Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.09.20. 10:34 Kisvári Kinga

2009. szeptember 6. (vasárnap) Netanya, Beit Elazraki Gyermekotthon

Címkék: izrael

Akikkel együtt dolgozom, többségükben mind nagyon segítőkészek. Összesen nyolcan dolgozunk a bölcsi részben. Négyen rendesen, fizetésért, és három önkéntes. A „főnök” Shapir, ő ott is alszik. Fizetésért dolgozik még Yarin, Galina és a Sara (ő magyar származású, Kárpátaljáról, de negyven éve nem beszélt magyarul, és eléggé elfelejtette). Yarin meghívott magához erre a sabatra, és én örömmel elfogadtam a meghívását. Mindjárt leírom a nála töltött sabatomat, csak először hadd szóljak pár szót a többiekről is. Shifrától eleinte egy kicsit tartottam, de rájöttem, hogy ő is nagyon kedves. Beszélgettünk, hogy milyen nekem itt, mesélt a családjáról. Ő is felajánlotta, hogy amikor csak szeretnék sabatra, ünnepre, mehetek hozzájuk. Sőt! Mondtam neki, hogy lehet, hogy anyáék jönnek hozzám peszachkor, rögtön felajánlotta, hogy akár náluk is ellakhatnak.

Sara is nagyon kedves velünk, ő egy igazi dadus. Pont úgy kell őt elképzelni, mint azokat az ovis dadusokat, akikért odavannak a gyerekek. Ő is meghívott minket az ünnepekre. Bár Izraelben nem furcsa, hogy meghívják az embert (főleg, ha tudják, hogy nincs feltétlenül hova mennie), és sok sherutos lány is fölajánlotta, hogy mehetünk hozzájuk.

Sherut leumi: a vallásos lányok (és fiúk is) a katonaság helyett két évig önkéntes munkát teljesítenek; vagy a katonaság előtt egy évig.

Sherutos lány (héb. bat sherut): azok a lányok, akik a sherut leumit teljesítenek. Itt hárman vagyunk nem ilyenek: mi az Eszterrel és egy két éve alijázott amerikai lány.

 

 

A sabatom. Nagyon érdekes volt, de ugyanakkor nehéz is. Hisz ez volt az első otthontól távol töltött sabatom.

Nem volt túlságosan vallásos a család, de este elmentünk kidusra a Yarin barátjának apjáékhoz. A családnak jemeni része is van, így egészen különös élményekben lehetett részem.

A jemeni mentalitás nagyon különbözik nem csak a magyartól, de az izraelitől is. Eleinte nagyon meg voltam illetődve, kicsit félelmetesnek tűnt Shirel (a jemeni asszony). De ahogy egy kicsit elkezdtünk beszélgetni, rögtön nagyon megkedveltem. Egy olyan nő, akire lehet számítani, úgy „ott van a dolgokban”. Kiáll az igazáért és mások igazáért is. Mellette nem érzi magát az ember elveszve.

Írnék még a nagyon finom jemeni ételekről is, de sajnos nem tudtam megjegyezni a nevüket. Arra emlékszem, hogy az egyik étel sütőben sült leveles tésztából készült valami volt.

Mivel Yarin nem igazán tarja a sabatot, elmentünk a strandra. Ahhoz képest, hogy mekkora volt a strand, a belépő igen drága. Két vagy három medence, két csúszda és 2500 forint (50 sekel)!

Minden összevetve egy kedves, nyugalmas sabatot tudhatok magam után.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr431394121

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.20. 13:45:04

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása