldöző iszlamista Hamasz lótuszvirágkoszorúzta rakétakilövő állásait. Szalay Lászlónak a polgári újságírás nyilvánvaló paródiájának szánt antiszemita írása azonban még nem érte el eschatologikus dimenzióit, mert hogy ilyenek is vannak ám neki:

„Istennél ez a mostani sabbát, annak megszentségtelenítése is bizonyára feljegyeztetett, mint az örök szövetség megszegése. Egyedül ő tudja, a bűnt milyen bűnhődés követi.”

A Szent Földön ugyan kialudtak a fények, de bezzeg nálunk – hála a Magyar Hírlap szerzőjének – minden homályos zugot elönt az értelem verőfénye: A történelem eseményei mögött álló I-sten nyilván keményen megbünteti majd a zsidókat ezért az újabb gonosztettükért, Ő ugyanis nyilvánvalóan lecsap a szombatszegő zsidókra, miközben áldó szeretetében részesíti az antiszemita publicistákat, az antiszemitizmus szellemével játszadozó szerkesztőségeket pedig különösen is kedveli, őrajtuk nem kéri számon a bűneiket, az újságírás legelemibb etikai normáit sem. Ha valakinek eddig nem lett volna világos, most már tudhatja, az I-sten is antiszemita, s vélhetőleg minden januárban pontosan előfizet a Magyar Hírlapra. Sőt, nincsen már távol az utolsó ítélet sem, amikor – ki tudja – talán a Magyar Hírlap ilyetén cikkeit is alapul véve, eljő ítélni élőket és holtakat.

S ha az ember jobban meggondolja a cikket mint sajtóeseményt, akkor tényleg oka van azt gondolni, hogy itt a világvége.

Vajda Károly

 

 

A Magyar Hírlap újévi ajándéka „azembereknek”

 

Izrael gázai akciója sok kérdést vet fel, ezek között vannak olyanok is, melyek joggal kérdőjelezik meg az egész katonai akció hasznosságát, értelmét. Azonban a magyar jobboldali sajtó egy részében ismét antiszemita tartalmakkal töltődött fel az Izrael-kritika.

Bayer Zsolt főmunkatárs „Egy gazembernek” című cikkében  a következőket írja: „...a Népszava tegnapi száma is történelmet írt! Ugyanis a világ egyetlen lapja sem jelent meg tegnap olyan címlappal, amelyen ne a Gázai övezetben történt zsidó terrorbombázás képei lettek volna. Csak a Népszava jelent meg így! A Népszava előbányászott egy fényképet, amelyen egyetlen zsidó sebesültet tolnak ki valamilyen házból, és azt hozta címlapon. Hja, kérem, a szolgálat az szolgálat… Az komoly dolog…”

Nem kell ahhoz Népszava-rajongónak lenni, hogy lássuk, az érvelés sántít, hiszen azzal vádolja meg a baloldali napilapot, hogy Izraelnek tesz “szolgálatot” azzal, hogy nem a “zsidó terrorbombázás” áldozatait, hanem a Hamasz áldozatait mutatja be.

Ugyanaznap Szentmihályi Szabó Péter “Izrael hanuka ünnepi ajándékának” nevezi a gázai bombázást. Nyílván ő tudja, hogy miért.
 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr52869809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baliquez 2009.01.11. 10:49:14

Happy Jew Year! A gázai övezet és Ciszjordánia szándékosan lassú kivéreztetése az ami nem kóser. Az iskolák, kórházak alá főhadiszállásokat és fegyverraktárakat telepítő terroristák ugyanúgy népirtó háborús bűnösök mint az említett iskolákat és kórházak lebombázására parancsot adók. Egyik kutya másik eb.

Nem igaz hogy nincs más megoldás: régebben gyakran arról volt egy-egy hír hogy a titkosszolgálat felrobbantott/megölt terrorista vezetőket. Nem is volt ezzel baj. Kifogyott volna Izrael a moszad-ügynökökből? Nem hinném.

A népirtás nem lehet megfelelő és legitim válasz még a terrorizmus ellen sem. Pláne nem attól a néptől amelyik a kollektív bűnösségnek még a gondolatára is nemzetközi bíróságokhoz ugrik, miközben most pont azt csinálja amit anno a náci Németország. Tudatosan népirt. Ártatlanokat éget gyújtóbombkákkal.

web.spiderwoman 2009.01.11. 11:08:39

A második bekezdésnél rájöttem, ki a szerző :) teljesen egyéni stílus, nagyon jó cikk!

Michi 2009.01.12. 08:14:58

@baliquez: Izrael most is csak terrorista vezetőket likvidálna, ha nem használna a hamasz védelmi pajzsként ártatlan gyerekeket és civil lakosságot Gázában. Ha nem raktározna fegyvereket iskolákban, mecsetekben, kórházakban...A palesztín állam létrejöttének évek óta semmi akadálya! vannak területek, vannak városok, amelyek alkalmasak lehetnének fővárosnak (Jericho pl.-oda már évek óta sem zsidó, sem keresztény be sem teheti a lábát!), - szóval miért is nincs még palesztín állam? Mi kell egy államhoz? Föld, város, infrastruktúra, kormányzat...Első hármat Izrael adta...Mi van a kormánnyal? jaaa, hogy nem képes működni,...működtetni-társadalmat, gazdaságot,...?!Hááát
Tudjátok, azt látom, hogy a Hanuka fényével semmi baj! olyan világosság van, amilyen csak lehet! De szemellenzővel le lehet árnyékolni minden fényt! És valahogy mindazok, akik szellemi szemeiken sildes sapkával ücsörögnek, mintha jó minőségű füldugóra is szert tettek volna, - nem hallanak...Viszont beszélnek! pedig : Nagy merészség ám hallás nélkül, árnyékban ülve, fényről énekelni, vagy akár csak beszélni egyetlen szót is!
...
A cikk viszont szédületesen jó volt! Köszönöm Vajda Károlynak! A humorát különösen!!!
süti beállítások módosítása