Szombatblog

A Szombat - zsidó politikai és kulturális folyóirat blogja

Friss topikok



Őket olvassuk

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

ágoston vilmos (1) álhír (1) államszocializmus (1) antiszemitizmus (8) ariel toaff (1) auschwitz (1) az ördög vigyorgott a lángokból (1) bence györgy (1) bíró zoltán (1) bitter brunó (1) bojkott (1) budapest (1) budapesti zsidó hitközség (1) bzsh (1) chabad (1) cigányság (2) cionizmus (1) csurka istván (1) elvis costello (1) erdély (5) erdélyi zsidóság (1) esterházy jános (2) faludy (1) fasiszta (1) fidel castro (1) foci (1) franka tibor (1) garai andrás júda (1) gáza (18) haláltábor (1) hanuka (3) havanna (1) heisler andrás (1) hellókarácsony (3) hering józsef (1) heti válasz (1) hippi (1) hírszerző (1) hitközségek szövetsége (1) holokauszt (3) holokauszt emléknap (2) holokauszt tagadás (1) hungarizmus (1) identitás (1) interjú (2) internet (2) irodalom (4) izrael (30) izraeli hadsereg (1) jobbik (2) jobboldal (1) johnny rotten (1) john lydon (1) judapest (1) kereszt (1) kertész imre (1) kolozsvár (1) komlós aladár (1) koncert (1) kossuth rádió (1) kuba (1) lágermikulás (1) lapbemutató (2) libanon (1) lovas istván (1) magyarország (1) magyarországi zsidó (1) magyar hírlap (2) magyar nemzet (1) maszorti (1) mazsihisz (6) médiafika (5) megváltó (1) morvai (1) moszkva (1) náci (1) neofasiszta (1) neológ (1) neológia (1) népszabadság (1) nobel díj (1) obama (2) oroszország (1) ortodox (1) p.i.l. (1) palesztin (4) pályázat (1) politika (2) pszichoanalízis (1) púrim (1) radnóti zoltán (1) reform (1) rendszerváltás (1) seszták ágnes (1) sex pistols (1) siratófal (1) spiró györgy (1) szélsőjobboldal (11) szeptember 11 terrortámadás (1) színház (1) sznobizmus (1) szőcs zoltán (1) tel aviv (1) tgm (3) tüntetés (2) új élet (1) ünnepek (1) updike (1) vallás (1) véres húsvét (1) vészkorszak (1) világháború (1) zene (1) zoltai gusztáv (1) zsidó (4) zsidónegyed (1) zsidótörvények (1) zsidó felmenők (1) Címkefelhő

2009.01.24. 20:05 andromeda30

Cionreál – az Új Életben

Címkék: új élet mazsihisz gáza médiafika

Médiafikázós rovatunk újabb darabját, a teljes kiegyensúlyozottság jegyében a Mazsihisz lapjának, az Új Életnek szenteljük. A hajdan a pártállami rendszerhez lojális hitközségi sajtó megújulása még várat magára, bár vannak érdekesebb színfoltok is az újságban. Azonban egy olyasfajta vulgárcionizmus is megjelent az orgánumban, amely a maga leegyszerüsített fogalomkészletével teljesen kontraproduktív – már ami Izraelt illeti.

A gázai háború kapcsán az Új Élet megtáltosodott. „Izraelnek joga van az önvédelemhez!” kezdődik a Magyar Zsidó Kongresszus hirdetését közlő lap 2009. január 15-i száma, ahol a kép alatti szöveg így szól: „Ima a Seregek Urához”. A harmadik oldalon közölnek egy az arabokról szóló s egyébként jogos Golda Méir idézetet (a volt miniszterelnök fotójával), majd „Megszégyenülnek Cion ellenségei” címmel fekete-fehérben szocialista-realista fotók következnek (imádkozó katonák, izraeli zászló kisfiúval, tankok – előtte galambok) s maga a 129. zsoltár.

 

Hogy a harci szellemet tovább fokozza a lap, a következő, 4. oldalon „A hadba vonulók imája” következik, a szines fényképen a Siratófal alatt imádkozókat láthatjuk, lobogó izraeli zászlóval. A Heti Válasz által is kipécézett, az izraeli tábori főrabbi által „komponált” ima szövegében Izrael ellenségei elpusztításáért imádkoznak a Mazsihisz újságjában.

A probléma az, hogy a nagy keménységgel, a vulgárcionista frazeológiával éppen a magyar zsidó demokrácia hiányát fedi el a lap, hiszen máskülönben a hitközségi önkritikának a nyomát sem fedezni fel benne, mondhatni azt, hogy a magyar égtájra tévedve már eltűnik a harciasság és marad a mézes-mázos lojalitás, a beszámolók a hitközségi vezetők utazásairól, kitüntetéseiről.

Másfelől pedig nem biztos az, hogy a magyarországi zsidó hitközség lapjának a Gáza ellen vonuló "Dicsőséges Izraeli Hadsereg" (ez irónia akart lenni) kritika nélküli magasztalása lenne a fő feladata, hanem olyan állapotok elősegítése, ahol a minél nagyobb pluralizmus jegyében élnének egymás mellett a különféle irányzatú magyar zsidók s ebben a keretben a propagandisztikus mivoltától megfosztott valódi cionizmus is megtalálná a helyét.

Ám az Új Életben még soha nem olvastunk valódi elemzéseket az arab-izraeli háborúk okairól, értelmezéseiről, egyszerű útibeszámolók és politikai szándéknyilatkozatok váltogatják egymást, soha nem szólalt meg a másik fél vagy egy olyan zsidó hang, amely nem a kardcsörtetésé, mely legalábbis mérlegel.

Egyébként pedig vannak békésebb zsoltárok, szöveghelyek, források is, melyek jobban elősegítenék ember és ember harmonikusabb együttélését a Közel-Keleten és Magyarországon...


"Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll és csúfolódók székében nem ül."

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatfolyoirat.blog.hu/api/trackback/id/tr85899306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panyi.szabolcs 2009.01.25. 00:04:15

És mi kerül sorra a rovatban leközelebb? Magyar Nemzet, Népszabadság, Magyar Hírlap, Heti Válasz már megvolt...:) Tényleg, rakok is be gyorsan egy "médiafika" tag-et.

andromeda30 2009.01.25. 02:01:12

PSZ:
A Dolgozó Népet Szolgálom! :)

wwan · http://wwanblogja.blogspot.com/ 2009.01.25. 09:48:19

Bemegyek anyám mozgásképtelen öreg barátnőjének lepukkant bérházába a Somogyi Béle utcában.
Felcaklatok a harmadikra gyalog az ételszagokkal telített salétromos lépcsőházban.
Három rövidet csengetek, hogy tudja én vagyok, aki éthordóban hozom a kaját neki vasárnap.
A politúrozott sublóton ott pihen a félbehajtott Új élet.
Van egy réteg, akinek már nem kell a bonyolult mérlegelés, talán csak jobb hírek kellenének. Meg hogy ez a nap is végetérjen valahogy.

tudózsidó · http://www.tudozsido.com/ 2009.01.25. 11:20:53

Csak csendben jegyzem meg, hogy a Kongresszus fizetett hirdetése jelen blogban és a folyóirat honlapján is a szerkesztők dicsérő ajánlásával kapott nyilvánosságot.

andromeda30 2009.01.25. 11:48:00

Mert az nem CionReál volt! A CionReál az a maga közegében tenyészik, nem a máséban, a Népszabadságban, ahhoz kell a puha hitközségi légkör, a zord külvilág nem kedvez a fejlődésének.

tudózsidó · http://www.tudozsido.com/ 2009.01.25. 23:47:40

Az "egyensúly" kedvéért: az EMIH zsoltárjai legalább ugyaneennyire harciasan "vulgárcionistán" mozgósítók voltak.

Azt meg már valószinüleg sose fogom megérteni, hogy egy üzemi lapnak miért kéne önkritikusnak lennie, és/vagy miért ne kéne lojálisnak lennie... Meg azt se, hogy minek kell egyáltalán más üzemek lapjait olvasni, és azon bosszankodni, hogy AZOK ott a másik cégnél milyen hülyék, antidemokratikusak, meg vulgárcionisták...

Demokráciában élünk, vannak más lapok is, amilyen ez itt például, amelyikben megjelenhet "olyan zsidó hang, amely nem a kardcsörtetésé, mely legalábbis mérlegel". Aki ilyet szeret, az minek olvas Új Életet?

De tényleg: miért?

tudózsidó · http://www.tudozsido.com/ 2009.01.25. 23:50:49

Az EMIH zsoltárok szövege héberül, fonetikusan, és tűrhető magyar forditással elolvasható itt:
www.sofar.hu/2009/01/az-imban-van-mi-ernk.html

andromeda30 2009.01.25. 23:58:21

@tudózsidó: mert a fúj élet a magyar zsidóság hivatalosságának egyetlen orgánuma, azért. azé, mely bírja az állami monopóliumot, a teljes költségvetési támogatást, ilyesmi.
bár lehet, hogy ez nem sokakat zavar, de akiket a demokrácia nevű izé mégis, azokat feltétlenül.
nem kell fúj életet olvasni, elismerem. ugyanis lapnak nem lap, inkább közlöny.
jobb a füles.

andromeda30 2009.01.26. 00:00:01

@tudózsidó: az EMIH is ciki, de ők soha nem állították magukról, hogy modernek lennéne, meg más is van a tarsolyukban.

andromeda30 2009.01.26. 00:05:14

@tudózsidó: ez nem lojalitás, hanem szinvonal. Izraelt is lehet szinvonalasan és primitíven képviselni, a fúj élet inkább az utóbbit tudja, két dob uccai történet közé spékel egy harci indulót, nagy zászlóval.
azért ez nem szimvonal.

tudózsidó · http://www.tudozsido.com/ 2009.01.26. 00:50:50

Hát, a demokrácia nevű izében engem pl. tényleg nem zavar ez az állami monopoly, mert nekem nincs rá szükségem, hogy az államtól tudjam meg, zsidó vagyok-e vagy sem. A költségvetési támogatáson fenntartott infrastruktúra használatában meg senki nem korlátoz a saját szégyenemem kivül, hogy igazából nekem kéne azt fenntartanom.

Közlönyök, üzemi lapok szinvonalának megitélése meg a fenntartó feladata, akármilyen hivatalosságnak is képzeli magát.

andromeda30 2009.01.26. 04:42:25

@tudózsidó: én is eszt mondom! mivel a mi adóforintjainkból tartják el a mazsihiszt és médejáját, a mi jogunk a megítélése.

Charlie__ 2009.01.26. 12:59:08

1) A pszeudoortodox posztneológia részben annak az örökre letűnt neológiának az ingatlanvagyonáért kapott állami juttatásokból él, melyhez dekára annyi köze, mint pl. az ortodoxiához vagy a Zen-buddhizmushoz, részint pedig azokból az egyéb állami juttatásokból és támogatásokból, melyek az adófizetők pénzét adják oda mindenféle ellenőrzési mechanizmus nélkül a hitközségnek.

2) Színvonaltalansággal kérkedni persze kortünet is, de egyszersmind kórtünetként is fölfogható, az pszichés exhibicionizmus szimptómája. A hitközség a legkülönfélébb szinteken érez beteges késztetést arra, hogy szétrántsa a kabátját.
süti beállítások módosítása